IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вялото представяне на търговското подразделение свива печалбата на Goldman Sachs

Банката проучва стратегически варианти за потребителския си бизнес, който е донесъл загуби за около 3 млрд. долара за три години

20:08 | 18.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Печалбата на Goldman Sachs Group за първото тримесечие е намаляла с 19%, тъй като вялото представяне на търговското ѝ подразделение е свило таксите от инвестиционното банкиране на гиганта от Wall Street, а загубите от продажбата на някои кредити от потребителското ѝ подразделение Marcus са натежали върху резултатите, предава Ройтерс.

Goldman е отбелязала загуба от 470 млн. долара при продажбата, докато банката променя стратегията си, след като навлизането в потребителското банкиране, защитавано от години от главния изпълнителен директор Дейвид Соломон, се провали.

Тя проучва стратегически варианти за потребителския си бизнес, който е донесъл загуби за около 3 млрд. долара в рамките на три години, съобщиха ръководители на банката пред инвеститори през февруари.

Goldman реорганизира бизнеса си миналата година, като се насочи към традиционните си стълбове – търговията с ценни книжа и инвестиционното банкиране, като засили подразделението си за управление на активи и намали амбициите си при потребителското банкиране.

„Събитията от първото тримесечие бяха още един стрес тест от истинския живот“, заяви главният изпълнителен директор Соломон в комюнике.

Книжата на банката поевтиняха с 3,6% до 327,65 долара в предборсовата търговия. Към края на търговията вчера те бяха загубили 2% от стойността си от 8 март насам, когато Silicon Valley Bank обяви опита си да набере капитал и предизвика сътресение в банковия сектор.

Печалбата на Goldman през тримесечието до 31 март е намаляла до 3,09 млрд. долара спрямо 3,83 млрд. долара година по-рано, а печалбата от акция е спаднала до 8,79 долара спрямо 10,76 долара миналата година, съобщи банката във вторник.

Глобалната дейност по сливания и придобивания се е свила до най-ниското си ниво от над десет години през първото тримесечие на 2023 г., сочат данни на Dealogic. Това е засегнало таксите при инвестиционното банкиране на Goldman, които са намалели с 26% до 1,58 млрд. долара.

Приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност, валути и суровини, които обикновено са светъл лъч, са спаднали със 17% до 3,93 млрд. долара, а приходите от търговия с ценни книжа са намалели със 7% до 3,02 млрд. долара.

Конкурентът JPMorgan Chase обяви миналата седмица спад на приходите от инвестиционното си банкиране с 24%. Приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност са останали без промяна, а приходите от търговия с ценни книжа са се понижили с 12 на сто.

Нетните приходи на Goldman през тримесечието са спаднали с 5% до 12,22 млрд. долара.

В същото време печалбата през първото тримесечие на Bank of America е надминала пазарните очаквания, след като тя е събрала значителни лихвени плащания от клиенти, а трейдърите на кредитора са продължили печелившата си серия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още