IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празни офиси на Wall Street ще бъдат превърнати в апартаменти

Преустройството на офиси през 2020 и 2021 г. е създало общо над 13 хил. апартамента в САЩ

20:00 | 24.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Amir Hamja/Bloomberg</em></p>

Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

Съвместно дружество на две нюйоркски строителни компании купи празна на една трета офис сграда във финансовия квартал в града с планове да я превърне в апартаменти, една от най-големите трансформации, които предстои да започнат, пише Wall Street Journal.

Дружество, което включва Silverstein Properties и Metro Loft, се договорило да плати 180 млн. долара за 30-етажната сграда, която отвори врати през 1967 г. и в нея в следващите десетилетия се помещаваха редица технологични компании и наематели от сферата на финансовите услуги. Новите собственици планират да я превърнат в 571 апартамента, продавани на пазарни цени, които ще варират от студиа до тристайни жилища. Очаква се преустройството да отнеме между три и четири години. 

Това е „правилното развитие на тези изпитващи затруднения и слабо представящи се по-стари офис активи, които се доближават до отпадане от пазара“, коментира Натан Берман, основател и управляващ директор на Metro Loft.

Сделката се случва в момент, когато тенденцията за работа от разстояние, която стана популярна по време на пандемията, увеличава свободните площи на офис пазарите в страната. Компаниите, които възприемат стратегии за хибридна работа, наемат по-малко площи и мигрират към по-нови сгради с модерен дизайн, добра локация и изобилие от удобства.

През 2020 и 2021 г. преустройствата на офиси са създали общо над 13 хил. апартамента в цялата страна, особено в градове като Арлингтън, Вашингтон и Чикаго, сочи доклад на сайта за търсене на апартаменти RentCafe.

В много градове местните ръководители и собственици на апартаменти обмислят възможността за превръщане на остарели бизнес сгради в жилищни площи, за да върнат оживлението в офис кварталите и да смекчат недостига на жилища.

Но тези проекти носят финансови, политически и структурни предизвикателства. Много офис сгради, особено построените в последните 50 години, имат големи етажни площи, които не са подходящи за жилищна площ.

Градоустройствените ограничения в много градове повишават разходите за преустройство, тъй като изискват прозорци, задни дворове и други жилищни нужди.

Цените на офис площите трябва да намалеят с 25% до 50% в сравнение с днешното им равнище, за да може вълната от преустройства да има повече от маргинални последици за строителството на жилища и използването на бизнес имоти, казва Джефри Хавси, анализатор в Moody’s, който следи бизнес имотите. „Преустройството на офиси в жилища „няма да разреши жилищната ни криза и няма да се превърне в достатъчно драматична тенденция, за да промени значително градовете ни“, допълва той.

Строителните компании, които са купили офис сградата в Ню Йорк, смятат, че тя е проектирана така, че превръщането ѝ в жилищен блок да бъде финансово устойчиво.

Според Берман преустройството ще струва около една трета по-малко, отколкото щеше да струва изграждането на нова жилищна сграда на мястото. Преустройството е и по-екологично от новото строителство, защото използва отново стомана и други материали, които са част от съществуващата структура, казват строителните компании.

Но подобни преустройства не са приложими навсякъде. Градоустройствените правила в Ню Йорк са по-разхлабени за сгради, построени преди 1977 г., в сравнение с други части на страната.

„Неправилното разбиране е, че всяка стара офис сграда може автоматично да бъде превърната в многофамилни апартаменти“, казва Марти Бъргър, главен изпълнителен директор на Silverstein Properties, известна най-вече като една от водещите строителни компании на Световния търговски център. „Но не всички сгради са строени по един и същи начин“, допълва той.

В последно време ръководители на градско и федерално ниво обмислят правни промени, за да превърнат преустройството в жилища по-лесно в Ню Йорк. Губернаторът Кати Хочъл предложи промени в градоустройствените правила тази година, които не са приети от местния парламент.

Представители на градско и щатско ниво продължават да проучват въпроса. „Ню Йорк е в жилищна криза и има отчаяна нужда от достъпни жилища, така че градът и щатът трябва да потърсят всякакви възможности това да се случи“, казва Ашли Дукас, адвокат, специализиран в недвижимите имоти, в Stroock & Stroock & Lavan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още