IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг: Meta и Apple са в „много дълбока, философска конкуренция“ за метавселената

Apple вярват, че е по-добре да правят всичко сами и да се интегрират тясно, казва изпълнителният директор на Meta

16:30 | 27.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/META HANDOUT HANDOUT EDITORIAL</em></p>

 Снимка: EPA/META HANDOUT HANDOUT EDITORIAL

Марк Зукърбърг вярва, че Apple и неговата компания са в „много дълбока, философска конкуренция“ за изграждане на метавселената, което предполага, че двата технологични гиганта са готови да се сблъскат при продажбата на хардуер за разширена и виртуална реалност.

Изпълнителният директор на Meta е казал на служителите по-рано този месец, че се състезават с Apple, за да определят „в каква посока трябва да върви интернет“, цитира The Verge запис на неговите коментари по време на вътрешна среща. Той е казал още, че Meta ще се позиционира като по-отворената и по-евтина алтернатива на Apple, която се очаква да обяви първите си очила за добавена реалност по-късно тази година.

„Това е състезание на философии и идеи, в рамките на което те вярват, че като правят всичко сами и се интегрират тясно, изграждат по-добро потребителско изживяване“, е казал Зукърбърг за мрачното съперничество. „А ние вярваме, че има много какво да се направи в специализацията между различните компании и това ще позволи съществуването на много по-голяма екосистема“.

След ребрандирането на името на компанията от Facebook на Meta Зукърбърг настоява за концепцията за оперативна съвместимост за метавселената или това, което той вижда като следващата голяма глава в компютърната индустрия след мобилните телефони. Meta наскоро помогна за изграждането на Metaverse Open Standards Group с Microsoft, Epic Games и други. Идеята е да се насърчи създаването на отворени протоколи, които ще позволят на хората лесно да се движат през бъдещи завладяващи 3D светове с техните виртуални стоки.



Apple отсъства от групата, което Зукърбърг е нарекъл „неизненадващо“ в коментарите си към служителите. Той е обяснил как подходът на Apple за изграждане на хардуер и софтуер, които тя строго контролира, е работил добре с iPhone, но че при метавселената „не е съвсем ясно предварително дали отворена или затворена екосистема ще бъде по-добра“.

Въпреки че главният изпълнителен директор Тим Кук открито заяви, че компанията се интересува от виртуалната реалност като категория, за Apple е характерно мълчание за необявените хардуерни планове. Въпреки това всички признаци сочат към скорошно пускане на високотехнологични очила, които съчетават пълното потапяне във виртуална и добавена реалност, чиито данни се наслагват върху реалния свят. Meta планира да пусне подобен вид устройство по-късно тази година с кодово име Cambria и също така подготвя първия си истински чифт очила за добавена реалност.

Ако добавената и виртуалната реалност се наложат, както се надява Зукърбърг, изглежда, че той иска да позиционира Meta като Android за iOS на Apple. Вече може да се направи паралел: очилата Quest на Meta вече позволяват странично качване на приложения, които не са одобрени от магазина за VR приложения на Meta подобно на това как Android на Google позволява странични качвания. И въпреки че концернът току-що увеличи цената на Quest със 100 долара, хардуерът на Meta все още се продава предимно на загуба или на производствена цена.

Apple и Meta никога не са се конкурирали пряко. Компанията на Тим Кук в момента причинява на социалната мрежа на Зукърбърг загубени приходи в размер на милиарди долари годишно от реклами на iOS устройства благодарение на поканата, с която пита потребителите дали искат приложение на трета страна да ги проследява за показване на реклами. Коментарите на Зукърбърг подсказват, че дори и да се опитва да измисли начин да се измъкне от натиска на Apple при мобилните устройства, двата технологични гиганта ще се борят години напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Сблъсъкът е кой ще предложи по-нисък наем и изгоден парцел за Козяк 16, Пентаграма и централата на БЛМ+ЛГБТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Та къде е сблъсъкът на философски концепции в това че всеки си гони по свой начин икономическите си интереси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още