IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония обяви мерки за борба с инфлацията за 113 млрд. долара

Растящите разходи за живот са една от причините за спада на рейтинга на Фумио Кишида

09:08 | 02.11.23 г.
Японският премиер Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg LP
Японският премиер Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg LP

Японският премиер Фумио Кишида съобщи в четвъртък, че правителството му ще задели над 17 трлн. йени (113 млрд. долара) в пакет от мерки за смекчаване на удара върху икономиката от ускоряващата се инфлация, който ще включва и намаляване на данъците, предават Ройтерс и Bloomberg.

За да финансира част от разходите, правителството ще сглоби допълнителен бюджет за настоящата фискална година от 13,1 трлн. йени, каза Кишида пред репортери, цитиран от Ройтерс.

В сряда агенцията съобщи, че правителството обмисля да задели над 17 трлн. йени за пакета от мерки, който ще включва временно намаляване на данъците върху доходите и жилищата, както и субсидии за ограничаване на сметките за бензин и комунални услуги.

Инфлацията, стимулирана от растящите цени на суровините, остава над целта от 2% на централната банка повече от една година, като натежава върху потреблението и помрачава перспективите икономиката да постигне закъсняло възстановяване от белезите, оставени от COVID-19.

Растящите разходи за живот са една от причините за спада на рейтинга на Кишида и това подлага на натиск премиера да предприеме стъпки за смекчаване на проблемите за домакинствата.

Ръстовете на заплатите се оказват твърде бавни, за да компенсират растящите цени, затова Кишида заяви, че правителството ще смекчи удара като върне към домакинствата част от очакваното увеличение на данъчните приходи, генерирани от стабилния икономически растеж.

„Виждаме шанса да направим преход към нов икономически етап за първи път от три десетилетия. От ключово значение тук е да подсилим възможностите на компаниите да печелят, което в замяна може да се превърне в източник на повишения на заплатите“, каза Кишида, цитиран от Bloomberg.

Понижаването на данъците върху доходите и жилищата на стойност 3,5 трлн. йени и помощта за над 1 трлн. йени за домакинствата с ниски доходи ще формират ключова част от пакета от мерки, съобщават местните медии.

Макар че той е по-малък спрямо другите през последните пандемични години, мащабът на фискалните разходи, посочен в проектоплановете, е около два пъти по-голям от очакванията на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg миналия месец. Проектът показва фискални разходи на стойност 21,8 трлн. йени.

Допълнителните разходи вероятно ще увеличат дълга на страната и може да не повлияят на мнението на избирателите за Кишида.

Япония сглоби нов пакет от стимули на фона на крехкото възстановяване на икономиката. Графика: Bloomberg LP Япония сглоби нов пакет от стимули на фона на крехкото възстановяване на икономиката. Графика: Bloomberg LP

„Една от причините хората да не харесват намаляването на данъците е, че според тях то ще бъде временно. Много хора могат просто да ги спестят, тъй като очакват, че данъците ще се върнат на същото ниво. Имам съмнения и за въздействието, защото мярката няма да осигури осезаемо пари на хората“, коментира Харуми Тагучи, главен икономист в S&P Global Market Intelligence.

Подкрепата за Кишида продължи да намалява и след очертаните планове за понижаване на данъците и увеличаване на субсидиите.

Допитвания на вестник Nikkei и на телевизия ANN от миналата седмица показаха, че рейтингът на Кишида е достигнал най-ниското си ниво, откакто японският премиер встъпи в длъжност преди две години, съответно 33% и 26,9%. Допитване на Nikkei установи още, че около две трети от анкетираните смятат плановете му за намаляване на данъците върху доходите за неуместни. 

Понижаването на данъка върху доходите ще се равнява на 30 хил. йени на човек, а отстъпката от жилищния данък ще струва 10 хил. йени на човек, съобщават местните медии. Те ще влязат в сила не по-рано от юни догодина и забавянето може да разочарова домакинствата, които искат бързо облекчение от инфлацията. 

Инфлацията на потребителските цени в Япония продължава да изпреварва ръста на заплатите. Графика: Bloomberg LP Инфлацията на потребителските цени в Япония продължава да изпреварва ръста на заплатите. Графика: Bloomberg LP

Пакетът от мерки е обявен в момент, когато Кишида все още не е разяснил как ще финансира по-големи инициативи като повишаването на разходите за отбрана и противодействие на спадащата раждаемост. Освен това кипи недоволство в собствената управляваща партия на японския премиер, като в необичайна проява на разединение неин високопоставен представител заяви пред парламента, че премиерът страда от липса на лидерски качества.

„По-високите заплати щяха да бъдат най-голямата помощ за домакинствата. Правителството трябва да се съсредоточи върху помощта за компаниите да създадат среда, в която да могат с лекота да повишават заплатите“, счита Тагучи.

С новия си пакет от мерки Кишида цели също да стимулира бъдещ растеж, вместо да подкрепя само вялото търсене сега. Очаква се поне част от мерките да помогнат за повишаването на заплатите сред фирмите и да увеличат подкрепата за местните инвестиции в полупроводници, сочат документи, получени от Bloomberg.

Стимулирането на растежа на икономиката за сметка на зависимостта от кредитиране е предизвикателство от години, докато икономиката на Япония се затрудняваше да сложи край на дефлацията.

Постигането на прехода към по-силен растеж е от ключово значение за фискалната стабилност на силно задлъжнялата страна. До момента държавният дълг на Япония е нараснал до размер, равняващ се на 255% от икономиката ѝ, сочат данни на Международния валутен фонд.

Преходът е неотложен и защото страната се намира на възможна повратна точка, при която централната банка постепенно позволява на лихвите да растат, фактор, който ще увеличи разходите за обслужване на заемите на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още