IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият държавен фонд влиза в списъка с инвеститори за листването на Porsche

VW вероятно ще финализира ценовия диапазон за листването на Porsche през уикенда и ще започне да приема поръчки от инвеститори в началото на следващата седмица

20:57 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG (VW) е приела ангажименти на редица водещи инвеститори, включително на норвежкия държавен инвестиционен фонд, докато подготвя планираното първично публично предлагане (IPO) на своята най-рентабилна марка – Porsche AG, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Norges Bank Investment Management се е споразумял с ръководството на германската автомобилна група да закупи акции в едно от най-големите листвания в Европа. VW очаква Porsche да постигне оценка в диапазона 70-85 млрд. евро.

Ако марката достигне горния край на този диапазон, нейната пазарна капитализация ще бъде колкото тази на компанията майка. Привилегированите акции на най-големия производител на леки коли в Европа поевтиняха с близо 23% през последните 12 месеца, което му осигурява пазарна оценка от 89 млрд. евро.

Други инвеститори като T Rowe Price Group Inc. вече са заявили интерес да участват в планираното IPO на Porsche, съобщи Bloomberg миналия месец. Qatar Investment Authority пое предварителен ангажимент да закупи дял от 4,99%.

Дитрих Матешиц, милиардерът, основател на компанията за енергийни напитки Red Bull, също е обсъдил възможно закупуване на акции по време на листването, посочват източници. Сега това обаче изглежда малко вероятно след разпадането на потенциалното партньорство между Porsche и Red Bull във Формула 1.

VW вероятно ще финализира ценовия диапазон за листването на Porsche през уикенда и ще започне да приема поръчки от инвеститори в началото на следващата седмица. Според автомобилната група предварителният инвеститорски интерес вече е достатъчен, за да покрие сделката няколко пъти.

Дискусиите продължават, като подробностите около IPO-то могат да се променят, изтъкват източниците.

Листването трябва да помогне за новото отваряне на европейските пазари, които до голяма степен бяха затворени през по-голямата част от годината, като инвеститорите избягваха да предлагат акции поради енергийната криза, предизвикана от редукцията на руски газ на фона на войната в Украйна и санкциите на Запада.

По време на листването на инвеститорите ще им бъдат продадени привилегировани акции на Porsche, които не дават право на глас. Фамилиите Порше и Пиех, които контролират VW, ще закупят обикновени акции, които ще му дадат блокиращ миноритарен дял в Porsche.

Анализаторите от HSBC Holdings Plc, която не участва в листването, написаха в бележка до клиенти във вторник, че оценката на Porsche ще бъде в диапазона 44,5-56,9 млрд долара. Ценовата мощ на автомобилния производител може да намалее, когато предлагането се възстанови през следващите две години, докато търсенето може да претърпи нов удар в условията на рецесия, пишат анализатори, включително Едоардо Спина.

Освен волатилните пазари, Porsche се сблъсква и с опасенията относно корпоративното управление. Някои инвеститори изразиха съмнения относно изненадващото назначаване на главния изпълнителен директор на марката за шеф на групата, която ще продължи да държи голяма част от акциите на Porsche.

Продажбата на книжа ще помогне за насочването на средства към VW, за да покрие огромните разходи за електрификация и разработка на софтуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още