IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската инфлационна бомба със закъснител напряга политиците

Решаването на проблема не може да зависи само и изцяло от ЕЦБ, според икономист

13:26 | 08.02.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Недопускането на повишаване на заплатите носи политически рискове в цяла Европа, засилва натиска от синдикатите и увеличава опасността от стачки и индустриални действия.

Междувременно политиците предприемат мерки за облекчения. В Италия, където газът доминира в енергийния микс, правителството е предвидило 3,5 млрд. евро за противодействие на по-високите сметки за комунални услуги. Премиерът Марио Драги каза на 10 януари, че „пътят на правителствената подкрепа е важен, но не може да бъде единствен. Необходимо е да помолим тези, които са направили големи печалби от това увеличение на цената на газа, да ги споделят с останалата част от обществото.”

Франция, която настояваше заедно с Испания за реформа на европейския пазар на електроенергия, се ангажира да запази нарастването на сметките за комунални услуги на домакинствата под 4 процента тази година.

България също замрази цените на тока и парното до края на март, което предизвика недоволство от компаниите за комунални услуги, които твърдят, че мярката ще доведе до огромни загуби.

В Унгария правителството обяви, че цените на основните хранителни продукти ще бъдат намалени до нивата им през октомври, което накара и други държави в региона да изразят подобни идеи. Сърбия и Северна Македония вече наложиха подобни ограничения за основни стоки като хляб, захар и слънчогледово олио.

Полша, Румъния и Чехия намаляват ДДС ставките върху електроенергия и газ, като министър-председателят на Полша Матеуш Моравицки обяви редица други мерки в края на миналата година, за да помогне на хората да се справят с по-скъпите хранителни стоки. Бяха въведени и плащания за семейства с ниски доходи между 400 злоти и 1437 злоти (€88 до €317) в зависимост от размера на домакинството и заплатите.

Основното разочарование както за ЕЦБ, така и за политиците е, че те на практика нямат способност да открият основната причина за ценовата криза. Причините за експлозията в цените на енергията са комплексни - недостатъчни инвестиции в газовия сектор, намаляващо производство на газ в Западна Европа, сложните пазарни взаимодействия на цените на въглищата, газа, електроенергията и въглерода.

Всичко това се усложнява от напрежението с Русия, която доставя 40 процента от газа за Европа, както и заради бума на търсенето след срива на икономическото производство в началото на пандемията заради блокадите и затварянията.

Икономистите са разделени – половината смятат, че цените на електроенергията ще се охладят в средносрочен план, а другата половина твърдят, че дълбоката пазарна дисфункция означава, че инфлацията ще се укрепи. „Много е трудно за ЕЦБ да действа върху развитието по начин, който ще бъде полезен. ЕЦБ може да повиши лихвите, но това няма да попълни запасите от газ или да помогне за оправяне на веригите на доставки“, казва Берт Колийн, старши икономист в ING bank.

Цените на енергията нараснаха с 26 процента през декември на годишна база, което представлява около половината от ръста на хармонизирания индекс на потребителските цени, мярка за инфлацията в ЕС и еврозоната.

Цените отстъпиха през последните седмици благодарение на неочаквано топлото време и пренасочването на танкери за втечнен природен газ към Европа, за да се облекчи недостига, но остават исторически високи. Поради структурата на европейския пазар на електроенергия „газът все още ще играе важна роля в определянето на цените в продължение на много години напред“, казва Глен Риксън, ръководител на европейския анализ на пазара на електроенергия в Platts Analytics в S&P Global.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
проблемът е в структурата на такива "свръхдържави", съставени от много народи с различна степен на развитие, култура и бизнес поведение. каквото и да правят управляващите на тази "свръхдържава" то ще е средно аритметично. недостатъчно и за изоставащите и за напредналите. в резултат - всички страдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Водещата причина за сегашната инфлацията е една. Това е критерий, че се развива опростен прототип инфлация. Днес европейската власт ползва грешна теза за първична същина на инфлацията. С този подход е невъзможен траен успех срещу повишение на цени. Въведеният грешен основен метод за емисии на евра е водещата причина за сегашната инфлация в еврозоната. Европейската неправилност поразява бедни и богати. Европейската централна банка няма капацитет да прекрати инфлация и други щети от паричната грешка. Запазването на злокобната европейска парична политика завишава щетите. Европейската инфлация е неизбежна последица. Еврозоната е с качество на ударен самолет. Постижимо е обществено устойчиво развитие. В съответната държава, въвеждането на правилен основен метод за емисии на пари е условие за стабилен обществен прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Горките незнакойвци - не можели да разберат защо цените се вдигат. И защо ли скочиха цените на енергоносителите? Ох, ох, всичко е толкова очевидно, че трябва нарочно да си затваряш очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
А, забравих беееее, зелен сертификат форевър! Венсеремос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
А като се напрегнат къде е резултата?! В тоалетната, да? А, ясноооо, в пропагандата за коробобесие и зеленобесие! Мхм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Инфлацията? Напряга политиците?! Верно?! Ама верно ли се напрягат? Кога? Когато вадят пари от джоба си за предизборна кампания? Вай, вай..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Тази инфлационна бомба я създаде именно Европейската банка с тандем със същите тези политици.Работиха в екип.Политиците налагаха лолдауни,сключваха зелени сделки и унищожаваха веригите за доставки и производствата пак с локдауни и мерки,а ЕЦБ наливаше трилиони пари ,които изпратиха инфлацията в космоса.Как така няма виновни след като умишлено убиваш производството в причина Ковид без да се замислиш за мащаба ,а в същото време създаваш парична маса в такива размери....Нужни са и съд и присъди вечв за тази криза,хортаа не са глупави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още