IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уганда блокира достъпа до Facebook и Twitter по време на изборите

Страната гласува за нов президент

17:18 | 18.02.16 г.
<p>
	Угандци чакат на опашка да подадат гласовете си по време на изборите. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Угандци чакат на опашка да подадат гласовете си по време на изборите. Снимка: архив Ройтерс

Гласоподавателите в Уганда се отправиха към урните тази сутрин, за да гласуват за следващия президент на страната в смятаната за най-оспорвана надпревара за поста от зараждането на многопартийната демокрация преди десетилетие, пише Quartz.

Когато гласоподавателите се събудиха сутринта, те откриха, че достъпът им до социалните мрежи е блокиран.

Розебел Кагумире, журналист от Уганда, твърди, че не е успяла да отвори нито Twitter, нито Facebook, въпреки че е можела да чете имейлите си и да посещава други уебсайтове. Установявайки това, тя е използвала VPN мрежа, която укрива локацията. Едва тогава е успяла да влезе в Twitter.

"Между 6 и 9:30 ч. нямах достъп до сайтовете, затова използвам VPN”, коментира Кагумире пред Quartz. “Много угандци в Twitter използват VPN връзки. Не сме сигурни какво се случва, но е ясно, че интернет връзките не работеха, когато Уганда започна изборния ден. Има проблем и той включва само Twitter и Facebook, а за малка част от хората и WhatsApp”.

Журналистката не е единствената, която се сблъсква с този проблем. Други угандци също са съобщили за трудности при свързването със социалните мрежи.

Около обяд Годфри Мутабази, изпълнителен директор на Угандската комуникационна комисия (UCC) потвърди пред местната телевизия NTV Uganda, че правителството е спряло достъпа до социалните мрежи по искане на комисията, отговаряща за изборите.

От своя страна комисията по изборите написа в Twitter, че всички въпроси, свързани със случая, трябва да бъдат отправени към UCC.

Президентската кампания изправя сегашния президент Йовери Мусевени, който управлява страната в продължение на почти три десетилетия, срещу седем други кандидати, включително неговия бивш лекар Киза Бесигие и бившия премиер Амама Мбабази. А за разлика от предишните избори, този път Мусевени се сблъсква с истинско предизвикателство.

Проучване на общественото мнение, направено през януари, показа, че надпреварата става все по-оспорвана, като Мусевени се радва на 51% подкрепа, Бесигие на 32%, а Мбабази – на 12%. Въпреки очакването, че Мусевени отново ще спечели, стои въпросът дали той може да спечели достатъчно гласове, за да избегне балотаж. За да спечели убедително, той се нуждае от над 50% подкрепа.

Наскоро предизборната кампания беше помрачена от сцени на насилие. Бесигие беше арестуван по-рано тази седмица, но след това беше освободен, като по думите на властите е извършил незаконна агитация. Протестите след ареста му прераснаха в сблъсъци с полицията, които завършиха с отнемането на един човешки живот. Някои се опасяват, че блокирането на социалните мрежи, инструмент, който угандците използват, за да получават достъп до информация, могат да доведат до по-голямо объркване и паника, особено ако резултатите на кандидатите се окажат близки.

Според Кагумире, ако угандците усетят, че няма как да докладват за нередности, това може да доведе до последствия от гледна точка на това доколко са приемливи резултатите.

„Социалните мрежи са единствената неконтролирана област на медиите в Уганда. Там угандците могат да споделят това, което искат, без филтър. Така че ако властите искат да филтрират част от информацията... това може да подхрани допълнително опасенията от фалшифициране на резултатите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още