IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи подчертават загубата на инерция за китайската икономика

Почти всички основни сектори в страната отчитат отслабване този месец както на приходите, така и на маржа на печалбата в сравнение с юни

13:01 | 31.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските потребители ограничават разходите за всичко през юли с изключение на пътуванията и ресторантите, допринасяйки за допълнителното забавяне на приходите в ключови икономически отрасли, докато възстановяването на най-голямата икономика в Азия продължава да губи инерция, пише Bloomberg.

Почти всички основни сектори в страната отчитат отслабване както на приходите, така и на маржа на печалбата в сравнение с юни, водено от резкия спад в търговията на дребно, показва нов доклад China Beige Book, базиран в САЩ доставчик на данни. Продажбите в бизнеса с пътувания и храни и напитки се увеличават междувременно, противопоставяйки се на низходящата тенденция.

Производството в Китай, което показа признаци на подобрение през предходните месеци, също е изправено пред нарастващи препятствия. И макар че секторът отчита минимален ръст през юни, вътрешните поръчки отбелязват забавяне.

Поръчките при износа същевременно се подобряват, главно поради увеличеното търсене в Азия, тези в САЩ се свиват, а в Европа се забавят, изтъква China Beige Book.

Фискалната активност отчита увеличение през юли, „изпращайки възходящи сигнали към инвеститорите, надяващи се на повече стимули от наблюдаваните досега през 2023 г.“. Но доскорошните разхлабени парични условия се затегнаха за компаниите, като кредиторите отхвърлят молбите за заеми много по-често и поне номинално начисляват по-високи ставки, добавя China Beige Book.

Предварителните икономически данни показват, че възстановяването на Китай вероятно ще продължи да се забавя през юли. Растежът вече отслабна през второто тримесечие със спад на пазара на имоти, свиване на износа и мудни продажби на дребно, тласкащи икономиката към ръба на дефлацията. Страната въведе множество политики през последните няколко седмици, за да върне възходящия импулс, включително чрез планове за стимулиране на потреблението и разработване на борса, с която малките фирми да могат да получат достъп до средства.

На ключова среща по-рано този месец водещи политици не предоставиха информация за планирани големи парични и фискални стимули. Вместо това те сигнализираха за по-голяма подкрепа за жилищния сектор и план за справяне с нарастващите рискове за нивата на дълга. Те също така обещаха да съживят капиталовия пазар в ход, който се разглежда като опит да помогнат за подобряване на доверието на бизнеса и домакинствата.

Потребителските разходи се противопоставят на „надеждите за някакво устойчиво рали през лятото“, изтъква China Beige Book, добавяйки: „Икономиката продължава да нараства бавно и ако стимулите ще спасяват пазарите, то това трябва да стане през август“.

Продажбите на жилищния пазар отчитат ръст през юли, тъй като лихвите по ипотечните кредити бяха понижени, а търсенето на търговски имоти отслабва, става ясно още от доклада на фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още