IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да си построиш къща сам

Все повече хора у нас се ориентират към покупка на парцели, на които да построят мечтания дом

11:23 | 03.11.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

Изходни данни

След като покупката на парцела вече е станала факт, собственикът трябва да се сдобие с т. нар. „изходни данни“ за него. Първият необходим документ е виза за проектиране, която се издава от общинската администрация и от нея става ясно какво може да се построи на закупения парцел. Изходни данни са необходими и от експлоатационните дружества, които доставят ток и вода. Този процес не е никак кратък, строителни предприемачи казват, че има случаи, в които строителството се бави с половин, дори с цяла година заради проблеми с присъединяването на имота към електро- и ВиК мрежата. Ако се окаже, че за имота няма редовен ток, вода и канал, ще трябва да се прибягва до алтернативни решения.

„Малко квартали около София имат канализация и това е големият проблем при строителството на къщи“, казва Румен Цветанов, собственик и управител на „Вердес билд“, специализирана в строителството на еднофамилни къщи. „Хората опитват да решат проблема по полузаконен начин, а институциите си затварят очите. Правят се изгребни ями, които са полуизгребни, полупопивни и когато завали породен дъжд, тръгват реки“, описва ситуацията той.

„Правят се и пречиствателни станции, каквито има в цяла Европа и там те могат да бъдат узаконени, в България обаче не може, защото Басейнова дирекция не дава разрешение за заустване. Дори да се съберат хора от една улица и да изградят канал с общи усилия и средства, като няма къде да го доведат, отново възниква проблем“, допълва той. Проблемът с канализацията се усложнява допълнително и от голямата бюрокрация. „За да получи разрешение за изграждане на канал, човек трябва да мине през пет инстанции, губят се много време и средства“, казва Цветанов.

Той дава пример с Чехия, където компанията му е работила една година. „Там има закон, според който ако даден парцел е в регулация, електроразпределителното и водното дружество в района са длъжни до шест месеца да му осигурят ток и вода, без да е необходимо хората да искат разрешение. В България най-голямата глупост е да си плащаш, за да дойде служител на ЧЕЗ да провери дали има техническа възможност да се осигури ток за парцел, който е в регулация“, казва Цветанов и допълва, че хората са принудени да прибягват до рушвети и корупция, за да осигурят присъединяването на имота си към електрическата и ВиК мрежа.

Проектиране

Проектирането на къща започва с предпроектни проучвания, когато се създава обща предварителна концепция за сградата, определят се визията и посоките на развитие на проекта. Следващият етап е идейният проект, когато архитектът генерира идеи, които представя на клиентите си. „Това е най-непредвидимата фаза по отношение на продължителността – има случаи, в които първото и второто предложение допадат на клиентите, но и много често се минава през десетки предложения, преди да се постигне задоволителен резултат“, казва арх. Станев. Къща Къща

Снимка: Арх. Ивко Станев

След одобрението на идейния проект от собствениците архитектът и неговият екип от проектанти по инженерните специалности изготвят т. нар. „технически проект". Той включва цялата необходима документация за получаване на разрешение за строеж и построяване на сградата, обяснява арх. Станев. Най-често поръчваната от клиентите му стандартна съвременна къща е на два надземни етажа. На първото ниво се разполагат дневна, трапезария, кухня и кабинет, а на втория етаж се намират спалните – една за родителите със собствен дрешник и баня и по една за всяко дете с обща баня. Предвижда се и гараж, най-често за два автомобила, и богато озеленен двор с тераса или навес с барбекю.

Най-често проектираните еднофамилни къщи са с обща разгъната застроена площ между 250 и 350 кв. м, казва арх. Ивко Станев. „Тази площ е сума от всички етажи на сградата, включително сутерен, ако има такъв. В често използвания термин РЗП, фигуриращ в нормативните документи, влизат само площите на надземните нива. Затова според повечето бъдещи новодомци къща с РЗП от около 200 кв. м е задоволителна“, допълва той.

Клиентите му, поръчващи еднофамилни къщи през последните 18 месеца, са млади хора, които държат на съвременните тенденции в изграждането на дома - употреба на класически и местни материали във фасадното изграждане като камък, мазилка, дърво, пречупени през призмата на модерния дизайн, и интегриране на смарт технологии за управление на инсталациите и системите. "Енергоефективността също е основна тема при разговорите със собствениците, оптимизирането на експлоатационните разходи за енергия е една от главните цели на всяко домакинство“, казва арх. Станев. Къща Къща

Снимка: Арх. Ивко Станев

Бюджетът за проектирането може да бъде определен с достатъчна точност едва след изготвянето на пълния проект за сградата. „Много често се случва клиентите да са неприятно изненадани, когато научат финалната цифра. Затова съветът ми към тях е да споделят финансовата си готовност още в началото с архитекта, за да може той да съобрази проектното решение с реалните им възможности“, отбелязва арх. Станев.

Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 3
Crux
преди 2 години
Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак...Селата около София са точно това - села. Не са предградия (suburbs по американски). Да тръгнеш да си строиш къща на подобно място е гаранция само за едно нещо - огромни проблеми в бъдеще. За цената да не говоря - придобиване на парцела, бумащина, архитектурен план, строителство. подвързване към ток, вода и канал (ако последните две изобщо ги има). Да не говорим за липса на елементарни удобства като супермаркет или аптека.Не виждам кой разумен човек би си причинил това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Не отричам това което казваш,но има и хора с парцели в регулация ,наследени или по една или друга причина имат готови голяма част от задължителните елементи преди строежа ,вече тръгнеш ли да купуваш извън регулация ,или тепърва парцел филма става с елементи на трилър ,за съжаление .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 2 години
nkavrakov1982, всеки си прави сметката. За нова къща отдели поне 2г за строеж и още толкова за нерви(и ресурси) :) Е, ако ги имаш - ти си на ход. Поне ще стане по твой проект, само да не се окаже, че наживо нещата са по друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Нашите баби и дядовци да не мислиш че им е било лесно ,лишения са били и тогава ,липса на материали,чакаш,лесно няма но и да броиш за готова къща 300% над стойността и и нагоре да ти кажа си струва да изтъприш и да я построиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Да строиш къща сам е ангажираща, продължителна и скъпа работа. Препоръчвам купуването на готова такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Гледал съм го тоя вариант, но повечето парцели у варненско са по 1дкр, а ако няма с кой да си го разделиш, едва ли много хора биха искали толкова голям двор. Продавачът също не иска да продаде само половината. Другият вариант е ти да го купиш и да се нагърбиш с продажбата на останалото. А и банките не са толкова склонни да отпускат кредити за къщи, ако не ги строи най-малкото истинска фирма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
https://***.infostock.bg/infostock/control/worldmarkets/news/106131-kak-problemite-na-zillow-sochat-problemi-za-tseliya-imoten-pazarКак проблемите на Zillow сочат проблеми за целия имотен пазар?03 Ноември 2021 11:00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още