IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли добри новини за глобалните пазари на природен газ?

Несигурността на търсенето прави предпазливи инвеститорите в газови проекти

22:41 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ в последните месеци расте непрекъснато и в Европа достига рекорди. Само за седмица суровината поскъпна с 30% на най-големите европейски борси, пише в коментар The Wall Street Journal. Ситуацията може да се усложни още, ако зимата е по-студена от обичайното и на фона на възстановяването на икономиката след пандемията от коронавируса и проблемите с доставките на суровината.

Пролетта носи надежда за газовите пазари и обещава нови доставчици на пазара. Но лошата новина е, че волатилността на пазарите ще се запази, защото природният газ вече масово се възприема като нискоемисионна алтернатива на въглищата.

След като все повече държави предприемат мерки за ограничаване на емисиите, все повече ще бъде и потреблението на природен  газ поне до 2050 година.

Исторически газовите пазари не се влияят толкова силно от търсенето и предлагането на суровина. Но в последно време дисбалансите стават трудни за избягване, посочват анализаторите. Няма картелно обединение, както е при петрола, което да контролира добива и доставките на газовите пазари.

Търсенето е несигурно и това повишава риска за инвестициите в добива, а това означава и по-нестабилни доставки в бъдеще, отколкото днес. Реално отнема месеци от откриването на находище до първите добиви - например при шистовия газ. Но изграждането на газопроводи или терминали за втечнен газ отнема години.

Природният газ в момента се използва широко за отопление, производство на електроенергия и в индустрията. Той обаче съвсем скоро може да се окаже в основата на енергийната трансформация и отказа от въглища и петрол. Така че прогнозите за потреблението ще стават все по-трудни и несигурни.

Същевременно измененията на климата - горещите вълни и необичайно ниските температури, рязко променят и профила на потреблението, създавайки пиково търсене. Тези природни явления стават все по-чести, но и невъзможни за прогнозиране.

Неяснотите и около това дали газът все пак официално ще бъде признат като спомагателен за енергийния преход в Европа също предизвиква колебанията на инвеститорите по отношение на природния газ. Ниските цени през 2020 година не подобряват ситуацията.

Сегашните рекорди обаче насърчават газовите инвестиции и търсене на възможности за увеличаване на износа на суровината. Част от планираните инвестиции обаче няма да бъдат направени през следващите години.

Скъпите изкопаеми горива правят все по-търсени евтините днес възобновяеми енергийни източници. Сегашното положение всъщност насърчава инвестициите в зелени мощности и така измества някои от планираните проекти за природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още