IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия и ключът за енергийните пазари

Спадащите цени на петрола могат както да стимулират, така и да засегнат частния бизнес в САЩ и Европа, пише WSJ

12:07 | 04.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Изводът от по-слабите цени на петрола и цените на суровините е, че това е дефлация", заяви Вирен Чандрасома, управляващ директор на търговията с акции в Credit Suisse Group AG.

Вносът на Саудитска Арабия в САЩ спадна през тази година. Според Администрацията за енергийна информация саудитският дял е съставлявал 4,6% от общото потребление на петрол в Щатите през август тази година в сравнение със 7% през същия месец на 2013 г.

Според неназован източник на WSJ държавната Saudi Arabia Oil Co е предприела същата стратегия през 2011 г., повишавайки цените за Азия и свивайки тези за САЩ. По това време кралството се възползва от липсата на либийски износ, което изпрати нагоре цените в Европа и Азия повече, отколкото в Щатите.

Повечето анализатори очакват производството на петрол в САЩ да се увеличава, освен ако цените не спаднат под 70 долара за барел. Според експертите повечето американски производители са пренастроили разчетите си спрямо сегашните ценови нива и могат да издържат поне до средата на 2015 г.

"Когато цените на петрола падат, това е от полза за икономиката", заяви пред WSJ Рекс Мейси, изпълнителен директор на Wilmington Trust Investment Advisors – брокерско дружество, управляващо около 20 млрд. долара.

През 1980 г. Саудитска Арабия бе изправена пред конкуренция от страна на производството както в САЩ, така и във Великобритания в Северно море, където инвестициите се засилиха, благодарение на по-високите цени на петрола. Саудитците първоначално се опитаха да съживят спадащите цени чрез намаляване на производството, но впоследствие се отказаха да подбиват съперниците си от Близкия изток.

Вместо това те решиха да подобрят условията за продажбите си – ход, равносилен на намаляване на цените. Но тази стратегия също претърпя провал, тъй като американските и британските компании също бяха в състояние да намалят разходите.

Сега саудитските власти също са изправени пред тежък момент. Страната се опитва да реагира на спада на цените, след като бе принудена да повиши разходите си, за да удовлетвори населението в периода на Арабската пролет.

Някои от най-високопоставените ръководители на кралството посочват, че страната се нуждае от цена около 90 долара за барел, за да балансира бюджета си. Други смятат, че Саудитска Арабия трябва да реагира по-агресивно на спадането на цените и да се концентрира върху увеличаване на пазарния си дял, особено в Азия.

В началото на октомври саудитска петролна делегация заяви пред участниците на конференция в Ню Йорк, че кралството не е разтревожено от поевтиняващата суровина и не планира едностранно да намали производството си без съгласието на останалите членове на ОПЕК.

Същевременно обаче Ал-Уалид Бин Талал Ал-Сауд, член на кралското семейство, публично разкритикува подхода на петролния министър Али ал-Наими спрямо спада на цените, като каза, че страната не може да си позволи да изчерпа паричните си резерви. Най-интересното тепърва предстои, като именно Саудитска Арабия държи ключа към ребуса пред енергийните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"29 Oct 2014Earlier this year, Goldman Sachs warned many US shale projects start to become uneconomic at $75 a barrel, just below the current price of around $80. The company forecast on Sunday that oil will average $85 a barrel in the first quarter of next year, downgrading its earlier prediction of $100 and presenting fresh challenges for fracking companies"Путин с саудитами и Китаем решили прикончить Америку? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още