IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone напуска битката за Dell

Свиващите се продажби на компютри отказаха инвеститора от навлизане в този бизнес

12:33 | 19.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Dell e третият по големина производител на компютри в света. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Dell e третият по големина производител на компютри в света. Снимка: Getty Images News

В борбата за придобиване на американския производител на компютри Dell основателят на компанията Майкъл Дел очевидно се отървава от сериозен конкурент.

Според трима души, запознати с въпроса, финансовият инвеститор Blackstone Group LP е отпаднал от състезанието. Blackstone е посочил като причина за отказа си стопилата се през първото тримесечие PC индустрия, както и и по-слабите прогнози за печалбата на мениджмънта на Dell, предаде Bloomberg.

Най-голямата в света компания за изкупувания направи необвързваща оферта за придобиване на Dell през миналия месец, като по този начин Blackstone се опълчи на съвместната оферта в размер на 24,4 милиарда долара на основателя Майкъл Дел и Silver Lake Management LLC, което би било най-голямото ливъридж изкупуване от началото на финансовата криза. Blackstone информира специалната комисия в Dell в четвъртък, че се изтегля от надпреварата, е заявил източник от компанията пред Bloomberg. 

Ентусиазмът на Blackstone за сделката отслабна, след като глобалните продажби на компютри паднаха за пореден път. Продажбите им спаднаха до рекордно ниска стойност през първото тримесечие, а по-близък поглед над финансите на компанията показва влошени перспективи за възстановяване на Dell, казват източниците, пожелали анонимност.

Blackstone предлагаше на акционерите над 14,25 долара за акция, ако пожелаят да продават дела си, но те биха могли при желание и да задържат акциите си и да останат акционери. С този план Dell ще остане публична компания на Nasdaq, но Blackstone ще ограничи размера на акциите, които ще бъдат търгувани.

"Dell се сблъсква със силен натиск върху цените на персоналните компютри, свиване на маржовете и по-нисък паричен поток, а това е последното нещо, което се търси при ливъридж изкупуване", каза Алберто Моел, технологичен анализатор в Sanford Bernstein C & Со в Хонконг.

„Човек може да купи една компания, защото си мисли, че може да се справи по-добре с управлението, че има някаква неидентифицирана възможност за растеж, или пък начини за намаляване на разходите и подобряване на маржовете. При Dell няма нито една от тези възможности".

Оперативният марж на Dell се сви до 4,88% през фискалното четвърто тримесечие, от 5,81% година по-рано, показват данни на Bloomberg. Паричните потоци от оперативната дейност падат до 1,44 млрд. долара от 1,840 милиарда долара година по-рано. Компанията отчете и спад на продажбите от 11 на сто до 14,3 млрд. долара.

Оттеглянето на Blackstone увеличава шансовете на Майкъл Дел да си откупи компанията заедно със Silver Lake за 24,4 млрд. долара. Третият по големина производител на компютри ще напусне борсата и ще бъде саниран далеч от натиска на пазара.

Това обаче иска да предотврати друг голям акционер в компанията – Карл Айкън, които подобно на Blackstone подаде необвързваща оферта за Dell. Според запознати офертата на Айкън е по-слаба от тази на  Blackstone, но по-добра от подадената от Дел и Silver Lake. Айкън е предложил да вложи 5 млрд. долара в Dell и да плати по 15 долара на акция. Ако бордът приеме неговата оферта, дружеството ще остане публично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още