IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е да живееш с инфлация от 100%?

В Аржентина има пенсия или социално подпомагане за почти всички. По официални данни в момента в страната има общо 141 социални програми

08:30 | 19.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Купувач купува хранителни продукти на пазар, организиран от Съюза на народните икономически работници (UTEP) пред сградата на Националния конгрес в Буенос Айрес, Аржентина, в четвъртък, 14 юли 2022 г. Потребителските цени в страната се повишиха с най-бързия темп от повече от три десетилетия през юни, като се очаква по-лошо развитие след оставката на министъра на икономиката Мартин Гусман. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg
Купувач купува хранителни продукти на пазар, организиран от Съюза на народните икономически работници (UTEP) пред сградата на Националния конгрес в Буенос Айрес, Аржентина, в четвъртък, 14 юли 2022 г. Потребителските цени в страната се повишиха с най-бързия темп от повече от три десетилетия през юни, като се очаква по-лошо развитие след оставката на министъра на икономиката Мартин Гусман. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

При това в Аржентина има пенсия или социално подпомагане за почти всички. По официални данни в момента в Аржентина има общо 141 социални програми. Голяма част от тях са създадени по време на правителствата на настоящия вицепрезидент Кристина Фернандес де Кирхнер (2007-2015 г.) и на нейния предшественик и покойния ѝ съпруг Нестор Кирхнер (2003-2007 г.), които представляват лявото крило на Перонистката партия, която е на власт и в момента. По това време Аржентина, както и други страни в региона, преживява икономически бум, предизвикан от високите цени на суровините. Това даде възможност на лявопопулисткото правителство да провежда ясно изразена политика на преразпределение. Броят на получателите на държавна помощ се е увеличил десетократно през последните двадесет години. Днес около 22 милиона аржентинци получават социални помощи, т.е. почти половината от населението. Критиците говорят за „управление на бедността", тъй като социалните програми дават на правителството известен контрол върху бенефициентите и техния вот на изборите.

Но пирът приключи. Въпреки социалните програми бедността се е увеличила. Повече от 40% от населението на Аржентина живеят под прага на бедността - в страна, която преди сто години все още е била една от най-богатите в света. „Богат като аржентинец" беше често срещана  лозунг тогава. Тези дни отдавна са отминали. Днес често се чува обратното: „беден като аржентинец“. 

40%
от населението на Аржентина живеят под прага на бедността.

На Mercado Central всеки може да види мизерията. Сутринта, след като търговците са сортиралистоките с изтекъл срок на годност, първите събирачи обикалят между пазарните халета. Това са предимно хора от околните бедняшки квартали. Те търсят отпадъци, които се трупат в контейнерите на територията на училището и които могат да се използват отново. Грасиела Гомес намира това, което търси, в един от контейнерите, сред калните домати и изгнилите картофи. Тя се сдобива с домати, праз и магданоз. Разбира се - вече не са свежи и безупречни, но не струватнищо. Петдесетгодишната майка на осем деца получава пенсия, равняваща се на по-малко от 250 евро на месец. „Невъзможно е да изкараш един месец с това", казва Гомес. „Не ми харесва, че трябва да търся храна тук. Отначало беше унизително. Но нямаме друг избор". Гомес, която живее съвсем близо до пазара, познава много съседи в същото положение.

Правителството е изправено пред неразрешима дилема

Степента на изостряне на кризата се вижда и от друго хале на територията на пазара, пред което сутрин се образува дълга опашка от автомобили. В него се раздава храна, която търговците вече не могат да продават и затова даряват на кухни за бедни. В Аржентина има няколко хиляди кухни за бедни, така наречените "comedores". През последните три години бяха добавени стотици. Някои от тях се управляват от правителствени организации, а други - от частни лица като Ана Каролина Мартинес, която е обединила усилията си с други жени от своя квартал в предградието Езейза и редовно събира дарения в централния пазар. Мартинес не живее в бедняшки квартал, но кризата е голяма, казва тя. Много от тях нямат работа. „Пандемията показа каква бедност вече имаше. Инфлацията нанесе още един удар", казва тя. За мнозина е проблем да си купят дори газова бутилка за готвене, казва тя. „Повечето семейства не могат да изкарат до края на месеца“. 

В ъгъла на пазарното хале група работници седят и играят на популярната игра на карти Truco. Те са се настанили удобно върху дървени щайги сред купчините стоки. Бизнесът вече е намалял чувствително, наближава обяд, а с това и краят на работния ден за мнозина. Запитан за инфлацията, 45-годишният Марио Сапонар казва, че макар да има редовни доходи,  едва стигат за най-необходимото. „Достатъчно е за храна и наем. Но кой ще ми купи дрехи? Кой ще плати за нов хладилник?" Други работници в Аржентина са в още по-лошо положение. Днес с минималната заплата не може да се купи дори половин кошница с основни хранителни продукти, за да се изхрани четиричленно семейство за един месец.

