IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво мислят анализаторите за привилегированите акции на Меком с 18% дивидент

Правата за участие в увеличението на капитала се търгуват до 7 декември, а на 15 декември ще има търг за неизползваните права

15:36 | 01.12.10 г. 3
Какво мислят анализаторите за привилегированите акции на Меком с 18% дивидент

Какво мислят анализаторите за привилегированите акции на Меком АД, носещи годишен кумулативен дивидент от 18% за срок от пет години?, бе въпросът в поредната анкета с анализатори.

Правата за участие в увеличението на капитала на Меком АД ще се търгуват до 7 декември, а на 15 декември 2010 г. ще има търг за неизползваните права, ако има такива. Последната сделка с права на Меком е при цена от 0,001 лв./бр.

Общо се предлагат 14 000 995 привилегировани акции с номинална и емисионна стойност 1 лв. Книжата се конвертират задължително в обикновени акции на петата година от издаването си, като могат да бъдат конвертиране по желание на привилегированите акционери и през петгодишния срок.

Кумулативният дивидент от 18% годишно, достатъчно атрактивен ли е? Не е ли стряскащо голям?

Гено Тонев, портфолио мениджър в УД Юг маркет фонд мениджмънт:

- Не само дивидентът, но и опцията за незебавно конвертиране, правят емисията атрактивна. Колкото до "стряскащите" 18% - според мен един банков заем за 14 млн. лева е далеч по-плашеща алтернатива на привилегированите акции. Елементарните сметки показват, че само главницата на един такъв заем е по-голяма от сумата на всички дивиденти за петте години. При текущите нива на банкови лихви дори дивидент от 25-30% има финансова логика, особено ако става дума за публична компания, която не изглежда заплашена от фалит в обозримо бъдеще.

Цветослав Цачев, ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг:

- Привилегированите емисии у нас са все още нещо ново и практиката не включва такава висока доходност, която да отговаря на junk облигациите. Инвеститорите са едновременно заинтригувани и притеснени от високия дивидент. Ще бъде интересно да видим кое ще надделее – скептицизмът или алчността.

Николай Василев*, управляващ партньор в Експат Капитал, дружество консултант на Меком АД:

- Това е въпрос, на който се налага да отговаряме през цялото време. Първоначалното предложение в проспекта беше за привилегирован дивидент от 12% – също нелош в сравнение с други български дружества. Но междувременно през 2010 г. SOFIX спадна с около 100 пункта, а оборотите на борсата са ниски.

Трудно се пласират каквито и да е емисии. По предложение на Експат Капитал проспектът беше внесен отново и дивидентът беше повишен на 18%, за да се предизвика по-силен интерес.

Някои потенциални инвеститори се опасяват, че щом се обещава толкова висок дивидент, „значи има нещо”. Значи може би фирмата има проблеми и няма да плаща този дивидент. Истината е, че инвеститорите би следвало да анализират всяка емисия и стоящата зад нея компания, независимо дали дивидентът е много висок (18%) или просто висок (например 12%). Според мен е несериозно да се твърди, че някой нямало да си купи от акциите с 18% дивидент, но е щял да си купи при 12%.

Така или иначе, условията на емисията са тези. Очакванията ми са, че новите инвеститори ще получават своите дивиденти. Сред тях има и много наши клиенти. Нека припомня, че клиенти на Експат Капитал вече притежават и над 13% от обикновените акции.

В последните седмици стана известно навлизането на нов голям акционер (с над 5%) както и за излизането на пазарите в Русия и Турция, как това променя перспективите пред дружеството?

Гено Тонев:

- Едва ли появата на голям миноритарен акционер може да повлияе върху бизнеса на която и да е компания, освен ако не идва с пакет нови договори под мишница. Дали това е случая с Меком АД, не мен не ми е известно.

Що се отнася до борсовата търговия обаче, придобиването на по-значим дял в дружеството е добра новина за спекулантите и краткосрочните играчи. Подобно събитие дава спокойствие на разколебаните акционери, че на пазара все още се намират инвеститори, вярващи в светлото бъдеще на компанията. Договорите за износ на продукция, за разлика от ротацията при акционерите, е нещото, което носи безспорни позитиви за дружеството и именно това би трябвало да радва най-много инвеститорите.

Цветослав Цачев:

- Навлизането на нов инвеститор няма отношение към подобряването на ликвидността с акцията. По-важно е какво е отношението на институционалните инвеститори като пенсионни и взаимни фондове, които трябва да са един от големите купувачи на привилегированата емисия, за да има тя успех.

