IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите посрещат есента по-трезво

Летният оптимизъм отстъпи място на тревоги за покачващите си лихви и натиска върху корпоративните печалби

11:00 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Есента настъпи и инвеститорите гледат назад към периода на лятната еуфория на пазарите през значително по-трезва призма, пише пазарният редактор на Financial Times Кейти Мартин.

Фокусът е любопитният момент през юли, когато някои фонд мениджъри внезапно се убедиха, след ужасното начало на годината, че Федералният резерв на САЩ ще реши да бъде милостив. Акциите се повишиха заради надеждите, че Фед може да се въздържи от някои от по-агресивните опции за укротяване на инфлацията.

Това не беше мимолетна мода. В крайна сметка, от средата на юли до средата на август, американският индекс S&P 500 спечели около 16 процента. Световният индекс MSCI скочи с подобен процент. Но всеки с идеален пазарен тайминг това лято е в малцинство. Сега инвеститорите очакват тежка зима, след като Федералният резерв даде да се разбере много ясно, че няма намерение да отстъпва.

„Наративът от летния подем на финансовите пазари, а именно че централните банки могат скоро да забавят или дори да обърнат повишенията на лихвените проценти, вече не стои на дневен ред“, коментира Майкъл Стробек, главен инвестиционен директор в Credit Suisse. „Пазарите бяха калкулирали твърде много надежди и недостатъчно икономически реалности.“

За някои летният подем беше мрачна поличба. Джереми Грантъм от GMO каза, че мимолетните периоди на оптимизъм са в „перфектен“ унисон със „супербалон“ на ръба на пукането. „Подгответе се за епичен финал“, предупреди той.

Очаквано веселите настроения спихнаха – този подем почти напълно се изпари. Сега останалата част от годината ще бъде свързана с печалбите, които са в основата на оценките, и с управлението на очакванията.

„Не мисля, че трябва да казваме на клиентите, че смятаме, че пазарите ще се повишат“, споделя Ник Томас, партньор в Baillie Gifford, един от най-известните инвеститори в Обединеното кралство в акции с висок растеж. Той признава, че пазарните условия са "болезнени", в рязък контраст с големите подеми, които вдигнаха портфейлите на Baillie Gifford миналата година.

Истинският сблъсък на гледни точки сега е дали фонд мениджърите могат да избегнат настъпването на още мотики. Майкъл Уилсън, стратег за акциите в Morgan Stanley в Ню Йорк, не е оптимист. Досега, пише той, очакванията за лихвените проценти и колебанията на пазара на облигации нанесоха реалните щети на инвеститорите през 2022 г. С други думи, ако желаете, можете да обвините Фед за лошото представяне на вашите инвестиции през първата половина на тази година.

Сега обаче това извинение е малко изхабено. Това, което Уилсън нарича „огъня“ на приспособяването към новата монетарна среда, отстъпва място на „леда“ на икономическия стрес, който тежи върху приходите на компаниите. Той смята, че S&P 500, който сега се движи около 4000 пункта, все още е пред шок.

„Въпреки че признаваме лошото представяне на акциите (досега тази година), не смятаме, че мечият пазар е приключил, ако нашите прогнози за печалбите са верни. Смятаме, че дъното на този мечи пазар вероятно ще бъде достигнато през четвъртото тримесечие, на ниво от 3400 пункта или дори 3000, ако настъпи рецесия“, прогнозира той. Само фактът, че акциите вече паднаха силно и че малцина бяха пощадени, „не е достатъчна причина да бъдем оптимисти“, изтъква Уилсън.

Но този ключов момент, относно печалбите и щетите, които те могат да нанесат, е мястото, където започват споровете. „Всички вече знаят лошите новини. Настроенията вече са на дъното“, казва Томас от Baillie Gifford. „Фактът, че печалбите ще намалеят, не е изненада за никого.“ Той е уверен, че акциите ще приключат годината в относително спокоен стил.

Ако греши, един източник на подкрепа може да дойде от същия този пазар на облигации, който доведе срива при акциите първоначално.

„Глобалните облигации навлязоха в първия си мечи пазар от поколение“, отбелязва Марк Хефеле от UBS Wealth Management, след като държавните и висококачествените корпоративни книжа спаднаха с повече от 20 процента от пика си през 2021 г., според съвкупния глобален индекс на Bloomberg.

Да, 20 процента е произволно число. Независимо от това това е най-лошият период на този пазар, който е основата на глобалните цени на активите, поне от 1990 г. насам. UBS също така посочва, че август е бил най-лошият месец за европейските ДЦК, докато пазарът в САЩ е спаднал с 12,5% от своя пик - повече от два пъти повече от всеки спад от върха до дъното от 1970 г. насам.

Това означава, че всеки, който се надява облигациите да изпълнят обичайната си функция и да осигурят противовес на падащите цени на акциите, има ужасна година. Добрата новина е, че такива периоди на едновременни понижения на облигации и акции са рядкост, като от 1930 г. насам те са последвани от покачване на облигациите „в 100 процента от времето“, припомня UBS. Ако не се случи прецедент, това означава, че предпазната мрежа се завръща.

Акциите са надолу, но не са за зачеркване. Поскъпването в началото на миналата седмица сочи, че хипотезата за „епичния финал“ все още е в малцинство. Но стресът и волатилността във всеки основен клас активи ще се задържат. Забравете шанса за подобаващо възстановяване, предупреждава обаче Кейти Мартин. Всичко по-добро от допълнителен спад от 5 процента до края на годината вероятно ще се счита за победа, пояснява тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

Финанси виж още