IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От бирата до доматите: Енергийната криза в Европа удря широката икономика

Поскъпването на газа причинява недостиг на редица суровини, които се използват в хранително-вкусовата промишленост

13:55 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Белгийската пивоварна Delirium Tremens е изправена пред реален риск от спиране на производството за първи път от над век, тъй като енергийната криза в Европа предизвиква неочаквани вълнообразни ефекти в целия регион, съобщава Bloomberg.

От германските домати до шведския хляб - руският натиск върху доставките на газ започва да затруднява редица сектори, които не са свързани директно с комуналните услуги и енергоемките индустрии. Влиянието на енергийната криза върху доставките на храни и напитки вероятно ще се засили, тъй като температурите падат, а домакинствата ще се нуждаят от отопление, което ще тласне бизнеса и потребителите към трудни за вземане решения.

Пивоварната Huyghe, базирана в белгийското село Меле, обмисля спиране на производството поради 13-кратния ръст в цената на течния въглероден диоксид, който използва, за да газира своята бира. Компанията се надява, че съдът, който се очаква да се произнесе в сряда, ще осуети форсмажорните обстоятелства за своя доставчик.

„Имаме достатъчно въглероден диоксид, за да издържим до вторник“, признава Ален де Лает, собственик на семейната компания. „Може да се наложи да спрем производството, докато не измислим план Б, като това ще е първото спиране от 1906 г.“, добавя той.

Европейският съюз (ЕС) се опитва да се справи с кризата, причинена от редуцирането на доставките на руски газ. През 2021 г. Русия е осигурила около 40% от търсенето на природен газ в блока. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен предложи в сряда задължаваща цел за намаляване на потреблението на електроенергия наред с мерки за пренасочване на печалбите на енергийните компании към затруднените потребители.

Неволите на белгийската пивоварна са предизвикани от серия от нещастия, които илюстрират колко взаимосвързана е икономиката на Европа. Норвежкият гигант при торовете Yara International ASA спря производството на амоняк в завода си в Нидерландия. Това от своя страна удари доставчика на Huyghe Nippon Gases, който увеличи цените на течния въглероден диоксид до 3350 евро на тон спрямо предишните 250 евро.

„Понастоящем производството, базирано на газ в Европа, не е рентабилно“, посочва в отговор на въпрос по имейл Тифани Стефани, вицепрезидент на Yara, отговарящ за връзките с европейските власти. „Продължаваме да наблюдаваме ситуацията и да адаптираме нашето производство“, добавя тя.

Nippon отказа коментар, позовавайки се на текущо съдебно дело, в което е замесена.

Huyghe не е единствената пивоварна, която страда от енергийната криза. Carlsberg A/S предупреждава, че може да бъде принудена „значително да намали“ или да спре производството на бира в Полша поради недостиг на течен въглероден диоксид. Няколко други белгийски пивовари също са засегнати от проблема, като опасенията за по-мащабното му разпространение в бизнеса нарастват.

„Преди няколко месеца индустрията работеше като швейцарски часовник“, изтъква Кришан Модгал, ръководител на Белгийската асоциация на пивоварите. Сега ефектите от поскъпващия газ се разпространяват надолу по веригата на стойност, добавя той.

Производството на амоняк, което е тясно свързано с природния газ, беше силно засегнато от ценовите ръстове, предизвикани от решението на Русия да съкрати значително доставките на „синьо гориво“ за Европа заради санкциите на Запада. Прекъсванията на доставките замрази поне половината от производствения капацитет в индустрията в региона, създавайки криза при торовете, но също и при течния въглероден диоксид - страничен продукт, който се генерира при производството на торове.

Въглеродният диоксид е жизненоважна част от хранително-вкусовата промишленост. Използва се за зашеметяване на добитъка в кланиците, в производството на опаковки за удължаване на срока на годност на продуктите, както и за сух лед.

Британската компания за онлайн продажба на хранителни стоки Ocado Group Plc заяви във вторник, че повишените разходи за енергия и помощни продукти като сух лед натежават върху финансовото ѝ представяне през четвъртото тримесечие, докато купувачите ограничават покупките.

За Wittenberg Gemuese GmbH прекъсването на производството на амоняк означава и загуба на отопление и топла вода, необходими за работата на оранжериите ѝ. Германският производител на домати, ягоди и чушки разчита на SKW Piesteritz GmbH за топлинна енергия, както и за въглероден диоксид, но операциите ѝ бяха прекъснати, когато най-големият производител на амоняк в Германия спря производството миналата седмица. В Швеция Pagen, една от най-големите пекарни в страната, се присъедини към други производители на храни в предупреждението им относно рисковете за доставките на хранителни продукти на фона на нарастващите разходи за енергия и възможността от прекъсване на електрозахранването. Снимка: Bloomberg LP В Швеция Pagen, една от най-големите пекарни в страната, се присъедини към други производители на храни в предупреждението им относно рисковете за доставките на хранителни продукти на фона на нарастващите разходи за енергия и възможността от прекъсване на електрозахранването. Снимка: Bloomberg LP

„Без отопление нищо не работи тук“, изтъква Кевин ван Ийперен, управител на парниково съоръжение, което по площ е почти три пъти по-голямо от Пентагона. „Все пак имаме късмет, тъй като температурите останаха високи през последната седмица. Ако това се случи по-късно през годината, ще имаме огромни загуби”, признава той.

Прекъсванията при SKW, която води преговори за осигуряване на държавна помощ, крие други рискове за икономиката на Германия. Компанията покрива около 40% от търсенето на AdBlue в Германия - добавка, която се използва за пречистване на изгорелите газове при дизеловите автомобили. Недостигът на този препарат може да принуди товарните камиони да бъдат спрени от движение.

В Швеция Pagen, една от най-големите пекарни в страната, се присъедини към други производители на храни в предупреждението им относно рисковете за доставките на хранителни продукти на фона на нарастващите разходи за енергия и възможността от прекъсване на електрозахранването.

Едносекундно прекъсване на електричеството през юни повлия на производството на Pagen за четири седмици напред, заяви ръководителят на комуникациите и устойчивостта в компанията Берит Апелгрен пред местните медии, добавяйки, че повтарящите се прекъсвания ще бъдат „умопомрачителни“ като ефект.

В Белгия пък министър-председателят Александер де Кро предупреди, че европейската икономика рискува да спре напълно заради ефекта на доминото, причинен от енергийната криза.

Той смята, че интервенциите на газовия пазар са от основно значение. „Ако го направим правилно, много от другите неща всъщност ще са по-малко важни, защото това е движещият елемент“, изтъква Де Кро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още