IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: В последните 9 месеца нямаше политики за икономически растеж

Свръхрегулациите задушават бизнеса, смята Добрин Иванов

21:35 | 11.03.24 г.
АИКБ: В последните 9 месеца нямаше политики за икономически растеж

През последните девет месеца, по време на кабинета на Николай Денков, политики за развитие на икономическия растеж на България на практика липсваха. Бизнес средата се влоши с  увеличаване на административната тежест, допълнителния фискален контрол върху множество стоки, допълнителни задължения за отчитане на касовите наличности и деклариране на изплатени необлагаеми доходи, увеличени такси и глоби.

Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Оценката за правителството на Николай Денков от гледна точка на бизнеса е негативна, посочи той.

„Девет месеца бяхме свидетели на скандали от всякакъв тип, липса на дългосрочна визия и хоризонт за развитие на икономиката. България има нужда от четиригодишна програма за управление, а не от деветмесечна - и тази програма трябва да е амбициозна и реформаторска, защото много системи имат крещяща нужда от реформа", посочи гостът в предаването.

По думите на Иванов засилените мерки за фискален контрол не са постигнали целта за повишаване на приходите в бюджета.

Според него голям проблем са тежките европейски регулации, защото Европа е свръхрегулирана, а България надгражда върху свръхрегулациите на ЕС. Той даде за пример праговете за одит, които са пет пъти по-ниски от европейската директива. Това задушава бизнеса, който се изнася от Европа към САЩ и Азия. 

„Това обрича Европа да загуби позицията си и да стагнира, превръщайки се в малко икономическо джудже“, коментира Иванов.

В България се наблюдава и драстично забавяне на усвояване на средствата от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост и други програми. Нивата на инвестиции в страната са на рекордно ниско ниво за 2023 г. въпреки уверенията на правителството за обратното. „На практика те са намалели с 22%. 86% от инвестициите през 2023 г. представляват реинвестирана печалба основно от банки, големи търговски вериги и телекоми. Печалбите на тези дружества са платени от българския бизнес и граждани", каза събеседникът.

По думите му България няма реален шанс да изпълни инфлационния критерий за членство в еврозоната. Вместо да намаляват инфлацията, политиките на правителството бяха проинфлационни, коментира Иванов.

Влизането по въздух и море в Шенген няма да има особен ефект за бизнеса, тъй като само 3% от стокообмена към и за България са по тези канали, добави той.

Какви са предложенията на АИКБ, за да се подобри инвестиционната среда в България може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още