IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоби ще плащат всички, които ограничават достъпа до плажовете

Със законови промени се увеличават санкциите за концесионерите, които ограничават свободното плажуване и предлагат платени шезлонги и чадъри, без да имат право

10:58 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Глоба от 2 хил. до 5 хил. лева или имуществена санкция от 5 хил. до 10 хил. лева ще плащат всички, които ограничават достъпа на хората до плажовете. При повторно нарушение се предвижда глобата да е от 3 хил. до 6 хил. лева, а имуществената санкция – от 6 хил. до 12 хил. лева.

Това предвиждат нови промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за изпращане на становища по законопроекта е 15 декември.

Министерството на туризма предлага и по-големи глоби за концесионерите на плажове, които не са осигурили минимум 50% от територията на ивиците за свободно плажуване, ако са поставили повече преместваеми обекти от позволеното в закона, включително и върху дюни, ако не са означили територията на плажа, определена за свободно плажуване, с табели, ако не са осигурили равностоен достъп до тази територия, както и ако предлагат платени плажни принадлежности, без да имат право на това – мярка, пряко свързана с обещанието на министъра на туризма да намали цената на платените чадъри и шезлонги по плажовете.

Ведомството отново предлага групирането на плажовете според разположението и природните им особености, от което се предвижда да зависят и концесионните плащания. Подобни промени в закона вече бяха предложени през лятото, но те така и не стигнаха до Народното събрание.

Санкциите

Всички, които в нарушение на закона поставят заграждения, ограничаващи свободния пешеходен достъп до плажовете, се предлага да се наказват с глоба от 3 хил. до 5 хил. лева или с имуществена санкция от 5 хил. до 10 хил. лева, предлага Министерството на туризма.

Когато нарушението се извършва повторно, глобата се увеличава от 4 хил. до 8 хил. лева, а имуществената санкция – от 6 хил. до 12 хил. лева.

Ако концесионерите не осигурят поне половината от територията на плажа за свободно плажуващи, ведомството предлага глоба в размер от 1 000 до 5 хил. лева или имуществена санкция от 5 хил. до 10 хил. лева. При повторно нарушение глобата се увеличава на от 2 хил. до 6 хил. лева, а имуществената санкция - от 6 хил. до 12 хил. лева.

При липса на равностоен достъп до зоната за свободно плажуване се предвижда налагане на глоба от 1 000 до 5 хил. лева или имуществена санкция от 5 хил. до 10 хил. лева. При повторно нарушение глобата се увеличава на от 2 хил. до 6 хил. лева, а имуществената санкция - от 6 хил. до 12 хил. лева.

Ако концесионер не е обозначил свободната зона на плажа с указателни табели, министерството предлага глоба от 500 до 1000 лева или имуществена санкция в размер от 700 до 1 400 лева.

При разполагане на повече преместваеми обекти от допустимото в закона (2% от площта на плажната ивица) се предвижда глоба от 1 000 до 5 хил. лева или имуществена санкция от 2 хил. до 20 хил. лева. При повторно нарушение глобата се увеличава на от 2 хил. до 6 хил. лева, а границите на имуществената санкция скачат двойно – от 4 хил. до 40 хил. лева.

При поставяне на обекти върху дюни в зоните А и Б, т.е. на 100 м от брега и на 2 км зад 100-метровата ивица, и в урбанизирани територии се предвижда глоба от 1000 до 5 хил. лева или имуществена санкция от 2 хил. до 10 хил. лева.

Глоби се предвиждат и за концесионерите, които без да имат право, предоставят на плажуващите принадлежности срещу заплащане или обвързват ползването им с други услуги – от 2 хил. до 6 хил. лева или имуществена санкция от 4 хил. до 20 хил. лева. При повторно нарушение глобата се увеличава от 5 хил. до 10 хил. лева, а имуществената санкция – от 10 хил. до 40 хил. лева.

Групиране на плажовете

Туристическото министерство пак прокарва идеята за категоризиране на плажовете според това дали се намират в населени места, или не, и каква инфраструктура има около тях. Предлага се групирането им в четири категории – плажове в урбанизирани територии, в неурбанизирани територии, но в близост до туристическа дестинация, в неурбанизирани територии, които са отдалечени от туристически дестинации, и плажове с ограничено ползване или развиване на специален вид туризъм.

Предвижда се към първите три основни категории да има по три подгрупи плажове, които ще се определят въз основа на показатели, отразяващи най-малко: леглова база, максимален брой плажни места, релеф, морско дъно и т.н.

Предвижда се и класифицакия на плажовете съобразно туристическите услуги, които могат да се предоставят, въз основа на минимални изисквания за техния вид и качество.

Всички допълнителни класификации се предвижда да се определят с наредба на туристическото министерство, която трябва да е готова до 6 месеца след приемането на законовите промени в сила.

Предвид, че предстоят предсрочни избори обаче не е ясно дали промените в закона ще успеят да минат бързо в парламента. Т.е. групирането на плажовете и по-ниските цени на чадърите може и да не се материализират за тазгодишния летен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още