IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните компании ще разчитат на придобивания, за да възстановят резервите си

Според Wood Mackenzie компаниите са намалили сериозно бюджетите си за проучвания, за да преодолеят срива на цените на петрола

09:10 | 22.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Големите производители на петрол ще разчитат на придобивания, за да възстановят около половината от резервите си в бъдеще, след като намалиха сериозно бюджетите си за проучвания с цел преодоляване срива на цените на петрола, според Wood Mackenzie.

Големите петролни компании вече не се опитват да заменят цялото си производство чрез конвенционални проучвания, посочва консултантската компания в доклад, цитиран от Bloomberg.

“Сега възстановяването на тези резерви ще изисква неорганични или шистови инвестиции, или такива в стари производствени съоръжения“, казва Андрю Лейтъм, вицепрезидент по проучванията в базираната в Единбург WoodMac.

Инвеститорите често ползват съотношението на петролното и газово производство, компенсирано от нови ресурси, за да оценят компаниите, тъй като то формира база за бъдещия добив. От седем големи петролни компании само три са добавили повече петрол, отколкото през миналата година.

Разходите за проучвания са се понижили наполовина спрямо предишната година до 7 млрд. долара, твърди WoodMac. Компанията смята, че индустрията ще намали с 1 трлн. долара инвестициите в проучвания и развитие до края на десетилетието.

„Нуждата от сливания и придобивания в проучванията вероятно ще продължи още известно време“, казва Лейтъм. Фокусът ще бъде „върху активи, а не върху придобиването на компании“, допълва той.

Woodside Petroleum е сред компаниите, които купуват активи за проучвания. Австралийската компания договори закупуването на активи на ConocoPhillips в Сенегал за 350 млн. долара през юли. Сделката включва дълбоководното петролно находище SNE, което според оценки на Cairn Energy може да донесе 473 млн. барела петрол.

Exxon Mobile също каза, че води разговори с Anadarko Petroleum за дял в открито находище на природен газ в Мозамбик и е в напреднали преговори с Eni за дял в друго находище в същия регион.

По-ниските цени на петрола отнемат сериозно от резервите на големите петролни компании, като някои от тях – например Royal Dutch Shell, са били принудени да отпишат до 200 млн. барела. Shell има най-лошо съотношение на петролното и газово производство, компенсирано от нови ресурси. За миналата година то е било на ниво от -10% - най-ниското от 12 години, съобщи компанията през февруари.

Компаниите разпродават и скъпи активи, тъй като цените на петрола от под 50 долара за барел ограничават приходите. Базираната в Хага компания цели да привлече 30 млрд. долара от продажбата на активи в рамките на три години след придобиването за 54 млрд. долара на BG Group през 2015 г. Сред активите, които може да продаде, са някои стари полета в Северно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още