IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta ще плати 725 млн. долара, за да сложи край на иск, свързан с Cambridge Analytica

Години след разкритията за злоупотреби с лични данни социалната мрежа продължава да има съдебни проблеми

11:12 | 23.12.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, ще плати 725 млн. долара, за да сложи край на групов съдебен иск, обвиняващ компанията, че е позволила на трети страни, включително Cambridge Analytica, да имат достъп до личната информация на потребителите, предава Ройтерс.

Предложеното споразумение, което е разкрито в документи до съда късно в четвъртък, ще сложи край на продължаващото с години дело, свързано с разкритията от 2018 г., че Facebook е позволила на британската политическа консултантска фирма Cambridge Analytica достъп до данните на цели 87 млн. потребители.

Адвокатите на ищците нарекоха предложеното споразумение най-голямото, постигнато някога в САЩ в рамките на колективен иск за поверителност на данните и най-голямата сума, която Meta някога е плащала за разрешаване на групов иск.

„Това историческо споразумение ще осигури истинско облекчение в този сложен и нов случай, свързан с неприкосновеноста“, коментират водещите адвокати на ищците Дерек Льосер и Лесли Уийвър.

Meta не признава да е извършила неправомерни действия като част от споразумението, което подлежи на одобрение от федерален съдия в Сан Франциско. Компанията каза в изявление, че споразумението е „в най-добрия интерес на нашата общност и акционерите“.

„През последните три години обновихме подхода си към поверителността и внедрихме цялостна програма за поверителност“, коментира Meta.

Cambridge Analytica, която вече не съществува, работи за успешната президентска кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. и получи достъп до личната информация на милиони акаунти във Facebook за целите на профилирането и таргетирането на избиратели.

Cambridge Analytica е получила тази информация без съгласието на потребителите от изследовател, на когото е било разрешено от Facebook да ползва приложение в социалната мрежа, което събира данни за милиони от нейните потребители.

Последвалият скандал с Cambridge Analytica доведе до разследвания от правителството на нейните практики за поверителност, включително до съдебни дела и изслушвания в Конгреса на САЩ, където главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг беше критикуван от властите.

През 2019 г. Facebook се съгласи да плати 5 млрд. долара за разрешаване на разследване на Федералната търговска комисия относно нейните практики за поверителност и 100 млн. долара за уреждане на казуса с Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ, според който компанията е подвела инвеститорите за злоупотребата с потребителски данни.

Разследванията от страна на главните прокурори продължават, а компанията се бори с дело от главния прокурор на Вашингтон, окръг Колумбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още