IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото продължава да отстъпва

От началото на годината благородният метал поевтинява с близо 18% заради несигурността около политиките на централните банки

10:52 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цената на благородния метал се влияе пряко от монетарните политики на централните банки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Цената на благородния метал се влияе пряко от монетарните политики на централните банки. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху златото поевтиняват в сряда след продължаващите опасения, че централните банки ще преустановят действията си по инжектиране на допълнителни парични стимули в глобалната финансова система, пише Market Watch.

Цената на златото с доставка през август се понижава с 1,50 долара, или 0,1%, достигайки до 1375,50 за тройунция.

Днешното отстъпление в цената на благородния метал затвърждава спада от 9 долара във вторник, породен от решението на Японската централна банка (ЯЦБ) да запази нивото на изкупуване на активи и други елементи на монетарната си политика без промяна.

"Понижението на стойността на златото след решението на ЯЦБ показва, че паричната политика има голямо влияние, когато става въпрос за цената на благородния метал. Освен това златото е изправено и пред "насрещните ветрове", породени от покачването на доходността на американските облигации", заяви във вторник анализаторът от HSBC Джеймс Стийл.

Доходността на щатските облигации се повишава от началото на май след несигурните сигнали от страна на Федералния резерв дали темпото на изкупуване на държавни ценни книжа ще бъде намалено. Към момента основната банкова институция в Съединените щати запазва своята месечна програма за изкупуване на ценни активи в размер на 85 млрд. долара.

Фючърсите върху златото поевтиняват с близо 18 на сто от началото на 2013 г., тъй като инвеститорите получават противоречиви сигнали за бъдещите действия в монетарната политика на САЩ, която е считана за основна движеща сила на стойността на благородния метал в последните години.

Джеймс Стийл отбеляза също, че американският долар запазва относително силни позиции в сравнение с повечето световни валути и най-вече спрямо еврото. По-високата стойност на американските пари има тенденцията да оказва натиск върху цените на деноминираните в долари стоки като златото, като това ги прави по-скъпи за притежателите на други валути.

"Тези фактори поставят златото през изпитание, като е възможно да станем свидетели на допълнителни разпродажби през тази седмица", добави още експертът.

При търговията с други ценни метали фючърсите върху среброто с доставка през юли поевтиняват със 7 цента, или 0,3%, до 21,58 долара за тройунция, докато медта с доставка през юли губи от стойността си 1 цент, или 0,3%, до 3,18 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още