IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Брентът спадна под 60 долара, следва драматичен срив на инвестиците

Експертите на Barclays поставят под съмнение готовността на ОПЕК да се придържа към своя мандат за контрол на цените чрез производството

16:23 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола сорт Брент спадна под 60 долара за барел за пръв път юли 2009 г. насам. Към момента на писане на статията суровината поевтинява с 3,52% до 59,06 долара. Случващото се накара някои анализатори да предупредят за „драматични“ съкращения на инвестициите, което пък може да се отрази на бъдещото предлагане, пише CNBC.

Въпреки че цената на бенчмарковия сорт спадна с близо 50% от юни, през ноември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да не намалява производството. Налице е и свръхпредлагане от държави, които не са членки на ОПЕК, измежду които Русия и САЩ.

В момента растат опасенията, че петролната индустрия може да свие разходите за инфраструктурни проекти. На теория в един бъдещ момент това може да доведе до спад в предлагането, въпреки че подобен сценарий изглежда далеч.

„Изненадани сме, както и всички останали, че цената на петрола спадна толкова ниско. Но едно можем да кажем с абсолютна сигурност – че това ниво означава драматичен спад на капиталовите инвестиции в петролната индустрия“, коментира пред CNBC портфолио мениджърът в Investec Asset Management Макс Кинг.

„Това означава, че големите икономики ще трябва радикално да намалят разходите, независимо какво казват“, продължава той. Според него това ще доведе до недостиг в един 4-5-годишен период.

На фона на различията измежду членовете на ОПЕК, които стават все по-видими, анализаторите на изследователската фирма Energy Aspects смятат, че през 2015 г. страни като Русия, Венецуела и Ирак ще трябва да преразпределят средства, предназначени за инвестиции, за да запълват дупки в правителствените бюджети и в частност – за социални разходи.

Въпреки това руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Русия няма да намалява производството през 2015 г., отбелязва Ройтерс.

Експертите на Energy Aspects предупреждават, че редица бойни групировки могат да установят постоянен контрол върху богати на петрол територии, като например Ислямска държава в Ирак и Сирия, което също може да накърни инвестициите.

Анализаторите от отдела за суровини на Barclays посочват, че бездействието на ОПЕК ще има огромни последици за здравето на глобалната икономика.

„Имайки предвид магнитуда на ценовите изменения през четвъртото тримесечие на 2014 г., поставяме под съмнение готовността на ОПЕК да се придържа към своя мандат“, отбелязват експертите на британската банка. „Освен това нестабилността в някои ключови страни износителки означава, че рискът от потенциален разрив от страна на предлагането все още е налице, а и може би е по-опасен.“

Поевтиняващият петрол се отразява сериозно на борсите в Близкия изток. Въпреки това представители на Абу Даби и Дубай коментират, че спадащите цени на петрола няма се отразят на икономическите перспективи пред страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още