IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Увеличената квота на АЕЦ "Козлодуй" за бита не ощетява свободния пазар

Регулаторът изиска данни за технологичните разходи на електроразпределителните дружества

14:39 | 02.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Увеличената квота на АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар (от 20% на 30%) няма да ощети свободния пазар, коментираха експертите от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по време на открито заседание, на което беше обсъдена цената на електроенергията за новия регулаторен период (1 юли 2022 година - 30 юни 2023 година).

От регулатора увеличиха квотата на ядрената централа в микса, за да могат да ограничат ръста на цената за бита. Така електроенергията ще поскъпне със средно около 3% от 1 юли. Допълнително отпадат и премиите за почти всички ВЕИ производители, уточни пред журналисти председателят на комисията Станислав Тодоров.

От този регулаторен период отпада и такса "Задължение към обществото". Средствата от нея влизаха във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). През настоящия период тези средства са в размер на 250 млн. лева, коментира директорът на институцията Деян Червенкондев. Той отбеляза, че през годините средствата по това перо в приходите на ФСЕС постепенно намаляват и таксата вече не "тежи" нито на бизнеса, нито на обществото.

С парите от ФСЕС се компенсират високите цени на енергията по различните програми на правителството. В новия период приходите ще бъдат от продажбите на квоти въглеродни емисии и вноската от 5% от приходите от продажби на всички енергийни производители.

От АЕЦ "Козлодуй" не възразиха срещу промяната в квотата и се съгласиха, че е в обществен интерес да се взима повече електроенергия с по-ниска цена за регулирания пазар.

От Националната електрическа компания (НЕК) обаче се оплакаха от подценяване на потреблението на електроенергията. Това ще намали паричния поток и дори да бъде компенсирано на по-късен период, ще наруши финансовата стабилност на дружеството. Работната група обаче прогнозира, че с края на пандемията хората ще се върнат отново на работа в офисите и това ще намали потреблението на бита.

Електроразпределителните дружества възразиха срещу индексацията на електроенергията спрямо инфлацията в размер на 3,3%, при положение че през април беше отчетена инфлация от над 7 на сто. От Електроразпределение Юг предупредиха, че подценяването на инфлацията намалява признатите разходи и е риск за инвестиционната програма.

По време на изслушването стана ясно, че ЕРП-тата имат по-ниски от определените от КЕВР признати технологични разходи (7,5%) и председателят на регулатора Станислав Тодоров изиска официална информация в какъв диапазон се движат технологичните разходи на дружествата.

В КЕВР по-рано днес (2 юни) беше дискутирана и цената на топлинната енергия. Дружествата отбелязаха, че цената на услугата е висока, но тя отразява реално техните разходи. Пред журналисти Тодоров пък уточни, че КЕВР е определила голямо увеличение на цената, защото газът е поскъпнал четири пъти.

От Топлофикация Петрич коментираха, че ще внесат коригиращо искане за цената в посока надолу, защото клиентите им - само оранжерийни производители, са били "шокирани" от заявените цени. Много от оранжериите в региона коментират, че ще минат на алтернативно гориво, казаха от дружеството. Оттам изразиха и несъгласие с изчисленията на работната група за цените и други пера и поискаха оставката на експерта Пламен Младеновски в регулатора.

Топлофикациите като цяло поискаха компенсации за своите клиенти заради скъпото парно и топла вода, които обаче да не бъдат за тяхна сметка.

"Въпросът не е на кого да дадем, а от къде да вземем", категоричен беше обаче председателят на КЕВР по повод тези искания.

Тодоров припомни, че регулаторът определя пределни цени на топлинната енергия, а самите дружества могат да предложат по-ниски цени или специални условия за уязвими групи или за клиенти, за които има опасност да преминат на алтернативен начин за отопление.

Топлофикациите изразиха и опасения относно прогнозата на КЕВР за цената на газа през регулаторния период. От работната група коментираха, че пазарът е много динамичен и трудно биха се направили точни прогнози. Експертите припомниха, че дружествата ще получат компенсация при следващия ценови период.

По отношение на прогнозните цени комисията прави най-доброто възможно на фона на случващото се на пазарите, категоричен беше и Тодоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още