IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo очаква сделките за IBM и Motorola да бъдат завършени до края на годината

Китайската компания отново се опита да парира опасенията за киберсигурността в САЩ

09:51 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Юенцин Ян е оптимист, че сделките ще бъдат приключени до края на годината. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юенцин Ян е оптимист, че сделките ще бъдат приключени до края на годината. Снимка: Ройтерс

Китайският технологичен концерн Lenovo очаква да финализира придобиването на сървърния бизнес на IBM, както и на мобилното подразделение на Google Motorola Mobility до края на годината.

И по отношение на двете придобивания в момента текат одити от съответните регулаторни органи в Китай и САЩ, но те "напредват", заяви пред Ройтерс главният изпълнителен директор на компанията Юенцин Ян.

„Ние се надяваме да завършим двете сделки до края на годината. Правителството на САЩ [...] и американската армия са сред нашите клиенти. Няма никакъв проблем и ние ще продължим тази традиция", заяви по-рано по време на годишното общо събрание на Lenovo в Хонконг Юенцин. 

С това свое становище Ян очевидно реагира на материал на Wall Street Journal от миналата седмица, че планираното придобиване на сървърния бизнес на IBM ще се забави или дори ще се провали поради съображения за сигурност. Според вестника експертите по сигурността на правителството на САЩ и членовете на съответния комитет за чуждестранните инвестиции в американски фирми (CFIUS) са изразили сериозни опасения.

Проблемът се състои в това, че IBM сървъри са използвани в комуникационните мрежи и центровете за данни на американското министерство на отбраната. Министерството се опасява, според източниците на WSJ, от възможно проникване на "китайски шпиони". Сървърите могат да бъдат компрометирани в хода на дейности по поддръжка.

По-конкретно изпълнителният директор на Lenovo отказа да коментира материала на WSJ, но той отхвърля категорично мнението, че продуктите на Lenovo може да са заплаха за сигурността. „Ако се вгледате в историята ни, никога не е имало проблеми по отношение на сигурността с местни и чуждестранни клиенти“.

Още по времето на придобиването на бизнеса с персонални компютри на IBM от Lenovo през 2005 г. правителството на САЩ изрази подобни опасения. По онова време неназован военен  служител заяви, че Военновъздушните сили на САЩ са получили преносими компютри на Lenovo, които според тестовете поддържали връзка с Китай. Въпреки че целта на тази връзка остава неясна, не се касаело за оторизирано свързване. Оборудването е било изпратено обратно в Китай и било замено с хардуер на доставчик от САЩ.

През януари Lenovo похарчи 2,3 млрд. долара за сървърното подразделение на IBM, включително System x, BladeCenter and FlexSystem блейд сървърите и суичовете, интегрираните Flex системи, базирани на x86, NeXtScale и iDataPlex сървърите и софтуера, свързан с тях, както и блейд нетуъркинга и операциите по поддръжка. Motorola Mobility бе придобита в края на същия месец за 2,91 млрд. долара, като продавачът бе Google. 

Шопинг манията на Lenovo може да се ръководи от необходимостта за преминаване към други пазари. През миналата година PC пазарът в света се сви според IDC с 10 на сто до 314,5 милиона единици. Причината е, че хората все по-често купуват смартфони и таблети вместо компютри. 

Същото важи и за пазара на телефони, където Apple и Samsung заемат пазарни дялове за сметка на почти всички останали играчи. Според NDP Group Apple и Samsung държат 68 процента от пазара в САЩ, най-големият пазар за висок клас смартфони. Останалата част е разделена между няколко играча, включително Motorola Mobility, HTC и Blackberry. Тъй като телефоните използват различни видове чипове от тези за компютрите или сървърите, много части и голяма част от производството по договор за аутсорсинг например се доставят от едни и същи фирми. С повече продукти Lenovo може да изисква по-добри за себе си условия от своите доставчици.

Далеч от Съединените щати Lenovo може да бъде загрижен и заради възхода на пазара на смартфони в родната си страна. В Китай освен играчите от САЩ се включват и местни производители като Huawei, ZTE и Xiaomi. Изделия от всички тези производители са все по-добре посрещани от потребителите, а някои от тях дори направиха пробив в няколко пазара извън САЩ и Азия. 

Повече по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още