IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи правят насилието над чернокожите още по-видимо

Камерата на смартфона и социалните мрежи се утвърждават все повече като оръжие срещу смятаните за расистки прояви

08:24 | 04.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ETIENNE LAURENT ALTERNATE CROP</em></p>

Снимка: EPA/ETIENNE LAURENT ALTERNATE CROP


"Разбит на парчета"
 
Заснемането на един инцидент изглежда все повече като решителен инструмент, особено с подсилващия ефект на социалните мрежи.

„Ако нямаше видеозапис, дали полицаите щяха да бъдат уволнени толкова бързо?", попита Ибрам Кенди, директор на центъра за антирасистки проучвания на Американския университет, интервюиран от информационния сайт "Демокраси нау".

„Дали щяха да повярват на свидетелите, които са присъствали на мястото и са помолили полицаите да спрат?", продължава той.

Много е трудно да се определи дали нарастващото разпространение на смартфоните може да предотврати извършването на расистки действия, обяснява Катрин Ръсел-Браун.

В случая на Джордж Флойд, подчертава тя, "камерата не попречи на извършването на деянието".

При сблъсъци между индивиди наличието на видеозапис най-често засилва агресията на инициатора, както в случая на Ейми Купър в Сентрал парк.

За няколко часа тази заместник-председателка на мениджърска компания загуби анонимността си, кучето си и работата си, пометена от социалните мрежи и медийната машина, задействани от видеозапис, гледан над 43 милиона пъти.

"Не извинявам расизма, но не съм убеден, че животът й трябваше да бъде разбит на парчета", реагира Крисчън Купър, жертва на Ейми Купър, пред в. "Ню Йорк таймс".

"Опасност от дехуманизиране"
 
Няколко специалисти посочиха опасността от "дехуманизиране", свързвана с възмездието в социалните мрежи. Сред тях е и психоложката Моли Крокет в публикация от 2017 година. Но според не един експерт именно дехуманизацията е в основата на расистките прояви.

Колкото и да е мощна, тази форма на правосъдие не трябва да се бърка с тази, която се налага от закона, предупреждава Катрин Ръсел-Браун, която напомня, че клеветата е престъпление.

Изненадана от бързината, с която бяха уволнени четиримата полицаи, участвали в ареста на Джордж Флойд, тя въпреки това смята, че не е имало справедливост.

Ситуацията доведе до протести и няколко нощи на насилие в Минеаполис. Провеждат се местни и федерални разследвания, като засега няма повдигнато обвинение.

"Те бяха уволнени. Достатъчно ли е това? Не. Един човек загина. Затова сега искаме съдебната система да си свърши работата", казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още