IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС рискува да пропусне срока за договаряне на реформа по правилата за дълга

Германия се противопоставя на сегашните предложения на ЕК за промяна в правилата

11:27 | 01.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз рискува да пропусне целта март месец да договори реформа върху правилата за ограничаване на дълга на фона на съпротива от някои страни, включително Германия – перспектива, която може да принуди страните членки да направят резки и потенциално вредни бюджетни корекции, пише Bloomberg.

Берлин изпитва особено големи съмнения към идеята силно задлъжнелите правителства да договорят с Европейската комисия индивидуални планове, за да подставят разходите си под контрол, и искат да видят, че се прилагат надеждни инструменти за изпълнение.

ЕС преразглежда т.нар. Пакт за стабилност и растеж, за да се опита да опрости фискалните правила на блока и да премахне определени условия, които принуждават някои страни да приемат драконовски бюджетни съкращения, довели до самоналожени рецесии.

Инициативата цели също така да освободи повече инвестиции за зелени технологии, докато ЕС търси начини да отговори на американския пакет субсидии за 369 млрд. долара в рамките на Закона за намаляване на инфлацията, както и на конкуренцията от Китай.

Съществуващите правила определят ограничения от 60% и 3% съответно на дълга и дефицита спрямо брутния вътрешен продукт на страните. Тези лимити обаче биват задоволени от малко държави. Ограниченията бяха спрени, когато пандемията с Covid удари региона през 2020 г., и някои казват, че трябва да бъдат променени, преди отново да влязат в сила на 1 януари.

Европейската комисия иска широк консенсус сред страните членки, преди да отправи конкретни законодателни предложения за коригирането им. Финансовите ръководители на блока ще проведат първа дискусия по темата в средата на февруари. На правителствата може да им се наложи да започнат да подготвят бюджетите за следващата година по старите правила, ако не успеят да постигнат споразумение до март.

„Ако трябва да бъда много откровен, предложението на Европейската комисия все още не е разпознало нашите опасения“, каза германският финансов министър Кристиан Линднер по-рано тази седмица след среща с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони в Берлин. „Имаме съмнения, че предложението на Европейската комисия ще доведе до надежден път към намаляване на дълга“, допълни той.

Твърде неясни

Въпреки че ЕС ще запази настоящите прагове, през ноември Комисията предложи някои промени, които ще позволят индивидуални планове за намаляване на дълга. Те ще се основават на фискалната устойчивост на страната, както и на предвидените реформи и инвестиции.

За повечето страни членки това звучи твърде неясно, посочват запознати с въпроса източници, говорили при условие за анонимност заради частния характер на дискусиите. Особено спорна е методологията, която да се използва за определяне на устойчивостта на дълга на националните икономики – ключов показател съгласно новата рамка.

Комисията разпространи допълнителни подробности, за да обясни предложението си, и някои служители на ЕС се надяваха, че те ще помогнат за разблокирането на техническите дискусии, за да се отвори пътът за сделка през март. Берлин обаче смята, че все още има да се извърви дълъг път, поради което графикът изглежда нереалистичен, казва правителствен служител.

„Бихме искали да запазим многостранен подход, основан на правила, вместо двустранни преговори между Европейската комисия и държавите членки“, каза Линднер.

Германия и някои други страни членки биха предпочели още, ако комисията беше предоставила подробно законодателно предложение като основа за дискусии, вместо първо да търси консенсус.

Някои служители на ЕС и дипломати в Брюксел разкритикуваха безкомпромисната позиция на Берлин като недалновидна.

Според някои Германия е блокирала напредъка към сделка, тъй като нейната управляваща коалиция все още работи върху единна позиция. Други посочват слабото влияние на Линднер у дома, тъй като неговата настроена приятелски към бизнеса Свободна демократическа партия губи гласове на регионалните избори, откакто партията му се присъедини към правителството в края на 2021 г.

Линднер се противопоставя на разхлабването на правилата на ЕС и гласно подкрепя конституционно заложената дългова спирачка на страната си. Той подчертава необходимостта да се възстанови ограничението за нетни нови заеми тази година, след като и то беше спрян по време на пандемията.

Джентилони обаче прозвуча положително след срещата си с Линднер, като подчерта ангажимента на Германия да обсъди конструктивно предложението за правилата за икономическо управление на ЕС, въпреки че има ясни различия в мненията.

„За мен това е добра новина и ще работя, за да дам положително развитие на тази добра новина“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още