IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът е ключът за икономическия растеж в Канада

Управителят на Канадската централна банка говори за възможностите пред местната икономика

13:17 | 02.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Канадската икономика трябва да се фокусира върху износа към страни като Бразилия и Китай.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канадската икономика трябва да се фокусира върху износа към страни като Бразилия и Китай. Снимка: Ройтерс

За да постигне стабилен ръст, канадската икономика трябва да се ориентира към износ и инвестиции в бизнеса, заяви управителят на Канадската централна банка, изтъквайки нововъзникващите пазари като добра ниша за износ, цитиран от сайта WBP.

Канада има нужда от обръщане на търсенето към износ и инвестиции в бизнеса, каза Тиф Маклем, главен управител на Канадската централна банка, по време на реч пред Канадския икономически клуб в Торонто. „Ключът е в износа“, каза банкерът и добави, че възстановяването на износителите е било „мъчително“.

Маклем акцентира върху това, че ръстът на канадската икономика бива намален от липсата на равновесие в потребителския сектор и натрупването на дълга, но в същото време подчерта, че съществува „градивно развитие на тази липса на равновесие“.

За да увеличи растежа, Канада трябва да смени курса към възстановяване, базирано на износа - „обръщане на търсенето към износ и инвестиции в бизнеса“. Централният банкер посочи, че търсенето в Канада е изоставало от темпото на предлагането, увеличавайки икономическия застой.

Обликът на БВП

Канадската икономика отбелязваше ръст с ниска скорост от 1,4% до миналия юни, което е с 1,2% по-бавно от миналата година. Главният банкер оценява потенциала на канадското производство на около 2%. За да се покачи отново, ръстът трябва да бъде поне 2,5%, съобщи Маклем.

Канадската централна банка (КЦБ) предвижда краткосрочният ръст да бъде по-стабилен. „Очакваме ръстът през третото и четвъртото тримесечие на тази година да бъде в интервала между 2% и 2,5%, преди да се затвърди през следващата година, когато обръщането на търсенето към износа и инвестициите в бизнеса ще е набрало инерция“.

Новата прогноза на КЦБ ще бъде публикувана в октомврийския доклад за фискалната политика. Маклем обърна внимание, че инвестициите в бизнеса ще се увеличат, едва когато предприятията отчетат увеличаване на търсенето.

Предстои глобално възстановяване

Добрата новина е, че в подобряващата се глобална конюнктура следва да повиши износа. За бавното възстановяване на американската икономика банкерът посочи, че жилищното строителство и препродажбите се завръщат и добави, че търсенето в частния сектор в страната се увеличава.

Възстановяването на жилищното строителство в Америка създава търсене за канадския износ на дървен материал и строителни материали. Други широки пазари за канадския износ, включващи Япония, Европа и Китай, също ще се възстановят.

Японската политика „в три направления“, разпоредена от министър председателя Шинзо Абе „постигна забележителни резултати“. В Европа има наченки на възстановяване и положителен растеж. Но „Европа съвсем не е вън от опасност“, предупреждава Маклем, тъй като растежът най-вероятно ще остане потиснат.

Китайският растеж е подел по едно „все още стабилно темпо“ от 7,5% и увереността в държавата се покачва. Подобен растеж може да означава поддържане на високи цени на стоките, които са важни за пазарите на канадския износ.

Маклем отбеляза, че забавяне при други развиващи се пазари е свалило цените на много блага, особено на основни метали.

География, конкурентоспособност, износ

Основните предизвикателства пред Канада остават бавното възстановяване на нейните търговски партньори, загубата на конкурентноспособност и колебаещото се търсене на износните й продукти.

Китай и други изплуващи пазари са изпреварили растежа на американското търсене, но докато САЩ продължава да се възстановява, нещата би трябвало да се подобряват.

Новопоявилите се пазари остават „основният източник на икономически растеж през следващите няколко години“, добави Маклем. Но едва 12% от канадския износ са насочени към тези пазари, докато 85% са ориентирани към бавно растящи напреднали икономики. Двете най-подходящи за Канада дестинации са Бразилия и Китай.

Освен това Канада е изгубила част от своята конкурентоспособност на външния пазар, тъй като между 2000 и 2012 г. цената на канадския долар, спрямо американския, се повиши със 75%. Слабият ръст на производителността в съперничеството между Канада и САЩ също допринесе за това.

Глобалното търсене на повече машини, оборудване и потребителски стоки не помага на канадския износ, защото тези сектори представляват по-малка част от него. Все пак обаче, търсенето на енергийните продукти, които Канада изнася, компенсират.

Енергията, която Канада изнася, се е увеличила с 9% от 2000 г., за да заеме 20% от износа в момента. В частност, износът на петрол почти се е удвоил през последното десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още