IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес старт: Тръмпономиката е събитието на годината

В България отново се заговори за балон на имотите. Има усещане за такъв, твърдят водещите на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria

13:03 | 09.11.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Христо Николов и Живка Попатанасова. <em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Христо Николов и Живка Попатанасова. Снимка: Investor Media Group

От години следиш и международните теми и геополитиката. Един от най-нашумелите казуси е случаят „Кашоги“. Как очакваш да се развият отношенията между Рияд и Вашингтон?

Живка: Убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги има потенциал да създаде дипломатическа криза, но когато говорим за Вашингтон и Рияд, не бива да забравяме за интересите на САЩ в Саудитска Арабия, както и общите цели, които ги свързват. През последните години Рияд се превърна във важен партньор в областта на сигурността. Друг е въпросът как американският президент Тръмп поддържа връзката на Щатите с Изтока.

Трябва да отбележим обаче, че водещи американски компании се отказаха да участват в конференцията, посветена на инициативата за инвестиции в бъдещето, на която домакин бе именно Рияд. Кралството се надяваше да подобри имиджа си на световната политическа и икономическа сцена. След случая „Кашоги“ обаче се съмнявам, че светът е променил представата си за Саудитска Арабия като крайно консервативна монархия и най-голям износител на петрол в света. Убийството на журналиста създаде усещане за несигурност  в реформите, които младият престолонаследник Мохамед бин Салман се опитва да прокара.

Христо, ти следиш отблизо пазара на недвижими имоти у нас вече над 15 г. Разкажи как се развива жилищният сектор от 2015 г. насам?

Христо:
Развива се прекрасно за продавачи, предприемачи, посредници и другите индустрии, свързани с имотния пазар – производители и търговци на строителни материали, на мебели и битова техника, банки, застрахователи. Жилищният пазар е активен в последните 3 години под влияние на ниските лихви по ипотечни кредити, нарастващите доходи на населението и икономическата стабилност.

Обемът новоотпуснати жилищни кредити се доближава до бурните години преди кризата (2007-2008 г.), но броят на имотните сделки няма да счупи рекордите отпреди 10-12 години. Тогава беше „перфектната буря“ – членство в ЕС и НАТО, огромен приток на чуждестранни инвестиции, масова психоза, че цените на имотите (ще) вървят само нагоре и ще достигнат средните нива в ЕС (което няма икономическа логика при ниските доходи у нас). Това бяха времена, в които царуваше алчността и спекулата. Сега повечето участници на пазара сякаш си научиха урока и никой не повтаря безумната мантра: „Купувайте сега, защото утре жилищата ще свършат!“.

Има ли имотен „балон“ в България и кога може да очакваме да се спука?

Христо: Индикация за „балон“ има, когато „ножицата“ между цени и доходи се разтвори широко. Да анализираме периода в началото на 2008 г., когато цените на жилищата в София бяха достигнали върха си. Тогава за покупката на 1 кв. метър жилищна площ бяха нужни 3,1 средномесечни заплати в столицата (по данни на НСИ). През второто тримесечие на 2018 г. средната месечна заплата в София е била 1518 лв., пак по данни на НСИ. За съжаление, от известно време националната статистика спря да публикува информация за цените на жилищата, поради което се налага да ползваме данни от големи агенции – анализите им показват средни пазарни цени между 900 и 1000 евро/кв. м. Това означава, че за покупката на 1 квадрат жилищна площ са нужни под 1,5 средномесечни заплати през 2018 г. На пръв поглед „балонът“ сега не може да се сравнява по размери с този преди 10 години.

Но по-важно в случая е усещането на хората за достъпността на имотите. А в последните години те стават все по-недостъпни. От началото на 2015 г. средната заплата в София се е увеличила с 26%, а средната цена на жилищата – с 33%.

„Балонът“ при имотите се надува и когато се наблюдава пренасочване на огромни средства от други сектори на икономиката към недвижима собственост. За радост последните години не може да се сравняват с лудостта, която бе обхванала голяма част от бизнеса в България между 2005 и 2008 г.

Един друг фактор обаче заплашва да надуе цените на жилищата в много столици по света, включително в София – това са платформите за краткосрочни наеми като Airbnb. При тях може да се постигне далеч по-висока доходност в сравнение с дългосрочните наеми. Това подтиква купувачите да дават на пръв поглед нелогично високи цени, което се отразява на пазара като цяло.

Следиш изкъсо и фондовата борса. Ще дадат ли плодове усилията на управляващите за съживяване на търговията и осъществяване на нови IPO-та?

Христо: Този начин за набиране на капитал не е популярен в България по ред причини. Ваучерната схема ще има положителен ефект точно заради това – ще бъде повод много български компании да разберат, че у нас съществува фондова борса Атрактивни компании като „Биодит“ (биометрични технологии) и Sin Cars (градски електромобили) вече обявиха, че ще търсят свеж капитал на БФБ, възползвайки се от ваучерната схема, при която държавата ще покрива до 50 000 лв. разходи по листването. Ако тези IPO-та бъдат успешни, за българския Уолстрийт предстоят добри времена. Защото на фондовия пазар важи ефекта на доминото – успехът на едни, заразява други и колелото се завърта.

В България постепенно се разви екосистема от стартъпи и технологични компании, които се нуждаят от следващ етап в развитието си. Познавам много предприемачи от този сектор и въобще не преувеличавам със заключението – те имат потенциал да се наредят сред европейските лидери в съответните области. А техният успех ще донесе дивиденти - и в буквален и в преносен смисъл - за акционерите им (при евентуално IPO), както и за фондовата борса като цяло.

