IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите одобриха достъпа на българи до пазара на труда в Швейцария

Влизането му в сила ще стане след провеждането на референдум в Швейцария през май 2009 г.

13:38 | 09.10.08 г.
Евродепутатите одобриха достъпа на българи до пазара на труда в Швейцария

Депутатите от Европейския парламент одобриха днес сключването на протокол за присъединяване на България и Румъния към Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Швейцария, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Протоколът предвижда съответни преходни периоди и квоти за работници от двете страни. Влизането му в сила ще стане след провеждането на референдум в Швейцария през май 2009 г.

Според доклада на румънския евродепутат Мариан-Жан Маринеску, приет с 542 гласа "за", 12 "против" и 32 "въздържали се", ЕП подкрепя сключването на протокола.

На 21 юни 1999 г. ЕС и нейните държави членки, от една страна, и Швейцария, от друга, подписват споразумение за свободно движение на хора, което влиза в сила на 1 юни 2002 г. След присъединяването на десетте нови държави членки през 2004 г. споразумението беше изменено с протокол, който да включи и тях. Протоколът влиза в сила през 2006 г. след положителен референдум по въпроса в Швейцария.

След присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз споразумението отново трябваше да се измени, за да позволи включването на новите държави-членки към него. Този втори протокол беше подписан на 27 май 2008 г.

В протокола са включени квоти за български и румънски работници в Швейцария. Достъпът до швейцарския пазар на труда ще се улеснява постепенно и всяка година ще бъде допускана все по-голяма група от работници от двете страни, но в зависимост от наличието на работна ръка и данните за заетостта в Швейцария, уточняват от пресцентъра.

През преходния период квотите за нови разрешителни за пребиваване на българи и румънци ще се увеличат от 3 620 на 9 090 (за краткосрочен престой - повече от четири месеца и по-малко от една година) и от 362 на 1 046 (за дългосрочен престой).

Според споразумението присъединяването на нови страни към него зависи от незадължителни референдуми, които ще покажат становището на швейцарските граждани по въпроса. Ако швейцарският парламент и избирателите отхвърлят присъединяването на новите държави членки на ЕС към споразумението, съществува опасност ЕС да го прекрати. Това означава, че ще може да се приложи т. нар. клауза "гилотина", вследствие на което другите шест споразумения между ЕС и Швейцария от 1999 г. също ще станат недействителни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още