IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на чиповете удари и крайните потребители

Цените на популярните модели на някои преносими компютри се покачиха през последните два месеца, поскъпва и друга техника

18:52 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

„Виждаме инфлация на разходите“, казва Хок Тан, главен изпълнителен директор на Broadcom Inc., която е специализирана в безжичните комуникационни вериги, използвани в iPhone на Apple Inc. и водещите телефони на Samsung Electronics Co. Клиентите разбират ситуацията и са готови да плащат по-високи цени, каза той по време на разговор с анализатори този месец.

Представители на индустрията заявиха, че разходите са толкова разнообразни, колкото силициевите пластини, които са градивните елементи на чиповете, и епоксидните смоли и металите, използвани при тяхното производство.

Digi-Key Electronics, един от най-големите дистрибутори на електронни компоненти в САЩ, повиши цените на полупроводниковите компоненти с около 15% тази година поради натиска от кризата в доставките, въпреки че се опита да поддържа цените на ниво, където е възможно, казва Дейвид Щайн, вицепрезидент на. Сега някои компоненти струват с 40% повече, казва той.

Многобройни фактори стимулират нарастващия апетит за чипове, който предизвика недостиг, утежнил се  от напрегнатите линии за доставка, които все още са нарушени заради пандемията. Хората купуваха рекорден брой лаптопи, за да работят и учат от вкъщи по време на пандемията. Търсенето на медицински устройства нарасна, а  разпространението на свръхбързите 5G мобилни мрежи подтикна хората да купуват нови смартфони, които биха могли да се възползват от ускорението на скоростта.

Броят на продадените чипове в света през април достигна близо 100 милиарда, което е рекорд, сочат данните на World Semiconductor Trade Statistics, организация с нестопанска цел, представляващи много производители на чипове. Около 73 милиарда чипове са били доставени през януари 2020 г., непосредствено преди пандемията, което отразява ръста на индустрията, за да отговори на търсенето.

Договорните цени на компютърната памет са се повишили с около 34% от началото на миналата година, показват данни на тайванската изследователска фирма TrendForce. Повече време, прекарано в играене на компютърни игри по време на пандемията, доведе и до появата на вторичен пазар за графичните карти на Nvidia Corp. Има случаи, при които памети втора ръка може да сменят притежателите си за повече пари от първоначалната цена на дребно.

Увеличенията на цените на джаджите са част от по-големия ръст на инфлацията в американската икономика, тъй като растежът се възстановява, а прекъсванията на веригата на доставки продължават. А досега покачванията на цените на тези стоки не са толкова стръмни, колкото тези за някои други. Цените на компютрите и друга електроника са нараснали с 2,5% годишно през май, според данните на правителството на САЩ, най-голямото увеличение от над десетилетие. През май цените като цяло нараснаха с 5%, предизвикани от рязкото покачване на стойността на енергията.

Повишаването на цените на чиповете е особено ясно изразено за някои така наречени микроконтролери, които обикновено са „най-умните“ компоненти за редица джаджи, уреди и дори автомобили. Supplyframe Inc., компания, която следи цените, които дистрибуторите начисляват, заяви, че средната цена на топ 20 на най-продаваните микроконтролери се е увеличила с повече от 12% от средата на миналата година.

Има и вторични ценови ефекти от недостига на чипове извън технологичната индустрия. Производителите на автомобили трябваше да ограничат производството, тъй като им липсват чипове. А на фона на по-малки запаси от нови автомобили в складовете и цените на новите превозни средства се увеличават.

Ръстовете на цените в самата чип индустрия не са еднакви. Средно цените на чиповете в цялата индустрия, доставени в световен мащаб, показват малка промяна от началото на миналата година, според данните от индустрията, дори когато някои подсектори, включително безжичните комуникации и потребителската електроника, отчитат ръстове.

В някои случаи данните за цените все още не отразяват най-новите увеличения на разходите, наблюдавани във веригата за доставки на полупроводници, казва Дейл Форд, главен анализатор в Electronic Components Industry Association. Освет това цените често се определят в дългосрочни договори, казва той. Това значи, че ще има забавяне, докато те се адаптират към пазарните сили.

„Разходите за суровини се увеличиха напоследък и мисля, че сега хората казват, че това не е временна ситуация“, каза Форд. „Повишаването на цените ще бъде трайно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още