IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталози в Start.bg информират за борсите в Сърбия и Хърватска

Близо 60% от анкетираните от Investor.bg оценяват като положителна стратегията на някои договорни фондове да инвестират повече на регионалните пазари, отколкото на местния

14:11 | 26.02.07 г.
Каталози в Start.bg информират за борсите в Сърбия и Хърватска
Каталози от линкове за капиталовите пазари в Сърбия и Хърватска дават възможност на инвеститорите да се запознаят със спецификата на пазарите в тези страни.

Всеки от каталозите съдържа над 100 линка, даващи информация за посредниците, институциите, медиите, фондовете, форумите и други източници на информация за капиталовите пазари в Сърбия и Хърватска.

Сайтовете са изготвени в момент, когато 58% от анкетираните в Investor.bg оценяват като положителна стратегията на някои договорни фондове (ДФ) да инвестират повече на регионалните пазари, отколкото на местния български капиталов пазар. 24% оценяват тази стратегия като непечеливша а 18% от общо 262 отговорили не могат да преценят.

Вече два български ДФ се преориентираха към страните от Нова Европа. ДФ Статус Нови Акции е вложил 52% от активите си в новите пазари, а ДФ Адванс Източна Европа е инвестирал 70%.

За изминалите 8 месеца от дейността на ДФ Статус Нови Акции е реализирана доходност в размер на 53,75% до 1.5375 лв. за дял към днешна дата, 26 февруари 2006.

Активите на двата фонда към 26 февруари достигат общо над 10,7 млн. евро, а общо 4 инвестиционни посредника предлагат достъп до капиталовите пазари на Румъния и бивша Югославия.

С цел да хвърлим още малко светлина върху регионалните пазари, проведохме кратко интервю с автора на каталозите в Start.bg Владислав Панев, който е председател на Съвета на директорите на УД Статус капитал АД:

- Колко години след нас по степен на развитие са пазарите в Югоизточна Европа?

За румънския и хърватския пазар не може да се каже, че са по-назад от нас. В Букурещ обемите са много по-големи от нашите, има повече чуждестранни инвеститори и законодателната рамка е добре развита. В Хърватска пък се търгуват няколко компании, които с право мога да се нарекат мултинационални. Освен това капитализацията на трите най-големи дружества там е над 10 млрд. евро. Все пак цените на отделните акции са като цяло по-атрактивни от българските.

За сръбският пазар може да се каже, че е в зародиш, затова и доходността, която може да се постигне, е най-висока. Същевременно и рисковете в Белград са най-големи от гледна точка на път, който имат да извървят там по отношение на нормативната уредба. Тя неминуемо ще се подобри през следващите години в зависимост от темповете на интеграция към ЕС. Трябва да споделя обаче, че страните от бивша Югославия са много прозрачни по отношение на акционерните участия. Човек може свободно (без никакви пароли или плащане) да следи за 10-те или 15-те най-големи акционери директно от сайта на депозитара, и то в реално време. От това определено можем да се поучим. Интересното е, че България е единствената държава в региона с толкова концентрирана собственост на борсови компании. В Хърватска например един акционер с над 50% от капитала на публично дружество е по-скоро изключение от практиката.

- Какви са коефициентите P/E и P/S в региона?

Може да се каже, че са различни. Румънските коефициенти приличат много на българските, като там могат да се открият компании от индекса BET C със значителен ръст на продажбите и съотношение Р/Е от порядъка на 10. В Хърватска цена/печалба обикновено се движи между 20 и 30, а P/S е примерно 1-1.5. На сръбският пазар цена/печалба 10 не е толкова трудно да се намери дори и при най-ликвидните компании. Банките в Белград се търгуват на средно около 3 пъти нетната стойност при значително по-високи стойности в България и Румъния.

- Има ли приети програми за приватизация през борсата в някои от страните?

По принцип всяка държава в региона осъществява приватизация през борсата. Така през миналата година бяха листвани Транселектрика в Румъния и петролната компания ИНА в Хърватска. В момента те са сред най-търгуваните позиции. В Сърбия също регулярно се продават интересни държавни пакети. Иначе през годината очаквам много интересни приватиазционни сделки на борсата. Става въпрос за няколко енергийни компании в Румъния, хърватския телеком, както и няколко големи компании в Босна. Определено годината ще бъде наситена с такива сделки.

- Одобряваш ли идеята на БФБ-София да има специален сегмент за фондове, инвестиращи в региона?

Те в момента са само няколко, от които мисля, че само нашият е листван на борсата. Мога да кажа, че Договорен фонд Статус Нови Акции е сред най-търгуваните договорни фондове на пазара. Интерес би представлявала идеята да можем да продаваме и изкупуваме обратно нашите дялове директно на БФБ. В момента особено за търгуващите през COBOS не е много удобно да идват и да купуват и продават наши дялове на гише. В този смисъл бихме приветствали такова решение. За отделен сегмент при положение, че само ние сме листвани на пазара и че има само още един действащ фонд за инвестиции в региона, мисля, че е още рано да се говори.

Поради големия интерес към пазарите в региона, виден от анкетата на Investor.bg, беше създаден нов раздел в Коментари – Инвестиции в Нова Европа, както и две потребителски групи - Инвеститори в акции в Нова Европа и Известяване за търгове.

Свързани компании:

ДФ СКАЙ Нови Акции(3NPA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още