IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Върбанов: Българският национален отбор по ръгби се изкачи с 35 позиции за три години

В ръгбито има солидарност, която често липсва у нас, твърди журналистът

22:49 | 26.06.23 г.

Българският национален отбор по ръгби постигна безпрецедентен успех и не е пресилено да се каже – фурор на световната ръгби сцена, на нивото, на което се състезаваме. Тези тридесет и пет позиции възход в световната ранглиста само за три години имат своето логично обяснение – много работа, отдаденост, фокус и разбиране къде са били проблемите. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи журналистът Васил Върбанов, който наскоро представи своя документален филм "В името на Бог ръгби!"

Според него ръгби не е просто спорт, а е игра и забавление за играчите и зрителите. „Ръгби е един от най-гледаните световни спортове, като прогнозите са близо един милиард души по света да гледат Световната купа във Франция тази година. Спортът навършва двеста години през 2023 г, а през 2009 г. са били изведени основите на философията му: почтеност, страст, дисциплина, уважение и солидарност. Историята на спорта в България започва през 1934 г.“, припомни журналистът.

Той е на мнение, че проблемите на всяко едно ниво в нашата страна през последните седемдесет години са исторически – в невъзможността прагматично да общуваме един с друг. „Трябваше след шестдесет години национална ръгби традиция да дойде едно чудесно френско момче, което да ни каже "чакайте, да спрем да се занимаваме с глупости и да се фокусираме върху важните неща", посочи Върбанов, изтъквайки каква е причината за постигнатия успех в ръгбито. В момента България се нарежда на 59 място в света и това е най-високата позиция на страната ни, откакто е въведена новата световна ранглиста през 2003 г.

Зад забележителния успех в спорта стоят амбициите на французина Ромен Балмис, който работи без заплата за националния отбор и е приел каузата да върне славата на българското ръгби.

Журналистът е на мнение, че българите сме позабравили думата "солидарност", но се надява, че страната ни като част от света „не може да избяга от въздействието на тази фантастична игра“. Той подчерта, че играта има сплотяващ характер и доказателство за това е липсата на разделение на сектори за публиката. Върбанов очаква телевизиите да започнат да обръщат повече внимание на спорта, което, по думите му, ще увеличи и броя на школите, за да може възпитанието на ценности да стигне по-лесно до деца и подрастващи.

Журналистът напомни, че в основата си в България ръгби е аматьорски спорт и само един член на националния отбор е професионален спортист. „Подобна е ситуацията и в страни като Шотландия или Франция, където ръгби е част от живот и е "един от стълбовете на социалната дейност, дори ако искате, на една компания", даде пример Върбанов и добави, че "няма по-добър начин за тиймбилдинг от тази игра".

Той разкри, че документалният му филм "В името на Бог ръгби!" е заснет без предварителен сценарий, с хора, които са участвали в историята на ръгби в България. Проектът е отнел четири години. "Създадох много нови приятелства, бетонирах някои стари и вечни, и най-важното – научих неща, които не подозирах. Всичко беше провокирано през 2014 г. по повод 100 години спортен клуб "Левски", като първоначалната идея е била за книга по темата, разказа Върбанов.

Има ли в България достатъчно пари за ръгби? Защо български спортисти, които играят в световни спортни клубове, станаха част от българския национален отбор? Защо СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет направиха програми по ръгби? Кога ще има специални програми за деца?

Повече за историята на ръгби в България може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още