IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценна ли е австрийската икономическа школа днес?

Тя се откроява от преобладаващия в наши дни в академичните среди емпиризъм, явявайки се едва ли не „маргинална” на академичната общност

22:18 | 09.11.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лудвих фон Мизес. <em>Снимка: Wikimedia</em></p>

Лудвих фон Мизес. Снимка: Wikimedia

Рационализъм срещу емпиризъм: отворен дебат и до днес

За да разберем подхода на Мизес, трябва да погледнем към един важен и продължаващ до днес философски дебат, в който самият той се позиционира, а оттам и методът на австрийската школа, респективно заключенията й. Става дума за дебата за природата на знанието или т. нар. „епистемология”.

От едната страна са емпириците, считащи всяко научно вярно твърдение само и единствено за продукт на хипотезата и теста й в реалността по подобие на приложната физика. Престижът, научността и успехите на точните науки се дължат на методите им, смятат емпириците. Всяко априорно твърдение е просто тафталогия — повторение или дефиниция; начин, по който се ползва езикът ни, без обаче това да носи ново знание. „Ергенът не е женен” — е пример за такова твърдение. Казано на по-философски език: априорните твърдения са „аналитични” — тоест не носят знание. Единствените, носещи знание твърдения са апостериори „синтетичните” — тоест тестваните твърдения.

От другата страна стоят рационалистите. Те защитават тезата, че може да има „априорно” и изначално верни твърдения за действителността, валидирани от логиката. Икономически пример за такова твърдение е: априори, за да се случи доброволна размяна и двете страни следва да съгласни и да ценят продуктите си различно — иначе не биха разменяли. Или: разделението и специализацията на труда винаги и навсякъде е по-ефективно и продуктивно от самозадоволяването или както е известен този феномен — закон за „сравнителното предимство” или „асоциацията”. И още: “А” не може да е “А” и “не-А” едновременно - един от основните постулати на логиката.

Рационалистите считат, че ново, важно и универсално знание и твърдение за действителността е налично и може да бъде достигнато на база логика — априорно и чрез дедукция. Застават зад наличието на т.нар. „априорни синтетични” твърдения.

Целта на Мизес

Мизес е рационалист в този смисъл. От ’30-те години на миналия век натам, той ще има една основна цел: да постави икономическото дирене и методът на науката икономика на здрава епистемологична основа. Той прави това с интелектуална скромност, твърдейки че всъщност добрата икономическа наука винаги е била такава, а той само го „напомня” на колегите си. Още от Ришар дьо Кантийон през 18-ти век, през Жан Баптист Сей, Насо Сеньор, та до бащата на Джон Мейнард Кейнс — Невил, преподавател по икономика в Оксфорд — философите на икономиката са писали и говорили, че икономиката се позиционира в полето на рационализма, априоризма и логиката.

Истината е, че Мизес всъщност изгражда цяла научна система. А ако се приеме неговото разбиране за метода, това би значило сериозна промяна на идейно ниво, докато куп правителства биха били дискредитирани в политиките си.

Метод: праксеология

Мизес разработва идеята, че икономиката е най-развитият клон на науката за логиката на човешкото действие, наречена „праксеология” (praxeology).

На базата на необоримата аксиома, че човекът действа с цел и средства за постигане на определени цели и емпиричното наблюдение, че трудът има алтернативна цена — свободното време, — Мизес изгражда дедуктивна, логически свързана система. Аксиомата за човешкото действие с цел и средства е необорима — опитаме ли се да я оборим, влизаме в логическо противоречие, защото имаме цел и използваме средства, за да я постигнем.

Грешка винаги може да настъпи, пише Мизес, но тя не е в подхода, а в аргументативното развитие на веригата от логически твърдения. Икономическите закони, изведени по този начин, са качествените и никога количествени, те са универсални и не зависят от време и място.

Пример: законът за намаляващата пределна полезност, който гласи, че с всяка следваща единица от дадена еднородна стока, полезността й намалява.

