IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wanda Cinema ограничава своето IPO до 1,26 млрд. долара

Компанията ще спази указанията на китайския регулатор за ограничаване на цените при първичното си предлагане

17:11 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wanda Cinema ограничава своето IPO до 1,26 млрд. долара

Най-големият китайски кино оператор Wanda Cinema Line Corp иска да набере 1,26 млрд. юана (203,26 млн. долара) от първично публично предлагане, като по този начин ще ограничи първоначалния си план за листване. Това съобщиха пред агенция „Ройтерс“ източници, запознати с намеренията на компанията.

Веригата се контролира от компанията Dalian Wanda Commercial Properties, председател, на която е милиардерът Уан Дзиенлин. Според публикувани проспекти през миналата година компанията планираше да набере чрез IPO-то си 2 млрд. юана като се листне на борсата в Шънджън.

В момента Wanda Cinema смята да пусне една акция за 21 юана, което е по-малко от първоначално планираното. От компанията следват указанията, дадени от Комисията за регулиране на ценните книжа в Китай (CRSC), а регулаторът в момента се опитва да ограничи IPO сделките.

Собственик на кино салоните предлага 60 млн. акции, което е около 10,7% дял от компанията. "Wanda Cinema не се вълнува колко средства ще набере чрез IPO”, обяснява един от източниците на агенцията. Според него целта на листването е да се отворят вратите за компанията за бъдещо развитие и експанзия. Официално говорителят на Dalian Wanda отказа коментар по темата.

Инвестиционната компания BOC International, собственост на китайската държава, ще бъде основен поемател на IPO-то, което започва в сряда. От Wanda Cinema вече обявиха, че ще използват средствата, за да отворят 50 нови кино зали.
Докато Китай иска да позволи на повече компании да се листват на фондовите му борси, то CRSC се опитва от миналата година да контролира цените на акциите при първично публично предлагане, за да подкрепи вътрешната търговия. Това се отрази неблагоприятно на цените на много IPO-та, и създаде изключително бичи вторичен пазар за новоиздадени акции.

По-малкото набиране на средства ще накара Wanda Cinema да продава акциите в съотношение цена/печалба от около 20 пъти. По-разумната оценка е в диапазона 43,8-58,4 пъти, обяснява Джан Хън, анализатор от Industrial Securities. Според него акциите на компанията могат значително да се покачат на вторичния пазар.

IPO-то се вписва в амбициите на Уан Дзиенлин да контролира 20% от световния бокс офис до 2020 г. Милиардерът вече е основен акционер във втората най-голяма верига от кинокомплекси в САЩ - AMC Entertainment Holdings. Wanda Cinema контролира и 14,2% от китайския кинопазар през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още