IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се завръщат мощно на пазара на складови площи в света

Експанзията на Amazon и ръстът на електронната търговия заради пандемията води до рекордно ниво на усвоени площи

13:15 | 12.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

„До неотдавна най-желаните имоти за притежаване бяха традиционните търговски центрове. Дълго време логистичните площи бяха смятани за другия полюс на спектъра – не толкова вълнуващи, по-лесни за възпроизвеждане“, казва Кен Каплан, глобален съръководител на Blackstone Real Estate.

Ръстът на електронната търговия обаче „промени цялата тази динамика“, допълва той.

През юни 2010 г. пазарната капитализация на Sergo беше под 2 млрд. паунда, сочат данни на S&P Global. Сега тя е 11,8 млрд. паунда, което е превръща в най-голямата листната имотна компания във Великобритания. В същото време собственикът на търговски центрове Intu фалира. Стойността на американската компания Prologis се е повишила с една пета тази година до около 77,5 млрд. долара.

Десетки търговски центрове в САЩ се превръщат в индустриални имоти, сочат данни на CBRE, според която COVID-19 ще ускори тенденцията. Тази седмица Wall Street Journal съобщи, че Amazon преговаря със собственика на молове Simon Property за преустройство на универсални магазини в разпределителни центрове.

CBRE прогнозира, че благодарение на бума на електронната търговия ще има търсене на 30 млн. кв. м нови площи в САЩ до 2022 г., три пъти повече спрямо предишната прогноза. Компанията очаква наемите да нарастват с около 6% на година.

Amazon не е единственият ентусиазиран наемател. Веригите магазини за дрехи с ограничено онлайн присъствие отчаяно търсят площи за складиране на стоките, които не са могли да продадат по време на пандемията. „Техните складове вече са пълни с дрехи, следващият сезон чука на вратата и те не могат да ги поберат“, казва британски брокер на недвижими имоти.

Но макар приходите от наеми на някои собственици на складове да пострадаха, най-вече заради наематели от търговията на дребно, инвеститорите, които наддават за нови обекти, рядко постигат отстъпки, казва Де Минквиц.

Компанията за управление на активи PGIM купи пет германски логистични имота миналия месец и изрази оптимизъм, че търсенето само ще расте. Компании за частни капиталови инвестиции също наддават – освен Blackstone Meyer Bergman планира да набере 2 млрд. евро, които да инвестира в Европа.

Джеймс Дънлоп, фонд мениджър в Tritax Big Box, казва, че инвеститорите, „които се нуждаят от дълготрайни и силни“ източници на приходи като държавните фондове и европейските пенсионни фондове, също са привлечени от сектора.

Но някои може да се провалят, предупреждава Ейдриън Бенедикс, ръководител на имотните решения в компанията Fidelity. „Има приток на капитали от търговските площи към логистичните имоти“, казва той. „Неизбежно с всяка криза виждаме необмислени сделки в края на цикъла, за които хората наистина съжаляват“, допълва Бенедикс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още