Кои събития очаквате да повлияят в най-голяма степен върху развитието на бизнеса в следващите 3 години?

Живка:
Очаквам технологичният подем да оказва съществена роля върху развитието на бизнеса. Ще следя и геополитическите събития, които са определящ фактор за икономиката на страните. Следващата година, например, ще бъде важна за Великобритания – следя споразумението за Brexit. Да не забравяме обаче и европейските избори. Бизнесът е динамичен. Ще видим какво ще се е случило до четвъртия рожден ден на Bloomberg TV Bulgaria.

Христо: Първо, заявените официално цели за присъединяване на България към валутния механизъм ERM II, банковия съюз и впоследствие към еврозоната.

Второ, всичко, което има „електро“ в наименованието си - автомобили, велосипеди, автобуси и др. Плюс квантовите технологии и 3D принтирането.

И трето, политиката на ФЕД за повишаване на основните лихвени проценти и очакването, че Европейската централна банка ще пристъпи към „нормализаране на монетарната политика“ през есента на 2019 г. Настоящият икономически цикъл ще приключи в следващите години и отново ще се заговори за спадове, депресия и че кризата за едни, означава възможности за други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 5 години
добри божилов е стар интернетен *** известен на всички ... даже ако не се бъркам се беше кандидатирал ор Партията на Барека ил на Яне .. абе една от тия дето са за патерица на ДПС ... така че не ми ги хвали тия, дай нещо от някой грамотен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 5 години
тъъъп, Мадуро не е собственик на Венецуелското злато !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Бизнес старт: Тръмпономиката е събитието на годината Аз мисля друго:Английската централна банка отказа да върне 14 тона злато на Венецуела И ние държим 20 тона там"Президентът на Венецуела Николас Мадуро поиска да изтегли от Великобритания 14 тона злато, депозирано от страната му там.И получи отказ.Първо го мотаха 2 месеца, с аргумента, че не могат да намерят застраховател, който да издаде полица за транспорта.Сега директно отказаха, защо не знаели за какво Мадуро ще ползва златото.Сякаш е тяхна работа за какво един собственик ще ползва собствеността си.Ударът е брутален, по същество се краде от една закъсала държава, просто защото не върви по свирката на Вашингтон и се опитва да е свободна. Заради това, САЩ са наложили санкции, които сриват икономиката на Каракас.Сега и директно им присвояват златото.Да припомним, България има общи 40 тона златен резерв, от които половина стоят в Лондон. Това са около 800 милиона долара по днешния курс.Уж сигурно място, уж финансов център на света.Реално леговище на крадци и престъпници.Като се запитате защо те са по-богати от нас ето затова защото винаги и всякога са крали. За запада кражбата е начин на животИ ние напираме да ставаме все по-западниДобри Божилов, Komentari.com"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 5 години
при положение че апартамент в младост струва повече от средна по размери къща с двор в САЩ, дали е само усещене за балон, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 5 години
не *** ги прецака, щото не донесоха турбини за Крим ... :):) и понеже *** не произвеждат нищо, изпрати иракчаните при протежето си Дони ... Моя фейк нюз е по добър от твоя фейк нюз, йо ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Ясно е, американският президент Доналд Тръмп е със стопански провал.С ежедневни държавни заеми за около 3 милиарда долари президентът Доналд Тръмп успява да спаси САЩ от финансов крах. Източникът за актуалните щети в САЩ са вредните намеси на Федералния резерв, ала обществена отговорност за тези щети е на президента Доналд Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Говорят за професии в бъдещето и проявяват вълнение и загриженост за тях. В бъдещето няма да има нищо друго освен професията на професионален революционер. Огромната маса ще е без работа, няма как да бъдат заети в сферата на изкуствения интелект - колкото и да е изкуствен, все пак си трябва и малко естествен от страна на работещите. Ще има пълно опростачаване на населението, за да може да понесе всичко това. Освен недоволство, човек няма да изпитва нищо друго. Правителствата ще бъдат принудени да изграждат бутафорни крайцери под път и над път, които да гърмят по примера на Великата октомврийска революция, за да има хората с какво да се занимават. Каквито и блага да падат от небето, човекът ще е доста закъснял с еволюцията си, за да съумее да седи по цял ден с отворена уста и да чака да му влезе нещо. Навремето в казармата имаше догма, съобразно която никой войник не биваше да остава без занимание, било то и най-безумното. Защото иначе пощурява, така е устроен човекът. Какъв Homo очакват апологетите на идващите времена, знае само Делфийският оракул. Седем милиарда нищоправци, за които няма да е необходимо да могат нито да четат, нито да пишат, си е вълнуваща перспектива. Останалите един милион ще поддържат изкуствения интелект, който изкуствен интелект в един момент ще може и да се самоподдържа. И накрая ще стане точно това, от което Стивън Хокинг се опасяваше приживе - мързеливи роботи ще къркат по цял ден в кръчмите, а човеците с препаски на слабините ще издават нечленоразделни викове и ще ги замерят с банани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
ДЕМОКРАТУРА или Диктатура на демокрациятаП.п.: Дедо Дони прецака със заповед SIEMENS с 5 000 000 000 евро - със заповед към иракското правителство да скъсат договор и да го сключат с янките.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още