IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България има потенциал да замени въглищата с ВЕИ до 2030 г.

Делът на възобновяемата енергия в страната може да нарасне до 75% към 2030 г., посочват от BloombergNEF в проучване, засягащо България, Чехия, Полша и Румъния

08:16 | 09.07.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Българският Национален план за енергетика и климат (НПЕК) предвижда добавянето на по-малко от 3GW нови ВЕИ през следващото десетилетие, включително над 2GW нова слънчева енергия. До 2030 г. България ще разчита на мрежа от общо 3GW соларен капацитет и 1GW вятърни мощности, както и 700MW биомаса.

Напасването на растежа на ВЕИ към целите за капацитет, установени в НПЕК, изисква голяма част от въглищните мощности да останат активни, за да се задоволи търсенето, като повече от половината от настоящите въглищни централи се очаква да работят и през 2030 г. Цените на въглеродните емисии и модернизацията за изпълнение на стандартите на ЕС представляват предизвикателство за икономиката на наличните ТЕЦ-ове, като съществува голям риск тези въглищни активи да не бъдат използвани пълноценно, създавайки финансов стрес за техните собственици.

Прогнозираният нов капацитет на природен газ не е добавен в енергийния микс, зададен от НПЕК.

4 4

Оставащият въглищен капацитет, предвиден в НПЕК, плюс новите ВЕИ мощности и съществуващия ядрен капацитет, заличават необходимостта от добавяне на нови ГТКЦ, тъй като растежът на търсенето на електроенергия е заглушен от пандемията.

Според BNEF интерконекторът между Гърция и България, който ще служи главно за транзит на газ към останалата част на Европа, няма а доведе до увеличаване на вътрешното потребление на газ.

Стратегията на България за електроенергия, произведена от газ, се различава от тази на съседните страни. BNEF дава за пример Румъния, която е решила да замени по-голяма част от своите въглищни мощности с такива на газ.

Въпреки скорошните дискусии относно строежа на нова ядрена централа с мощност от 2GW край Белене, НПЕК не предвижда увеличение на ядреният капацитет на България преди 2035 г.

5 5

Проектът „Белене“ е стартиран за първи път през 70-те години, но придобива по-сериозен фокус след 2017 г., когато правителството обяви намеренията си да намери инвеститор за реализиране на плана за втора атомна централа. Потенциалните инвеститори подписаха меморандум за разбирателство през юни 2020 г., но поради дългото време за изграждане на ядрените централи е малко вероятно новият ядрен капацитет да бъде въведен в експлоатация преди 2030 г.

Вместо това, новите инвестиции, заложени в НПЕК до 2030 г., са насочени изключително към ВЕИ, като се очаква да привлекат 2,2 млрд. евро в периода 2026-2030 г.

НПЕК предвижда 30-процентен дял на ВЕИ в крайното потребление на електроенергия до 2030 г., но производството, моделирано от планирания капацитет, показва, че генерирането на електроенергия от ВЕИ може да достигне едва 27%. При включване на ядрената енергия делът на въглеродно неутрално производството достига 60% до 2030 г., спрямо 55% през 2018 г.

До 2030 г. емисиите от енергийния сектор ще намалеят с 20% спрямо нивата от 2018 г. Въпреки това, умерено агресивния график на закриване на въглищните централи означава, че в средата на десетилетието емисиите отново ще се повишават, тъй като производството на въглищна електроенергия реагира на по-ниските цени на квотите за емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
vodoley
преди 3 години
Ох, ох ! Ние потенциал имаме, ама желание нямаме. :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Не, че нещо, но геотермалните източници в България нямат потенциала за производство на електричество, температурата им не е достатъчно висока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
Пълна идиотия ! Вятърният капацитет в Бг отдавна е усвоен. От тук нантатък колкото и перки да забучите, няма да вдигнете производството, а само драстично ще оскъпите микса. Слънчев капацитет има, но той, както навсякъде по ЕС, работи едва около 1/8 от времето и изисква зловещ баланс. Хидроенергийният потенциал отдавна е усвоен и освен ПАВЕЦ друго не остана, но и той е в случай на запазване на ядрената компонента. Албанците добивали по 5 ст., кога ? В 12 през нощта или декември при -20 градуса навън ? Само *** могат да твърдят подобни безумия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
разбира се , че имаме потенциал .... вятъра , слънцето , геотермалната енергия са местен ресурс ... албанците добиват ток от слънце на цена под 5ст за киловат ... в румъния най-евтиният ток в момента е този от вятърни централи ... турците изграждат усилено базови мощности с геотермална енергия ... да , електропреносната система трябва да се модернизира и това ще струва пари ... в целият европейски съюз , а и по света , точно това се прави . трябва да се проектира така , че да интегрира надежно ВЕИ . толкова успешни примери има по света вече ... нищо , че форумното консервативно войнство е на друго мнение ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Гледам, че ти вече си го направил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още