Около година преди следващите президентски избори правителството е изправено пред неразрешима дилема: липсват средства за поддържане на раздутия държавен апарат и субсидиите. Силно задлъжнялата страна вече не може да получава нови заеми. Ако правителството продължи да печата пари, за да покрие дефицита, инфлацията ще продължи да расте. Дори корекциите на заплатите не помагат за смекчаване на кризата.

Тази година президентът Алберто Фернандес, противно на волята на влиятелния си вицепрезидент, се съгласи да сключи споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за разсрочване на заем в размер на над 40 млрд. долара, при което Аржентина се ангажира с мерки за строги икономии. Те са непопулярни, но правителството няма какво да губи. Почти три четвърти от населението му дават слаби оценки. Ако изборите се провеждаха днес, само една четвърт от гласовете щяха да отидат за управляващия алианс. Перонистите са изправени пред катастрофа. Затова е под въпрос дали споразумението с МВФ ще се запази. „Правителството няма време да стабилизира икономиката преди изборите", казва Лукас Ромеро, политолог и анализатор в консултантската компания Synopsis. Той казва, че правителството няма голям политически стимул да прокарва мерки за икономии до изборите, особено след като решенията се вземат от вицепрезидента Киршнер. „Фернандес никога не е поемал кормилото на управлението", казва Ромеро.

Един „анархо-капиталист" загрява 

Според проучванията на общественото мнение две трети от аржентинците също мислят така. А очевидно и самият президент Фернандес, който в интервю през юли заяви: „Да водиш би означавало да скъсаш с Кристина. А аз няма да го направя“. Бившият президент е всемогъща. Тя контролира лявото крило на Перонистката партия, а оттам и базата. В същото време Киршнер е подложена на натиск. Срещу нея се водят няколко дела за корупция. Самата тя и нейните поддръжници я смятат за жертва на съдебно и медийно преследване. През последните седмици пред резиденцията ѝ в Буенос Айрес се провеждат митинги на солидарност. В началото на септември вицепрезидентът беше обект на неуспешен атентат, който засили ролята ѝ на жертва и за кратко отклони вниманието от тежкото положение в страната. Правителството веднага обвини опозицията и медиите за омразата срещу Киршнер. Плакат с лика на вицепрезидента Кристина Фернандес де Киршнер виси под образа на Ева Перон на сградата на Министерството на социалното развитие, докато демонстранти държат знамена по време на митинг в подкрепа на Киршнер след опита за нейното убийство, в Буенос Айрес, Аржентина, в петък, 2 септември 2022 г. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg Плакат с лика на вицепрезидента Кристина Фернандес де Киршнер виси под образа на Ева Перон на сградата на Министерството на социалното развитие, докато демонстранти държат знамена по време на митинг в подкрепа на Киршнер след опита за нейното убийство, в Буенос Айрес, Аржентина, в петък, 2 септември 2022 г. Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Връзката между населението и политиците е нарушена, казва политологът Ромеро, защото политиката вече не задоволява дори най-основните потребности. Нарастващото отхвърляне, което се отразява и в проучванията и което не е насочено само срещу правителството, се забелязва и в Mercado Central. На популярен щанд за закуски в хале 3 по-късно сутринта са се събрали няколко работници, търговци и шофьори на камиони. Ядат емпанадас, пият по едно питие. Ключовата дума "политика" предизвиква поклащане на глава. „Политиците не ни представляват, ние трябва да се грижим за себе си", възмущава се един от тях и предлага радикална промяна. Някой трябва да почисти бъркотията.

Въпросният човек е Хавиер Милей, изгряващата политическа звезда в момента. 51-годишният депутат и основател на либертарианската партия "La Libertad Avanza", който смята себе си за „анархокапиталист", от известно време разпалва обстановката с агресивни изказвания срещу „политическата каста", която според него е съставена от „безполезни, паразитни политици". Това се харесва на много аржентинци. Проучванията на общественото мнение отреждат на Милей, който иска да се кандидатира за президентския пост догодина, почти 20%. Ромеро не дава сериозен шанс на Милей, но казва, че възходът му показва, че хората искат нещо различно. „За много аржентинци Милей е протестен бутон", казва политологът, подобно на Доналд Тръмп в САЩ или Жаир Болсонаро в съседна Бразилия.

Извън халетата онези, които нямат време да се занимават с политика, се суетят около остатъците. Момчетата от бедните квартали събират счупени дървени кутии, за да ги използват за дърва за огрев. Майките им и по-малките им братя и сестри търсят храна. След това потеглят и последните камиони, а конвоят отново се отдалечава, за да освободи място за чистачите. До полунощ всичко в Mercado Central е готово за следващия ден. Тогава търговецът на зеленчуци Габриел Галдеано ще стане отново рано, цените отново ще бъдат малко по-високи, а аржентинците - малко по-бедни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още