IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли скоро регламент за работата на брокерите?

Браншово сдружение ще прави маркетингово проучване, за да анализира нагласите на клиентите и представите им за посредническите услуги

17:14 | 05.07.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Ще има ли скоро регламент за работата на брокерите?

Регламентацията на дейността на посредниците при сделките с имоти пак се отлага. Браншът е разделен в позициите си как трябва да се осъществява регулацията – на принципа на саморегулацията или от държавата, а опитът за дебати по темата премина в обвинения в опит за монополизация на пазара на имоти.

Националното сдружение „Недвижими имоти“, което подготви текстове на проектозакон за брокерите на имоти, засега няма да ги внася. Сдружението е решило да направи първо маркетингово проучване на пазара, за да провери какви са нагласите на потребителите на посредническите услуги, съобщи на пресконференция председателят на сдружението Иван Велков.

Организацията иска да провери как клиентите, които ползват услугите на брокери, си представят техните услуги, както и какви очаквания имат към регламентацията на бранша – дали да бъде на принципа на саморегулацията, или с държавна намеса.

Резултатите от изследването ще покажат и в каква посока да тръгне дебата в бранша и да се стигне до някакво единно решение.

Велков допълни, че в дружеството постоянно пристигат сигнали от хора, които са пострадали по някакъв начин от некоректно отношение на посредници. В този контекст по думите му е необходимо закон за дейността на брокерите да бъде приет, за да се гарантира качеството на предоставяните услуги.

Зачестяват и казусите, в които няма замесен посредник, а купувачите директно са се обърнали към продавач, обикновено строителна фирма.

Ирена Перфанова, член на Управителния съвет на сдружението, алармира и за случаи, в които псевдоброкери взимат депозити от клиенти и не ги възстановяват, след като до сделка не се стигне. Други „посредници“ пък издирват телефони на собственици, които са обявили имот за продажба, и без да искат съгласието им водят купувачи на огледи.

Спорът за регулацията

В текстовете на законопроекта, който се превърна в „ябълката на раздора“ в имотния бранш, е посочено, че секторът се регулира от професионална камара, подобно на строителния сектор и на оценителите. Основната задача на тази камара е да поддържа професионален регистър на брокерите на имоти (фирмите) и агентите, които работят за тях (отделните физически лица). Към камарата се предвижда да работи и етична комисия, а брокерите и агентите ще трябва да покриват определени изисквания, за да могат да упражняват дейност.

Други участници на пазара обаче настояват пазарът да се регулира от държавата, регистърът да се поддържа от държавна институция, а вписванията в него да се извършват от държавни служители към Агенцията по вписванията или друг орган на основания, посочени в закон. Според тях санкциите за неизпълнение на задълженията на посредниците следва да се налагат по съдебен ред, а не от професионални комисии, в които участват също посредници.

Наскоро новосформираното Национално сдружение „Брокери на имоти“ изпрати и петиция до парламента, в която настояват законопроектът на сдружението „Недвижими имоти“, който дори не е внесен в Народното събрание, да не се разглежда и приема. Опасенията са за монополизация на пазара и изтласкване на част от играчите на него, най-вече на дребни фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
"Велков допълни, че в дружеството постоянно пристигат сигнали от хора, които са пострадали по някакъв начин от некоректно отношение на посредници. В този контекст по думите му е необходимо закон за дейността на брокерите да бъде приет, за да се гарантира качеството на предоставяните услуги."Какво значи "некоректно отношение"? Не са изпълнили задълженията си по договора ли? Извършили са измама? Ако е така - има съд. В момента измамата е престъпление (има закон, който забранява да се извършва измама). Не е нужно да се гласуват още закони. Трябва да се премахват вече гласуваните закони, не да се измислят и гласуват нови. Няма никакъв проблем клиентът (ако желае!) да сключи договор с брокера, в който да пише какво точно да бъде качеството на услугата. И ако услугата не отговаря на договора, клиентът има право да съди брокера.Човешката глупост не може да се забрани със закон!Повече по темата писах в блога си:http://vstoykov.blogspot.com/2012/11/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
vstoykov
преди 10 години
Никаква регулация не трябва да има!Ако договорът, който подписвате с брокера не ви устройства, имате право да не го подпишете и да потърсите друг брокер. А може и да не ползвате брокер изобщо - мощната закриваща технология "онлайн безплатни обяви" прави брокерите излишни."Зачестяват и казусите, в които няма замесен посредник, а купувачите директно са се обърнали към продавач, обикновено строителна фирма."Какво искате? Да се забранят директните продажби и да се налага задължително да плащате на "лицензиран брокер" ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
Есхил
преди 10 години
Какви изследвания, какви пет лева. Топлата вода и колелото отдавна са открити. Ако искаме да сме част от Европа просто трябва да се вземе регламента на подобни фирми и организаци в развитите страни и да се приложи у нас. А то сега брокерът де факто не върши практически нищо повече от това да разпространи офертата или искането и да чака да му се обадят. Подписва се един напълно формален договор, защото стремежът на брокера е да получи комисионна и от двете страни, и след това всеки да се оправя сам. Никакви задължения на брокера от неизпълнението на договора не са на лице. Контрата и съответните загуби са винаги за наемодателя и не случайно той търси наематели без посредничество на агенциите за недвижими имоти. Ерго, алчността на брокерите ще убие бизнеса им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
alzag
преди 10 години
Каквато и регулация да се приеме - все е закъсняла. През годините от 1990г, като брокери се подвизаваха куцо и сакато и опорочиха смисъла от думата брокер. Категорично съм ЗА регулация на бранша по аналогия на камарите на инженерите, архитектите, оценителите. Докато всеки безработен става брокер - тази професия ще е нарицателно. Трябва да има задължително изискване за образователен ценз, агентите (както предвижда проектозакона на НСНИ служителите в брокерските фирми) да бъдат вписани в публичен регистър и то със съответната квалификация (наеми, продажби, жилищни площи, индустриални и т.н.), защото пенкелери НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Откакто има интернет тази професия вече е излишна. Е, мърда още по инерция, но не за още дълго. Само още малко хората да се пообразоват и до там ще са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още