IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Експертно правителство ще е най-вредното нещо за страната

Има огромно обществено настроение против идеята ГЕРБ да се върне на власт, смята Христо Иванов

17:04 | 09.10.22 г. 1
Експертното правителство е мантия, която да скрие нелицеприятна коалиция, смята Асен Василев. Снимка: Продължаваме промяната
Експертното правителство е мантия, която да скрие нелицеприятна коалиция, смята Асен Василев. Снимка: Продължаваме промяната

Най-доброто за страната е да има стабилно правителство по време на поредицата нови кризи, които се очертават. Виждаме, че войната в Украйна ескалира, инфлацията в еврозоната ескалира, има сериозно разместване в пазарите, еврото спадна спрямо долара. Към кризите, които имахме до момента, се очертават поне още две-три, които да се насложат тази зима, ще трябва да има работещ парламент, за да може да се реагира адекватно". 

Това заяви пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, бивш вицепремиер и министър на финансите. По думите на Василев отказът на ПП да преговарят за правителство с ГЕРБ е истинската националноотговорна позиция.

"ГЕРБ трябва да организират процес на договаряне и с ДПС и "Възраждане", с които свалиха правителството. Ако те не успеят, тогава мандатът ще дойде при нас. Тогава ние ще се опитаме да организираме процес. Дали той ще успее - съмнявам се, тъй като с ДБ и БСП нямаме достатъчно депутати. Трудно ще се сглоби нещо, но това не означава, че не трябва да се пробва", заяви Василев. 

Той беше категоричен, че правителство без политически фигури не съществува.

"Експертното правителство е една мантия, която да скрие нелицеприятна коалиция. Всяко едно правителство трябва да бъде избрано от политически фигури в парламента и за всеки един вот да получава подкрепа от Народното събрание. Трябва да има ясно изразена политическа отговорност, политическа конструкция и начин на вземане на решенията. Експертно, завоалирано, което няма ясно мнозинство зад него, би било най-вредното нещо за страната. Това означава още безвремие", смята Василев.

"Президентът Радев с това, че не подкрепи Украйна да започне процес по членство в НАТО, надскочи правомощията си. Тази позиция е изключително грешна и вредна за България", заяви Василев и категорично посочи, че ПП ще подкрепи предложение за даване на оръжие за Украйна.

Бившият вицепремиер коментира, че някои от министрите в служебното правителство не се справят добре и посочи енергетиката.

Българската политическа система се трансформира и минава в ново състояние, в което изглежда, че в обозримо бъдеще никой няма да може да сформира самостоятелно управление и мнозинствата ще бъдат от три, четири, а може и от пет формации. Това налага промяна в подхода на политиците към въпроса за съставянето на мнозинства, което изисква търсенето на допирни точки, извеждането на национални приоритети, диалог, коментира пред БНР Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“ и лидер на „Да, България“.

При правенето на коалиции трябва да се отчете обществената воля, посоката, в която България трябва да се развива, за да може едно управление, което е избрано, да оцелее и да взима тежки решения, които изискват смелост, а трябва и обществена подкрепа, допълни Иванов.

Той подчерта, че има огромно обществено настроение на неприемане на идеята ГЕРБ да се върне на власт. "Това е заради простия факт, че с тях се свързва съзряването на българския корупционен модел. Той има своите корени в комунистическия режим, поддържан е винаги във връзка с влиянието на Кремъл в България, но зрялата му фаза настъпи при управлението на ГЕРБ. Докато ГЕРБ не се обърнат с лице към тази реалност, не поемат отговорност за нея и не я поставят като крайъгълен камък на политиката оттук-нататък, те няма да могат да намерят допирни точки с останалите партии, за да могат да бъдат приемлив участник в конфигурация за управление", коментира Иванов.  

По думите му въпросът за корупцията не може да бъде поставян накрая, в името на това да се състави управление. "Не можем да говорим нито за принципно, нито за реформаторско, нито за евроатлантическо управление, ако не поставим корупцията в центъра на вниманието, защото тя е в центъра на вниманието на обществото. ... Управление, което в самото начало казва, че корупцията някак си ще я замете под килима, няма да се ползва от обществена подкрепа. ...Ако кажем, че корупцията не е приоритет за нас, това означава, че ще крадем или ще толерираме кражбата. ... Тя е огромната врата, през която влиза ръката на Кремъл", заяви Иванов.

Съпредседателят на ДБ изтъкна, че главният прокурор Иван Гешев осигурява наказателна безотговорност на Борисов, а Бойко Борисов осигурява на Гешев политическа безотговорност и даде пример с липса на интерес от страна на прокуратурата към доклад на ДАНС, "в който се казва, е Борисов е знаел, че строи "Турски поток" на българска територия единствено и само в полза на Путин и така му позволява да заобиколи Украйна".

"Докато не се разкъса това порочно приятелство (Борисов - Гешев - б.р.), разговор за нормализация на българската политика е невъзможен. Докато ГЕРБ продължават да се правят на неразбрали, подкрепа от нас за техен мандат е невъзможна. Да не говорим за ДПС и Делян Пеевски", каза Иванов.

В диалога може да се роди истината и възможност за създаване на правителство. Това е нашата мисия. Ще участваме във всички възможни разговори, заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.

Интересите на гражданите и на бизнеса трябва да бъдат защитени по най-добрия начин... Стигането до коалиционно споразумение е дълъг процес, който ще изчисти въпроси, приоритети, политики. Разговори с всички - да, но коалирането е въпрос на резултат от тези разговори, допълни той.

Според него въпросът с войната и отношението на България към Украйна е основополагащ за някои политически сили.

"България показа, че е солидарна с позицията на Украйна като жертва в този конфликт, като страна, обект на агресия от друга държава. България е солидарна с ЕС и наложените санкции и помага на Украйна по отношение на бежанците, предлага различни видове помощ. Въпросът с предоставянето на оръжие има различни нюанси. Когато говорим за такава помощ, може да има две страни. В единия случай става въпрос за помощ от българската отбранителна промишленост и тук е крайно време да стане ясно, че България може да помага директно на Украйна. А може да става дума и за помощ от инвентара на българската армия. Това е специфичен въпрос и съм против предоставянето на такъв тип въоръжение, при условие че няма възможност за неговата замяна. Ако има оферта, бих подкрепил", каза Янев.

Той определи като внушение твърденията, че "Български възход" е президентска партия.

"В дългосрочен план имаме нужда от дебат за промяна в Конституцията относно държавното устройство. Но в момента не е времето и мястото да говорим за промяна в Конституцията, при положение че България има нужда да реши система от кризи. Когато имаме спокойствие, тогава можем да пристъпим към дебат за промени в Конституцията. Не е сега моментът... Концентрирането на власт в един център за вземане на решения не е отговор на проблема. Демокрация се лекува с повече демокрация", изтъкна Янев.

Той посочи два законопроекта, които ще бъдат приоритет в работата на депутатите от "Български възход" - Закона за мълчаливото съгласие и законопроект за промяна на Закона за българското гражданство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 09.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
Екшпертно без топки язе сакам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още