IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще поемат цените на жилищата в Европа?

Това ще зависи от сериозността и продължителността на пандемията, сочи доклад

08:41 | 20.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Бъдещото развитие на цените на жилищата на кръстопът

Цените на жилищата са движени от икономическата ситуация, така че се намират на кръстопът, отбелязва Scope. Макар че преките последици от пандемията може да имат само краткосрочно въздействие върху цените на жилищата, индиректните последици може да променят цените в дългосрочен план. Ако световната икономика страда повече и по-дълго от очакванията, това ще се отрази на националните жилищни пазари.

За разлика от краткосрочните последици, това ще засегне и хората с високи доходи, които може да не успеят да натрупат активи при трайна рецесия.

Scope прогнозира възстановяване на икономиката на еврозоната през 2021 г. с ръст от 5,6%. Той обаче следва рязък спад от 5,9% през 2020 г., най-голямото глобално свиване след Втората световна война.

Развитието на цените на жилищата ще бъде силно повлияно от последиците от растящата безработица, движена вероятно от нараснал брой фалити в сегмента на корпорациите и малките и средни предприятия. В базовия си сценарий Scope очаква безработицата да нарасне с 0,9% през 2020 г. до 8,5% и да достигне 9,4% през 2021 г.

Увеличаване на фалитите може да превърне настоящите мораториуми в трайни провизии за банките и да наложи свиване на кредитирането, което в крайна сметка ще се отрази и на купувачите на жилища, а следователно ще повлияе и на бъдещи развития на цените на жилищата.

Преди пандемията цените на жилищата в повечето европейски страни вече достигаха устойчивите си лимити. Трайната подкрепа и разхлабването на макропруденциалните мерки, както и средата на ниски лихви помагат на икономиката.

Но те може да имат нежелани последици за европейския жилищен пазар, тъй като може да стимулират растежа отвъд устойчивите нива. Колкото по-дълго продължи пандемията, толкова по-голям е рискът от регионални корекции. Той става още по-голям, ако очакванията за бързо възстановяване не се сбъднат, а фалитите и безработицата започнат да влияят върху целевите групи на жилищния пазар, отбелязва Scope. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Казваш банките и имотите нямат връзка с реалния живот,безработицата,икономиката ограниченията в работата и доходите на хиляди бизнеси ?Колкото до кризата има една приказка за всички кризи...този път е различно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
фиг.1
преди 3 години
За разлика от предишната криза, сегашната не е нито банкова, нито имотна. Аз честно казано очаквах по-значителен спад на цените, обаче явно се оказа, че имотният пазар има по-здрав фундамент отколкото предполагахме. Смятам, че когато инфлацията пак тръгне нагоре, цените на имотите ще я последват и много вероятно да я задминат. Поне в по-големите населени места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Накъде ще поемат цените на жилищата в Европа? Към Вечните Ловни полета според демографията.Или за джамии и шамански африкански шатри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Пандемията продължава вече близо година.Говори се за трета вълна и т.н.Колкото и да са спестили хората,не са спестили с години.Още повече,че имаше и периодпрез който са харчили.Дори тези с високи доходи,също бяха засегнати по един или друг начин.ЕЦБ вече изкара данни в които се вижда,че кризата отива и към банките,които се готвят да ограничават кредитирането,защото риска ги удря и тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още