IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Липсва доверие в институциите в България за стопанисването на горите и дърводобива

Иновативни средства ще бъдат ползвани за контрол върху обезлесяването в ЕС, коментира Никола Рахнев

16:08 | 07.12.22 г.

Новите мерки на Европейския съюз против обезлесяването е много важна стъпка в правилната посока за климатична и въглеродна неутралност, като според предварителна информация за осъществяване на контрол ще могат да се използват иновативни средства, например ДНК анализ на продуктите, сателитни изображения на база декларираните източници на продаваната в ЕС дървесина. Това каза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Никола Рахнев, създател на Гората.бг.

„Предвидени са солидни глоби за компаниите, продаващи стоките си в ЕС, чиито вериги за доставки допринасят за унищожаването на горите, които могат да достигнат до 50% от оборота. Но е притеснителен моментът с декларативния подход, не са уточнени контролните механизми, европейската структура, която ще идентифицира нарушенията, както и дали контролът ще се осъществява на местно ниво от всяка държава“, коментира той.

Европейският съюз постигна съгласие за нов закон, свързан с обезлесяването. От компаниите ще се изисква да изготвят декларации за надлежна проверка, която доказва, че техните вериги за доставки не допринасят за унищожаването на горите, преди да продадат стоките си в ЕС, в противен случай ще бъдат изправени пред солидни глоби.

„Основната бизнес функция е максимализиране на печалбата, така че не можем да разчитаме, че само моралът на бизнеса ще бъде възпиращ фактор, но все пак големите глоби и добрият механизъм за контрол, който вероятно ще бъде създаден, ще имат ефект“, смята експертът.

Той се надява инициативата да се разпространи в глобален мащаб, в държави извън ЕС, защото всъюза се генерират не повече от 7-8% вреди, които са свързани с директивата за обезлесяването. Рахнев даде пример с възпиращите мерки в Европейския съюз за употребата на пластмаса и подчерта, че днес европейците генерират под 3% от световното замърсяване с пластмаса.

За състоянието на горите в България Рахнев каза, че общественото мнение показва, че липсва доверие в институциите в България по отношение на стопанисването на горите и дърводобива, показва наскоро проведена анкета.

"Има системни злоупотреби и най-често те са превишаване на позволителните за сеч – сече се повече, отколкото законът и добрите практики и нормативни документи указват. Обемите на тази незаконна сеч са от порядъка на 200 млн. лв. годишно. Като се използва огромно количество влияние – в много населени места, където дървесината и дървата за горене са от ключово значение, това е и политически инструмент за печелене на избори", потвърди експертът.

Рахнев напомни, че официалната статистика в България рисува много розова картина, но е категоричен, че на нея не може да се вярва. „Тя сочи, че горските площи в България и качественият им състав се увеличават, но не се отразяват точно незаконната сеч, самовъзобновяването на гората, както и залесяването на гората“, изтъкна той.

Какви са новите мерки на Европейския парламент срещу обезлесяването? Възможно ли такова управление на горите, при които да се предотвратят природни бедствия като наводнения и свлачища? Как може да се противодейства на незаконната сеч? Как едно интуитивно приложение "Защити гората" може да съдейства и да активира гражданската инициатива за реалното опазване на българските гори? Има ли случаи на саморазправа при подаване на сигнали? Какви са бъдещите инициативи на "Гората.бг"?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още