Защото важен момент при книжата не е само колко и дали ще се изплаща дивидента, а какво ще прави един инвеститор с книжата, когато реши да излезе от позицията. Колкото до положителните новини напоследък, ясно е, че има желание за реклама. Мисля, че инвеститорите вече имат достатъчно опит, за да преценяват кое прави атрактивна една емисия. Това не е рекламата, а доверието в мениджмънта. И в случая с Меком считам, че резултатите трябва да се покажат, а не само да се прогнозират, за да говорим за промяна на перспективата.

Николай Василев:

- През 2010 г. по наша препоръка портфейлни инвеститори закупиха 7-8 милиона обокновени акции – както от пазара, така и от мажоритарния акционер. Свободните за търговия акции (free float) вече са над 18%. Ако бъде пласирана цялата емисия от привилегировани акции, мажоритарният дял ще спадне до около 67%. Тогава дружеството повече ще прилича на публична компания, отколкото беше до 2009 г.

Новите договори с Русия и Турция са добрата новина за тази есен. Ако се реализират по план, те ще донесат десетки милиони лева нови продажби годишно, а вероятно и няколко милиона печалби.

Съвсем отделна е темата за датския проект. По план след една година капацитетът за производство на свинско месо трябва да се утрои, като себестойността на продукцията трябва да падне.

Спрямо последната цена от 0,895 лв. за обикновена акция (към понеделник 29 ноември, когато са зададени въпросите), по потенциална ли е привилегированата акция?

Гено Тонев:
- Ако пропуснем всички условности на евентуален еднозначен отговор, бихме стигнали до това кой какво предпочита да прави през следващите пет години. Лично аз бих избрал гаратирания дивидент, дори цената на обикновените да се качи до 1,50 лв., например.

Цветослав Цачев:

- Привилегирована акция с голям дивидент винаги е по-атрактивна от обикновената, в която се конвертира. Потенциалът й да донесе доходност трябва да е по-голям от този на обикновената акция във всички случаи. Проблемът е в ликвидността, тъй като 60% растеж за ноември беше направен при 35 000 лв. оборот. Ако привилегированата емисия е много по-ликвидна, тогава е възможно да се представя доста по-зле от обикновената акция, която „бие” пазара с 10 000 лв. оборот.

Николай Василев:

- Това е въпрос на анализ и на прогнози. Обикновените акции и досега получаваха дивидент от 0,06 лв. годишно през последните две години, при това насред кризата. Счетоводните печалби на Меком не са били лоши досега, но се надяваме да се увеличат през 2011 г. и след това.

Ако компанията се развие успешно, напълно е възможно обикновената акция да продължи да се покачва, а това би „издърпало” и привилегированата акция. Нека припомня, че привилегированите акции могат да се конвертират в обикновени във всеки един момент през следващите 5 години.

При паритет в цената аз лично в момента предпочитам привилегированите акции. Но паритет засега няма. Обикновените акции са по-евтини и очаквам през следващите години цената им да е по-волатилна.

Има ли потенциал Меком АД за превръщане в блу-чип и влизане в състава на SOFIX?

Гено Тонев:

- Защо не!

Цветослав Цачев:

- Не и в обозримо бъдеще, защото няма ликвидност и фрий-флоут.

Николай Василев:

- Засега компанията не е напълно готова да бъде част от индексите. Това може да се промени, ако:
е успешна тази емисия; продължи активната търговия с двата класа акции и през 2011 г.; дружеството успее да убеди инвеститорите в намеренията си да се държи почтено – според правилата на добрата корпоративна етика;
пазарната капитализация се увеличи

През 2010 г. вече са направени много стъпки в тази посока. Ние от Експат Капитал и от Бенчмарк Финанс ще помагаме и в бъдеще.

* Мненията са с аналитичен характер и не са препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Експат Капитал (Николай Василев) са консултанти на Меком по публичното предлагане.

Свързани компании:

Меком АД - права 2010(MKX1)

Меком АД(MKX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
office
преди 13 години
"Износът" на месо за Русия и Турция е в най-добрия случай в огромната си част реекспорт (в БГ прозводство на прасета и крави няма). Дали това е sustainable бизнес? И дали отколешните капиталисти-производители-месари от развита Европа биха оставили, ако изобщо я има, кой знае каква печалба на посткомуниста и начеващ капиталист Райчев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Разликата в цената на привилегированата и обикновената е огромна в полза на първата. Затова сега наблюдаваме неистови усилия на мажоритар и посредници да ги доближат. Какво ще стане обаче, когато поддръжката бъде оттеглена? Защото Лао Дзъ казва: "Който се е надигнал на пръсти, не може дълго да издържи"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
ПИЧ
преди 13 години
Стара червена лисица като Стефан Райчев, собственика на Меком ще излъже инвеститорите. Хич не го е грижа за акционера, гледа да вземе парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още