IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Живеем в интересни времена: Трудната за прогнозиране 2023 г.

Никой не си представяше, че 2022 г. ще бъде година на война, растяща инфлация и енергийна криза, смятат анализаторите в ING

09:13 | 26.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Всеки е чувал древното китайско проклятие "Да живееш в интересни времена" - в последните години вероятно все по-често, пише в анализ главният икономист на ING Карстен Брески. В последно време списъкът с безпрецедентни кризи през годината става все по-дълъг - 2022  например трябваше да бъде годината на възстановяване от пандемията от коронавируса и отварянето на икономиките. Но се оказа година на война, растяща инфлация, енергийна криза, наводнения и суши. 

2022 също така е и годината на централните банки, които се опитват да се борят с инфлацията на всяка цена, както и годината, която промени Европа и сложи края на евтините енергийни източници. 

На фона на всичко случило се през изминалата година е много трудно да се правят прогнози за 2023 година, категоричен е икономистът. Едно от сигурните неща е, че краят на войната в Украйна не се вижда, на енергийната криза и инфлацията - също. Очакват се търговски търкания и дори коронавирусът отново може да засегне видимо глобалната икономика. 

Различни нюанси рецесия

Очакванията на анализаторското звено на ING са за различни проявления на рецесията през 2023 година. В САЩ например тя може би ще бъде само на хартия, а Федералният резерв ще продължи да повишава лихвите, докато не се прояви слабост на трудовия пазар и секторът на недвижимите имоти. Тогава инфлацията ще се забави, а централната банка на САЩ ще се върне към политиката си на намаляване на лихвите. 

В Китай пък рецесията ще се усеща, но няма да бъда официално отчетена от статистиката, тоест няма да има спад на икономиката, а само забавяне на ръста. Но ограниченията около коронавируса и слабото търсене в глобален мащаб ще доведат до свиване на икономическата активност в страната до безпрецедентни нива. 

Икономиката в Европа ще трябва да се справи с много структурни предизвикателства, наред с леката рецесия, която предстои. Именно тези преходи ще натежат на растежа през следващата година. Но в същото време,ако бъдат овладени, ще отворят потенциала на региона и ще има предпоставка за икономически бум.

Водеща тема: Инфлацията

Растящата инфлация ще остане едно от предизвикателствата за световната икономика през 2023 година. Очакванията на ING са, че ръстът на цените ще се забави много бързо в САЩ заради специфики в инфлационната кошница на страната. Това означава, че Фед ще спре да повишава лихвите и дори може да върне някой ход назад преди края на годината. 

В еврозоната обаче ръстът на инфлацията ще бъде по-силен, а икономическата криза и нуждата от инвестиции може да накара Европейската централна банка (ЕЦБ) да спре да увеличава лихвата по-рано, отколкото ѝ се иска. Другият вариант е институцията да продължи да повишава лихвата и след като премине ограничителните нива, които вероятно ще бъдат достигнати още в началото на 2023 година. Според анализаторите това ще бъде политическа грешка от страна на централната банка на еврозоната. 

При всички случаи 2023 ще бъде годината с най-широкия диапазон от възможни резултати и прогнози от години, допълва още Карстен Брески. Според него има още много потенциални фактори, които пазарите дори не са си представяли в края на 2019 година (преди пандемията) или в края на 2021 година (преди войната в Украйна), и които могат да се окажат едновременно и предизвикателство, и възможност за икономиката, компаниите и домакинствата. 

"Също и за нас, анализаторите", допълва още главният икономист на ING. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 8
Иван Митев
преди 1 година
Сега правителството реализира създаващ щети метод за финансова политика. Неправилността е водеща причина за сегашна инфлация. Всеки ще е с щети. 2022-ра е по-трудна от 2021-ва година. При запазване на сгрешената финансова политика, 2023-та ще е по-мъчителна от 2022-ра година. Достижимо е предпазване от нови щети. Приключването на създаващия щети метод за финансова политика прекратява развитие на сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още