Ако имате една риза, ще я използвате за най-важната си нужда (да я облечете, например), втората риза, която намерите– може би ще подарите и така нататък (което е илюстрирано с низходяща крива на търсенето на диаграмата на предлагане и търсене). Всяка следваща единица от това благо ще отива за по-малко важна нужда в скалата ви на предпочитания. Самият акт на действие, а не ценностните ви твърдения, всъщност демонстрират коя е реалната ви скала на предпочитания.

Последна актуализация: 18:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
.....че не просто има твърде много променливи в социалния свят. А истината е, че няма никакви константи.----------------------------------------------------------------------------------------------именно в днешния свят колкото и да е манипулирано това животно човека, няма гаранция, че той ще действа по зададената му траектория. Същото е и с борсата, анализи, сметки, линиики и криви, но на края излиза сметката съвсем друга защото се води от мисли, чувства, емоции ..... Ако някой някога има контрол на емоциите и поривите на човека (дори и той самият няма такъв контрол над себе си), то той ще има абсолютната власт, но това е невъзможно .....Всеки може да се тества, като накара мозъка да му се подчинява т.е. спиране на странични мисли и картини след което да види резултaта .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
би трябвало да сме тук Austrian School of Economicshttp://***.econlib.org/library/Enc/AustrianSchoolofEconomics.htmlа ние сме ето тук Keynesian Economicshttp://***.econlib.org/library/Enc/KeynesianEconomics.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 8 години
Темата е интересна и изложението е добро. Много отдавна социалните науки, в частност социалната психология и въобще психология, не се "качествени". При тях също се провеждат контролирани експерименти. Наивно е да се смята, че методологията на природните науки като физика и химия, на които дължим целият възход на съвременния свят, не са приложими към изследването на обществата и икономиката. Последното изречение изглежда на нескопосан опит за каламбур и не се връзва с тона на текста. Пише се тавтология (с "в").
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
kanartikin
преди 8 години
"Нещо, което с оглед на непрестанните финансови кризи и в името на здравият разум априорно следва да се промени."Ако въобще бъде допуснато, позволено или разрешено.Ако имаме предвид епохата в която живеем... едва ли! Точно индивидите който определя допустимото,//"преобладаващия в наши дни в академичните среди емпиризъм"// няма да го позволи, независимо от логика, аргумент или необходимост.Една тенденция продължава, до като има кой да я материализира и осъществява, а няма никаква следа //предвид темпото и посоката до сега// да бъде променена.Ако разгледаме настоящото не като доброволен договор между две свободно избиращи страни, а като един субект който решава, какво, как и до колко масата трябва да изпълни, то случващото се, е обикновен феодализъм и няма нищо общо със по своя воля избиращи или договарящи се страни, изпълващи със смисъл понятието свободен пазар.Няма да бъде допуснато, феодалът няма да го допусне, независимо от логика, финансови кризи или здрав разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Това последно изречение - ''Нещо, което с оглед на непрестанните финансови кризи и в името на здравият разум априорно следва да се промени'' означава системна криза Казано иначе така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Тоест така наречените ''бизнес кризи'' са са умишлени действия с цел грабеж или просто сребролюбие или ционизъм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099според мен от всичко по-малко с някакви форми на психопатии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Устройството на световната финансова система е така направено ,че изисква непрестанен растеж на БВП но това е невъзможно в една затворена система като Земята защото енерг.ресурси са изчерпаеми и заради глобалното затопляне и т.н. екологични проблеми, и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Адаир Търнър е бивш председател на Financial Services Authority/Bloomberg също говори за системна криза но заобиколно и все едно е открил топлата вода - http://***.investor.bg/analizi/91/a/diavolyt-v-dylga-205607/ ,и Кристофър Дембик, Saxo Bank: Нова глобална криза е неизбежна - http://***.investor.bg/analizi/9/a/kristofyr-dembik-saxo-bank-nova-globalna-kriza-e-neizbejna--205684/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Икономиката е особена ,сложна и социална наука - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29но се приравнява с точните науки е абсурд и Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International добре казва ''Къде се провалиха икономистите'' - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality - http://richardheinberg.com/bookshelf/the-end-of-growth-book - авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още