IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват ли по-добри дни хедж фондовете с дълги-къси портфейли?

Миналата година не бе успешна за тях, след като подкрепата от централните банки доведе до повсеместни ръстове на пазара

15:24 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Очакват ли по-добри дни хедж фондовете с дълги-къси портфейли?

Последните години не бяха най-добрите за мениджърите на хедж фондове с дълга-къса стратегия в условията на всеобщи печалби на пазарите, но има индикации, че тенденцията върви към обръщане, пише CNBC.

Тази стратегия минимизира изложеността към общото движение на пазара, като залага на избора на конкретни акции чрез дълги позиции в книжа, които се смята, че ще поскъпнат и къси - в такива, които се смята, че ще поевтинеят. Често сумата на постъпленията от късите позиции е равна на вложенията в дългите.

„Мениджърите на дълги-къси хедж фондове не се представиха толкова добре миналата година, защото пазарите на практика бяха подкрепяни от централните банки“, коментира изпълнитеният директор на Pictet Wealth Management за Южна Азия Ануж Кана, която управлява активи за 446 млрд. долара, добавяйки, че мениджърите не могат да работят ефективно в такава среда.

„Сега, когато централните банки започват да изтеглят своите стимули, пазарите ще започнат да се колебаят повече, което означава, че движенията ще бъдат по-трудно предвидими. Някои сегменти ще се представят по-добре, други – не толкова, в зависимост от тяхната работоспособност и бизнес модел. Мениджърите, използващи стратегията на дълги и къси позиции, ще се представят добре“, каза още тя.

Тази стратегия не отбеляза кой знае какви успехи през последните няколко години. Индексът Hedge Fund Research's Equity Market Neutral (HFR) се покачи с едва 6,5% през 2013 г., сериозно изоставайки от близо 30-процентния ръст на S&P 500. HFR добави 3% към стойността си през 2012 г. след спад от 2,1% през 2011 г. През настоящата година засега е нараснал с 1%.

Една очертаваща се растяща тенденция е преразпределението при фондовете. Около 53,7 млрд. долара са се вляли в дълги-къси фондове досега през годината по данни на EurekaHedge, спрямо 81,3 млрд. долара през 2013 г. и отливи през предходните две години.

Една от причините в този сегмент да се вливат толкова много средства безспорно е това, че броят на наличните фондове е един от най-големите на пазара на хедж фондове, отбелязва управителят в Paamco Кеми Кох.

„През последните месеци, имайки предвид колебанията на пазарите, начинът, по който инвеститорите гледат на стратегията дълги-къси позиции, се е променил, тъй като те гледат да намалят прекия риск“, коментира тя и посочва, че се наблюдава засилване на интереса към дълги-къси фондове.

Тази популярност обаче би могла да се окаже и пречка пред този тип фондове. „Много качествени мениджъри затвориха и продължават да затварят фондове. Съществуват някои количествени ограничения, особено при наличието на големи институционални хедж фондове, които се представят добре“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още