IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Титопулу: Законодателството ни не е адекватно на новите форми на заетост

Ролята на работодателя е да ориентира своята дейност към постигане на резултати и затова се променя процесният подход, посочи специалистът по социална медицина

19:48 | 22.02.22 г.
Мария Титопулу: Законодателството ни не е адекватно на новите форми на заетост

Работата от вкъщи в момента отиде на нов етап – върви се към хибриден модел, който комбинира дни, в които се работи от вкъщи, с такива, в които човек работи в офиса. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Мария Титопулу, специалист по социална медицина.

По думите й решаването на правни казуси при работата от вкъщи не е заложено достатъчно адекватно в българското законодателство.

"Новите форми на заетост предизвикват все по-голям интерес сред работещите и изследователите. Ние се занимаваме с тази тема през последното десетилетие и тенденциите бяха налице и преди Covid", поясни тя.

Специалистът по социална медицина потвърди, че по време на пандемията се разбра, че като социални индивиди имаме нужда от общуване, да се виждаме с колеги, а срещите ни да не са само виртуални. Мария Титопулу е убедена, че така запазваме менталното си здраве.

По думите ѝ нашето законодателство и сега предвижда единствено работа от разстояние, но не и хибридния модел на работа. "Какво правихме тези две години – не знам", риторично попита тя.

Титопулу обясни, че изследванията преди Covid между 2016-2018 година показват, че новите форми на работа се налагат все повече в практиката, докато законодателството изостава. „Анализирахме работата от разстояние, гъвкавият работен ден, споделянето на работа - т.е. един служител да може да работи за серия от компании, удълженото работно време и всички останали форми на работа, които така или иначе се налагаха в практиката", даде пример тя с проведено преди 10 години сравнително проучване на българското законодателство.

Според Титопулу целта на изследването е била да покаже общественото здраве при работа – законодателство и практики в съпоставка със световната и европейската практика.

"След толкова години, в които живеем в нова реалност, ние не сме възприели новите форми на заетост. Те са възприети от практиката, но не са базирани на една адекватна нормативна уредба, която да дава свобода, и на работещи, и на работодатели, да се концентрират върху съществените моменти – опазване на здравето, съобразяване с биологичните ритми на всеки отделен човек", подчерта Мария Титопулу.

Тя смята, че работодателите са доста активни, инициират различни събития, защото казусите са ежедневни, но няма кой да отговори. Според нея работодателите в България се променят в положителна посока, разбират колко е важно да бъдат партньори на своите служители. Специалистът по социална медицина отчете, че те, колкото и да са ограничени в нормативни рамки, искат да са адекватни на действителността.

Титопулу заяви, че според нейните наблюдения все повече бизнесът се ориентира към постигане на резултати в пандемична обстановка и така се променя процесният подход.

Защо не се случват промени в промените в трудовото законодателство в България? Приложимо ли е в България намаляването на работната седмица?  Важни ли са инструктажите в работния процес? Какви са добрите практики в света и в България?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още