IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът с първи седмичен ръст от три седмици

Броят на действащите в САЩ платформи за добив на петрол падна до нивото им от юни 2007 г.

08:02 | 02.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изминалата седмица може да се характеризира като по-скоро положителна за петрола, след като както търгуваният в Европа сорт Брент, така и американският лек суров петрол (WTI) отбелязаха ръст в цените си за седемте дни.

На борсата ICE в Лондон цената на фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през декември приключи петъчната сесия на ниво от 49,56 долара за барел, което е ръст от 0,76 долара, или 1,56 на сто. По-рано през сесията цената скочи до 50 долара – най-високото ниво от 19 октомври, обобщава Investing.com. 

За седмицата брентът бележи поскъпване – с 1,85 долара, или 2,27%, първият седмичен ръст от три седмици насам.

На борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange цената на лекия суров петрол с доставка през ноември се повиши в края на петъчната сесия с 53 цента, или 1,15 на сто, до 46,59 долара за барел. За седмицата цената скочи с 1,85 долара, или 4,46 на сто, подкрепена от ралито от сряда, насърчено от малкото от очакванията количество на складовите запаси на САЩ. В сряда цената на WTI скочи с 6,3% и приключи сесията на 45,94% за барел, а Брент записа повишение от 4.5% до 48,95 долара за барел.

Администрацията за енергийна информация на САЩ обяви през седмицата, че запасите от суров петрол в САЩ се увеличават с 3,4 милиона барела през седмицата до 23 октомври, което е малко над очакванията за ръст от 3,1 милиона барела и второто най-слабо увеличение за последните пет седмици.

Освен това резервите в хранилището в Кушинг, Оклахома, което е разпределителен център за WTI, намаляват със 785 000 барела през съответната седмица. Резервите от бензин и други рафинирани петролни продукти също се свиват повече от очакваното.

Междувременно спредът между Брента и WTI е на ниво от 2,97 долара за барел към петък.

Волатилните цени на петрола се дължат и на забавения спад в броя на нефтените платформи в САЩ. Според компанията доставчик на услуги за нефтената индустрия Baker Hughes през миналата седмица фирмите в индустрията са затворили 16 платформи. Така броят на действащите платформи достига 578 – най-ниското ниво от юни 2007 г., а това е деветият пореден седмичен спад. Броят на платформите се разглежда като показател за бъдещото производство на петрол.

За последните девет седмици компаниите от сектора са затворили в САЩ 97 платформи. По-ниският им брой обикновено е бичи сигнал, защото сигнализира за потенциално по-ниско производство в бъдеще.

Междувременно в последния си доклад за петролния бизнес инвестиционната банка Goldman Sachs предупреждава, че хранилищата с петролни продукти в САЩ и Европа са притеснително пълни, което може да понижи цените още повече.

Сътресенията на пазара на петрол се увеличиха след неочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август, което породи опасения, че икономиката може би се забавя с по-бързи темпове от очакванията. Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Цените на петрола са под силен натиск през последните месеци заради опасенията, че пренасищането на световните пазари ще свали цените. 

Добивът на петрол в глобален мащаб изпреварва търсенето след шистовия бум в САЩ и решението на Организацията на страните износителки на петрол миналата година да не ограничава добива.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още