IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо населението на Китай намалява и какво се прави по въпроса?

За първи път през миналата година в страната са се родили по-малко от 10 милиона деца, а експертите говорят за „демографска катастрофа“ 

08:43 | 18.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Много китайци имат само по едно дете. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Много китайци имат само по едно дете. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Това е повратна точка с голяма символична сила: населението на Китай официално намалява за първи път от големия глад през 1961 г. насам. Във вторник Националното статистическо бюро в Пекин обяви, че през миналата година населението е намаляло с 850 000 души. Демографите прогнозират необратимо развитие, което ще се ускори през следващите десетилетия. Якоб Гюнтер от Института за китайски изследвания Mercator в Берлин нарече пред германския FAZ данните„демографска катастрофа" с оглед на очакваните икономически и социални последици.

Прогноза на Шанхайската академия на науките предвижда, че до 2100 г. населението на Китай може да намалее с почти 60%. Експертите на ООН очакват не толкова бърз спад от 109 млн. души до 2050 г. Според статистическата служба на Пекин в края на годината населението е било 1,412 млрд. души.

Индия скоро ще бъде най-многолюдната страна

Това означава, че през тази година Китай вероятно ще отстъпи мястото си на най-многолюдната страна в света на Индия, ако вече не го е направил. Според прогнозите на ООН населението на Индия през изминалата година ще достигне 1,422 милиарда души. Броят на новородените в Китай е спаднал под десетте милиона през 2022 г. за първи път от началото на воденето на статистиката. Това съответства на коефициент на раждаемост от 6,77 на хиляда жители. 


От 2016 г. насам всяка година се раждат все по-малко деца. Това се дължи, наред с другото, на разходит за образование, които са едни от най-високите в света. Независимият китайски институт за изследване на населението YuWa е изчислил, че образованието на едно дете в Китай на възраст между 6 и 14 години струва равностойността на 3300 евро годишно.

А през миналата година като причина за ниската раждаемост беше добавена и политиката за нулева толерантност срещу коронавируса. Много млади жени се страхуват, че няма да имат сигурен достъп до болница заради строгите мерки. Тази загриженост беше подсилена от случая сбременна жена, която загуби детето си пред болница, тъй като не беше лекувана поради липса на PCR тест. Високата младежка безработица в резултат на политиката за Covid и несигурността относно бъдещото икономическо развитие вероятно също са оказали отрицателно въздействие върху желанието за създаване на семейство.

Друга причина за бързата тенденция на спад е политиката за едно дете, която беше отменена през 2016 г. От 80-те години на миналия век насам тя предизвика масови аборти на женски зародиши, в резултат на което жените в детеродна възраст вече са значително по-малко от мъжете на същата възраст. Китайските демографи още в началото предупреждаваха комунистическото ръководство за последиците от застаряването на обществото. Въпреки това политиката за едно дете беше облекчена едва през 2016 г. В същото време комунистическата партия пропагандира идеала за петчленно семейство с три деца.

Субсидии за родителите и повече места в детските градини

Намаляването на населението с 850 000 души е по-драматично, отколкото ООН прогнозира през миналото лято. Някои изследователи обаче, като гинеколога И Фусян, който живее в САЩ, смятат, че населението всъщност е намаляло по-рано и че китайското правителство е отложило този символичен преломен момент по политически причини.
Много млади китайки предпочитат кариерата пред семейството. Снимка:  EPA/ALEX PLAVEVSKI Много млади китайки предпочитат кариерата пред семейството. Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI
Рязкото намаляване на раждаемостта отново предизвика дискусия в Китай за стимулите за младите семейства. През последните дни няколко града обявиха еднократни плащания и месечни субсидии за родителите. Град Шънджън, например, иска в бъдеще да подпомага родители на три деца с до 37 500 юана (5150 евро). Експерти като икономиста Джеймс Лиан също така призовават и за масово увеличаване на броя на детските ясли и градини. По негови изчисления само 5,5% от китайските деца на възраст под четири години се отглеждат в ясли или детски градини. В страни като Франция и Норвегия този дял е над 50%, пише Лиан заедно с други икономисти в скорошно проучване.

Населението на Китай застарява

Те препоръчват също така да се премахнат приемните изпити в гимназиите, за да се намалят разходите за образование, и да се съкрати учебният срок с две години, за да могат жените да започнат по-рано кариера и да я съчетават по-добре със семейството. Комунистическата партия противодейства на нежеланието за раждания, като разпространява консервативен образ на семейството, но както се очаква, това има обратен ефект.  Политиката за нулев Covid също помогна за негативния демографски тренд в Китай. Снимка: EPA/Mark R. Cristino Политиката за нулев Covid също помогна за негативния демографски тренд в Китай. Снимка: EPA/Mark R. Cristino

В същото време делът на работещите намалява. Според прогнозите през 2035 г. почти една трета от населението ще бъде на възраст над 60 години. Според сегашната пенсионна възраст в Китай те ще бъдат пенсионери. Китайското правителство се опитва да компенсира очаквания недостиг на работна ръка чрез повишаване на производителността и автоматизацията. От друга страна, малко вероятно е Китай, подобно на други застаряващи общества, да разчита на имиграцията.

Според данните, публикувани във вторник, през миналата година смъртността е нараснала съвсем малко в сравнение с предходната година. Статистическата служба заяви, че смъртните случаи, свързани с неотдавнашната вълна от пандемията на коронавируса, все още не са включени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Ограничаването на този експлозивен ръст на населението е добра новина всъщност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още