IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания има възможност да възвърне глобалната си репутация

Украинската криза демонстрира, че британската външна политика може да си върне влиянието и доверието по света

12:35 | 25.09.22 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През последните години Великобритания далеч не показваше най-доброто си лице пред света. Затормозено от яростни разделения относно Брекзит, Обединеното кралство до голяма степен отсъстваше от международната дипломация. Но световните лидери, които се събраха в Лондон за кралското погребение, бяха посрещнати от много различна Великобритания, обединена в траура си за кралицата, пише за Financial Times Питър Рикитс, бивш британски дипломат и автор на „Трудни избори“.

Този момент на национална медитация създава златна възможност за възстановяване на международната репутация на Обединеното кралство, като се започне с честна оценка за тежестта на страната в света. Крайно време е да се затвори пропастта между реториката и реалността, която вредеше на външната политика на страната твърде дълго.

Кризата в Украйна показва, че Обединеното кралство все още може да осигури международно лидерство - ако министрите поставят ясни приоритети и ги следват последователно. Подкрепата на Борис Джонсън за правителството на Зеленски и за широки санкции срещу Русия беше единственият успех на неговата външна политика. Тя бе приета добре в скандинавските и балтийските държави. Финландия и Швеция бяха доволни от своите двустранни споразумения за отбрана с Обединеното кралство, за да преодолеят нервните месеци, докато станат пълноправни членове на НАТО. Водените от Обединеното кралство Съвместни експедиционни сили, създадени през 2014 г., за да подобрят военната готовност на десетте нации от Северна Европа, се оказаха далновидна инициатива.

Погледнато от страните, изложени на най-голям риск от руска агресия, отбранителните сили на Великобритания компенсират проблемните й отношения с ЕС. Това не е така в Брюксел или в Париж, Берлин и Дъблин. Но скорошните признаци, че и двете страни искат да избегнат ранен сблъсък по въпроса за критичната точка след Брекзит, протоколът за Северна Ирландия, са окуражаващи. Разведряването по този въпрос също би отворило пътя към рестартиране на противоречивите политически отношения с Франция. Красноречивата почит на Еманюел Макрон към кралицата беше напомняне за дълбоките връзки между два съседни народа. Сега е моментът за извинение от страна на премиера Лиз Тръс към Макрон за нейното колебание дали френският президент е приятел или враг.

Възприемането на по-прагматичен подход към протокола за Северна Ирландия също така би било добре дошло във Вашингтон. В първия си телефонен разговор с Тръс президентът Джо Байдън акцентира върху необходимостта от споразумение чрез преговори, а брифинг в Белия дом по-късно свърза това с търговска сделка между САЩ и Обединеното кралство. Администрацията на Байдън приветства яснотата на позицията на Обединеното кралство по отношение на Украйна и Русия, а връзките в областта на отбраната и разузнаването остават силни както винаги. Но оценката за тях си остава, че статутът на Великобритания пострада от стратегическата грешка да напусне ЕС в момент, когато единството между съюзниците на Америка е по-важно от всякога.

Британската дипломация има много поле за наваксване в други части на света. Кога за последен път британски външен министър е поел инициатива в Близкия изток или се е включил в овладяването на конфликт в Африка? Драстичното намаляване на бюджета за чуждестранна помощ през 2021 г. премахна важен инструмент на меката сила на Обединеното кралство в много бедни страни. Индо-тихоокеанският уклон, обявен в интегрирания преглед от 2021 г., породи надежди сред британските съюзници в региона, че Великобритания ще се върне като политическо присъствие и такова в областта на сигурността. Но имаше малко последващи действия освен една обиколка с развяване на знаме от новия самолетоносач.

Най-доброто място за стартиране на кампания за подобряване на международната позиция на Великобритания е там, където тя се радва на най-голямо доверие – относно Украйна. Отблъскването на Владимир Путин не само ще изисква продължаване на потока от западни оръжия и финанси към Киев, но и по-ефективно прилагане на санкциите срещу Русия чрез разширяване на кръга от страни, които ги използват. Има важно послание в това, че повече от 100 държави, особено в глобалния юг, включително сили като Индия, Южна Африка и Бразилия, досега отказват да направят това. Великобритания е в добра позиция да лидира в отварянето на дебат с тези страни относно функционирането на международната система, признавайки тяхното схващане, че системата твърде често е била използвана от Запада за собствените му цели.

Кризата в Украйна може също така да предостави модел за по-широко сътрудничество между Великобритания и ЕС по отношение на външната политика и политиката за сигурност, надграждайки дискретната работа, която вече е в ход по санкциите срещу Русия. Има споделени интереси, например по отношение на енергийната сигурност, където Великобритания и нейните съседи трябва да се координират, вместо да се конкурират на световните пазари за газ. Поради тези причини Тръс трябва да приеме обещаната покана да се присъедини към срещата на високо равнище по сигурността, организирана от чешкото председателство на ЕС на 6 октомври.

Като се имат предвид мрачните перспективи за икономиката на Обединеното кралство, правителството трябва да насърчи растежа чрез разширяване на търговията. Това ще включва трудни избори. Дългосрочната заплаха от Китай изисква бдителност по въпросите на сигурността и откровено говорене за нарушенията на човешките права в провинция Синдзян и в Хонконг. Но Китай е и третият по големина пазар на Великобритания. Великобритания трудно може да си позволи да затвори вратата за търговията със стоки, които не са свързани със сигурността. И тук има възможност за консултации с ЕС.

През десетилетията на управление на кралица Елизабет II Великобритания беше най-ефективна, когато използваше влиянието и силата си на убеждаване в сърцето на международната система. Крал Чарлз вече е изключително известен и уважаван по света. Въпреки че стои внимателно над политиката, неговият международен опит сам по себе си е тласък за меката сила на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 25.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
Глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
wart
преди 1 година
Колонизаторите отново се върнаха на световната сцена; имат нужда от нови колонии което значи ; нови конфликти , войни и грабежи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още