IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta заплаши, че може да премахне новинарското съдържание от Facebook в САЩ

Компанията се обяви против нова регулация, която властите обмислят в подкрепа на медиите

10:02 | 06.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Paulo Nunes dos Santos/Bloomberg
Снимка: Paulo Nunes dos Santos/Bloomberg

Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, заплаши да премахне новините от своята платформа, ако Конгресът на САЩ приеме предложение, целящо да улесни медийните организации да преговарят колективно с компании като Google и Facebook, предава Ройтерс.

Източници, запознати с въпроса, твърдят, че властите обмислят добавянето на Закона за конкуренцията и опазването на журналистиката към задължителния годишен законопроект за отбрана като начин да се помогне на борещата се местна медийна индустрия.

Говорителят на Meta Анди Стоун написа в Twitter, че компанията ще бъде принудена да обмисли премахването на новини, ако законът бъде приет, „вместо да се подчинява на упълномощени от правителството преговори, които несправедливо пренебрегват всяка стойност, която предоставяме на новинарските издания чрез увеличен трафик и абонаменти“.

По думите му предложението не признава, че издателите и телевизионните оператори поставят съдържание в платформата, защото „това е от полза за крайните им резултати, а не обратното“.

News Media Alliance – търговска група, представляваща издателите на вестници, призовава Конгреса да направи промяната, като твърди, че „местните вестници не могат да издържат още няколко години на използване и злоупотреба от Big Tech (бел. ред. – технологичните гиганти), а времето за предприемане на действия намалява. Ако Конгресът не действа скоро, рискуваме да позволим на социалните мрежи да се превърнат де факто в местния вестник на Америка“.

Над 20 организации, включително Civil Liberties Union, Public Knowledge и Computer & Communications Industry Association, призоваха Конгреса да не одобрява промените, посочвайки, че това „ще създаде непрепоръчително антимонополно изключение за издателите и телевизионните оператори“ и твърдят, че законопроектът не изисква „средствата, получени чрез преговори и арбитраж дори да бъдат платени на журналисти“.

Подобен австралийски закон, който влезе в сила през март 2021 г. след преговори с технологичните гиганти, доведе до временно спиране на новините във Facebook в страната. До голяма степен тази регулация обаче проработи, посочват местните власти в доклад.

Откакто Кодексът за договаряне с новинарските медии влезе в сила, различни технологични фирми, включително Meta и Alphabet, са подписали над 30 сделки с медии, компенсирайки ги за съдържание, което е генерирало кликвания и рекламни приходи, допълва докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още