IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С поправки в ЗУТ регионалното министерство предлага връщане на уличната тегоба

Други промени предлагат отмяна на изискването за технически паспорти за стари сгради и прецизират сроковете на валидност на строителните разрешения

21:00 | 13.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Според МРРБ предлаганите изменения и допълнения на нормативната уредба ще намалят финансовата тежест на общините при прилагане на уличната регулация и ще дадат тласък за изграждане инфраструктура в градските квартали.

Регионалното министерство предлага още да се възстанови общият петгодишен срок за отчуждаване, установен с приемането на ЗУТ, като за начало на отчуждителните производства да се приеме момента на намесата върху собствеността с устройствения план. Тази промяна се налага, след като миналата година Конституционният съд отмени част от чл. 208, ал. 1 от ЗУТ, предвиждаща 15-годишен срок за започване на отчуждителните производства за озеленени площи, след като счете този срок за прекомерен.

Други предложения за поправки

МРРБ предлага още няколко изменения и допълнения на действащите разпоредби на ЗУТ, които според министерството създават проблеми при прилагането им, защото са неточни или непълни или създават излишна административна тежест.

Валидност на строителните разрешения – предлага се срокът на правно действие на разрешенията за строеж да се изчислява винаги от влизането в сила на разрешението за строеж, а не както е сега – за започване на строителството да се изчислява от влизането в сила на разрешението за строеж, а за завършване на строителството – от момента на започване на строителните дейности, който се определя от датата на откриването на строителната площадка. Предвидено е измененията на закона да не се прилагат за срокове, които са започнали да текат преди влизането му в сила.

Проблемът с валидността на строителните разрешения възникна заради казуса „Артекс“ и валидността на разрешението за строеж на компанията за небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“.

Преместваеми обекти в национални курорти и на територията на морските плажове - законопроектът предвижда ДНСК да има контролни функции не само за премахване на подобни обекти, но и за законосъобразността на издаваните разрешения за поставяне. За целта органите, които са издали разрешение за поставяне на обекти на територията на национални курорти и плажове, трябва да уведомяват за това писмено съответните органи на ДНСК по местонахождението на обекта и да изпращат копия от тях в седемдневен срок от издаването им. Те трябва да прилагат към уведомлението копие от административната преписка по издаването на разрешение за поставяне и копие от одобрената схема за поставяне.

Нова алинея 15 на чл. 56 от ЗУТ предвижда в 14-дневен срок от уведомяването им органите на ДНСК да проверяват законосъобразността на издадените разрешения за поставяне на обектите в национални курорти и плажове, като проверяват съответствието им с действащия подробен устройствен план и одобрената схема за разполагане. При констатирана незаконосъобразност началникът на ДНСК или оправомощено от него длъжностно лице могат да отменят разрешенията за поставяне в 14-дневен срок от уведомяването, предвиждат още предлаганите промени.

Те вероятно са мотивирани от казуса с издадените разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територия на плаж "Смокините - север". През лятото ДНСК установи, че на плажа се строи под правната привидност, че ще се изпълняват преместваеми обекти. 

Електрозахранването на павилиони и открити щандове – предлагано допълнение изисква за захранването с временни връзки на преместваеми обекти като павилиони, открити щандове, грилове, щендери, колички и др. да се издава разрешение за строеж.

Предложението вероятно е във връзка с трагичния инцидент през февруари тази година, когато 16-годишно момче загина от токов удар заради нарушения в електрозахранването на павилион в болница „Св. Иван Рилски“. Последвали проверки установиха нередности в още три подвижни обекта на тротоара.

Техническите паспорти – МРРБ предлага да бъде определен срок за съставяне на технически паспорти за съществуващи държавни и общински сгради. Паспорти за съществуващи сгради, които са частна собственост, ще се съставят само след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство. Без промяна остава изискването за съставяне на технически паспорти за нови сгради, които са частна собственост. Целта на предлаганите промени според регионалното министерство е да се облекчат гражданите и бизнеса от неоснователно допълнително натоварване с разходи за съставяне на технически паспорт и за извършване на необходимото за целта обследване на стари сгради преди да е възникнала необходимост.

Въвеждане на строеж в експлоатация – друго предложено изменение в ЗУТ предвижда за въвеждане на завършен строеж в експлоатация да се осигури нормален транспортен достъп до имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Сякаш са добри предложенията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Кисимов
преди 2 години
Пожарникарските гадове искаха всеки да пуска разни оценители да им разглеждат имотите с обзавеждането и да разнасят вируси при това, Естествено е че паспорт на сграда не се издава при пълнолетие на сградата, понеже тя престава да расте обикновено щом се построи, освен ако не се преустройва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още