IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да преценим накъде се е запътила световната икономика днес?

Във време на пандемия и финансови кризи, които мобилизираха много спасителни мерки в кейнсиански стил, старите истини за икономиката често се забравят

16:00 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Един от начините за преодоляване на международната икономическа несигурност е да се търсят устойчиви и надеждни индикатори, които да помагат за навигирането в хаоса. Друг начин е да се фокусирате върху някои изпитани във времето истини за спестяванията и човешкия капитал. Във време на пандемия и финансови кризи, които мобилизираха много спасителни мерки в кейнсиански стил, тези стари истини за икономиката често се забравят, пише в материал за Bloomberg анализаторът Майкъл Коен.

Първо, страните с високи нива на спестявания ще пожънат комбинирана възвръщаемост. Ако те успеят да запазят тези високи нива на спестявания, в крайна сметка ще притежават значителна част от световната икономика. Сингапур и Норвегия са примери за този феномен, като част от норвежкото състояние идва от късмета на страната с петрола.

Германия е друга държава с исторически високи равнища на спестявания (въпреки че няма инвестиционния успех на Сингапур). Да, Германия е изправена пред сериозни проблеми: изхабена образователна система, съмнително инфраструктурно представяне, риск от деиндустриализиране заради китайската конкуренция и др. Въпреки това относително трезвото отношение към спестяванията и моделите на харчене, включително в публичния сектор, ѝ дават известно ниво на стабилност.

Великобритания е на обратния полюс. В сравнение с другите страни от Г-7 страната има ниски нива на брутни местни спестявания и инвестиции. Това означава, че относително висок процент от икономическата ѝ активност се финансира от чужденци, които прибират голям дял от комбинираната възвръщаемост от тази инвестиция. Затова Лондон и някои други части от Южна Англия могат да изглеждат прелестно, но жизненият стандарт за населението е далеч от впечатляващ.

Нидерландия също е близък в културно отношение братовчед на Великобритания, но се справя по-добре със спестяването и поддържането на нетна положителна позиция по чуждестранните активи. Тази позиция за Лондон е далеч по-малко положителна и това ще се окаже значителен фактор в по-далечното бъдеще, отвъд сега по-високите приходи на глава от населението в Нидерландия. Може да се поспори кое е причина и кое следствие, но според мен заслужава да се отбележи, че при пътуванията ми виждам далеч по-малко запуснати градове и градчета в Нидерландия, отколкото във Великобритания, пише Коен.

Брутни спестявания като процент от Брутния вътрешен продукт. Графика: Bloomberg LP Брутни спестявания като процент от Брутния вътрешен продукт. Графика: Bloomberg LP

Друг близък роднина на Великобритания е Ирландия и от контраста тук също може да се извади поука: въпреки че също е доста зависима от чуждестранен капитал, Ирландия добре се грижи за стимулиране на представянето си във висшето образование и нивата на брутни спестявания на домакинствата са задоволителни. Това ще помогне на Ирландия да намали зависимостта си от чуждестранен капитал и да извлече дивиденти от местните служители. Икономическите ѝ перспективи изглеждат добре.

Човешкият капитал е друга форма на спестяване и съхранение на богатство – и страна, която се справя много добре по този показател, е САЩ, въпреки че има значителни вариации на резултатите. Американците работят усилено и са относително добре образовани в горната половина от разпределението на населението. САЩ също така са прегърнали и една култура на творчество и имат богата история на привличане и асимилиране на имигранти.

Всичко това помага на САЩ да преодолеят ниското равнище на спестявания на домакинствата. Мнозина американци съхраняват парите си под формата на човешки капитал, което прави по-трудно за чуждестранните инвеститори да грабят от американската производителност.

В същото време Канада взе решение да увеличи стойността на човешкия си капитал, приемайки много повече имигранти и използвайки точкова система за подбор на по-образовани и по-високоплатени хора. Нетните позиции на страната по чуждестранни активи също са стабилни и се подобряват. Тези фактори са причината за оптимизма по отношение на канадската икономика.

Всичко това са факти за състоянието на страните с доводи, които не биха изненадали (шотландския икономист и философ от 18 в., бел. ред.) Адам Смит. На фона на краткотрайните политически препирни за инфлацията и икономическите стимули тези основополагащи фактори често остават пренебрегнати. Ако искате да придобиете по-ясна картина за това накъде се е запътила икономиката днес, започнете с някои простички въпроси за това с какви ресурси разполага дадена страна и как ги използва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още