IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Везните на пазара на труда в САЩ се накланят в полза на работодателите

За служителите вече може да е по-трудно да си намерят ново работно място, предупреждават икономисти

13:13 | 11.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сезонът на договаряването на заплатите в САЩ изглежда все по-натоварен тази година, докато служителите продължават да се тревожат за инфлацията от около 8% - както и за сигурността на работното си място, пише Bloomberg.

Въпреки че пазарът на труда остава затегнат - доказателство, за което ръстът в заетостта и заплатите, надминал очакванията миналия месец - работодателите до известна степен си възвръщат предимствата.

Тази седмица от Goldman Sachs Inc. казаха, че предстои да има по-малки бонуси и съкращения на работни места, след като текущият брой съкращения в технологичния сектор в САЩ достигна 52 771 броя през ноември, или най-високото месечно ниво за сектора, откакто Challenger, Gray & Christmas започна да води статистика през 2000 г.

"През последната година служителите знаеха, че може да получат повече пари, ако напуснат, и това продължава да е истина, но лекотата, с която може да получат нова работа, намаля", предупреди Тони Гуадани, старши директор в консултантската компания Gartner Inc. "Това не е пазарът на труда отпреди три месеца. Това леко измества баланса на силите обратно към организациите. Не е ясно как те ще използват това в своя полза и това е важното, което трябва да се следи с навлизането в този цикъл".

Едно нещо, което обаче е ясно, е разликата между очакванията на служителите за ръста на заплатите за догодина - 5,5% според Gartner - и това, което компаниите са предвидили в бюджета си, обикновено между 3,5-4,5%. Един или два процентни пункта може да не изглежда като голяма разлика, но може да представяла стотици милиони долари.

Има ясна разлика между очакванията на служителите за ръста на заплатите за догодина - 5,5% - и това, което компаниите са предвидили в бюджета си, обикновено между 3,5-4,5%. Източник: Bloomberg L.P. Има ясна разлика между очакванията на служителите за ръста на заплатите за догодина - 5,5% - и това, което компаниите са предвидили в бюджета си, обикновено между 3,5-4,5%. Източник: Bloomberg L.P.

Донякъде причина за това разминаване са хората, които погрешно приемат, че техните работодатели ще осигурят повишения спрямо инфлацията, но в настоящата среда, повишаването на разходите за живот в повечето случаи не е реалистично. Вината е и на работодателите, че държат практиките си за компенсация умишлено непрозрачни в продължение на години.

Въпреки че това започва да се променя - вследствие исканията за подобряване на прозрачността - настоящият цикъл за договаряне на възнагражденията може да бъде особено спорен, тъй като и двете страни имат причина да не отстъпват позициите си.

„Това е фундаментално различен сезон на преговори за заплати, отколкото сме виждали в миналото“, каза Гуадани. „Хората ще получат по-малки повишения, отколкото смятат, че заслужават, и ще има много трудни разговори", смята експертът.

Компаниите се подготвят, като събират цялата информация за възнагражденията, която могат, от външни доставчици на данни, икономически проучвания и специалисти по подбор на персонал в индустрията, така че да могат да финализират бюджетите си в екипи и отдели преди празниците и да начертаят различни сценарии в зависимост от бизнес условията.

Различното сега е, че възможността за работа от вкъщи поне няколко дни в седмицата е нещо обичайно, което осигурява същата стойност като увеличение на заплатите от 5-10%, сочи проучване на икономисти, включително Николас Блум от Stanford University.

Компаниите, които не осигурят очакваното повишение на заплащането, може да използват тази гъвкавост в своя полза, и не само.

"Започваме да се фокусираме повече върху цялостното възнаграждание, което е нещо, на което не обръщахме особено внимание в последните години. Това означава да гледаме ползите, справедливостта и какъв ще е твоят опит в кариерата. Това е голяма промяна спрямо миналата година", посочва Кара Бренан Аламано, главен директор по човешки ресурси в Lattice.

Психологията също играе роля - според поведенчески икономисти очакванията често надделяват над сетивата ни, което ни прави слепи за реалността. "Ако някой е получил 5% увеличение на заплатата миналата година, техните очаквания са били повишени и ще бъдат разочаровани тази година", каза  Брайън Дън, директор по професионални програми в Института за компесационни изследвания в Cornell University.

Перспективите за някои типове служители са по-добри спрямо тези за други. Ръстът на работните места в САЩ миналия месец бе концентрират в няколко категории, като туризъм, здравеопазване и държаевн сектор. Междувременно работодателите в търговията на дребно, транспорта и услугите за временна помощ са свили персонала си.

Освен това, американците стават все по-песимистични относно пазара на труда. Делът на търсещите работа, които очакват да има по-малко свободни работни места след шест месеца, наскоро надмина тези, които очакват да има повече, според проичване на ZipRecruiter.

Ник Бънкър, директор по икономически проучвания за Северна Америка в Indeed, смята, че търсенето на служители все още е силно, "но посоката, на която отиват нещата, ще е повече в полза на работодателите. По-добро време за смяната на работно място бе преди три месеца".

Според някои експерти, като Гералд Коен, главен икономист в Института за частно предприемачество Кенън към University of North Carolina, служителите с умения и квалификации все още ще са с предимство в преговорите за заплати. Но спадът при почасовите служители не е добър знак за тези на пълен работен ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 11.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още